Nyhedsartikel

Antallet af børn er faldet med 32 procent i Lemvig: “Vi savner hjælp fra Christiansborg”

Magnus Bang & Andreas Stenshøj
Anst@radio4.dk

De seneste ti år er antallet af børn, der er vokser op i landets mindre byer og landdistrikter, faldet markant.

Antallet af børn mellem 0-17 år i byer op til 5000 indbyggere er i gennemsnit faldet med knap 15 procent fra 2012 til 2022. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen resulterer nu i, at flere kommuner enten har lukket skoler og daginstitutioner eller skal træffe en beslutning om det i løbet af denne måned.

Den udfordring kender de i Lemvig Kommune, hvor antallet af børn mellem 0-17 år er faldet med en tredjedel, og det er den kommune, hvor antallet af børn er faldet mest i hele landet det seneste årti.

I Lemvig er Tina Boel Van Ingen, næstformand for Familie- og Kulturudvalget for Venstre, ikke stolt af førstepladsen.

“Vi sender glædeligt vores unge mennesker til Østjylland eller København, når de skal uddanne sig, men det er svært at få dem tilbage,” siger Tina Boel Van Ingen.

For byer på 5000 indbyggere og derunder er antallet af børn mellem 0-17 år faldet med knap 15 procent i perioden 2012-2022, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lemvig, Lolland og Nordfyns Kommune er hårdest ramt med et fald på lige over og lige under 30 procent.

Det er specielt i alderen 6-8 år, der er sket et stort fald. Her ligger gennemsnittet på landsplan på mere end 20 procent i byer under 5000 indbyggere.

Hør her, hvordan Lemvig Kommune forsøger at få udviklingen vendt:

Tina Boel Van Ingen, næstformand for Familie- og Kulturudvalget for Venstre i Lemvig Kommune, efterlyser mere fokus fra Christiansborg på problemet med de få børn i kommunen.

“Jeg synes, vi hører rigtigt meget om større byer, der har problemer med at bygge nok daginstitutioner til alle de tilflyttere, der kommer. Derfor vil jeg også gerne have mere fokus på den problematik, vi har herude.”

Tina Boel Van Ingen har ikke selv opskriften på flere børn i kommunen.

“Man må jo få noget analyse på, hvad man kan gøre. Vi har fået flyttet nogle statslige arbejdspladser hertil, men det gør ikke det hele,” siger Tina Boel Van Ingen.

Foto: Rikke Kjær Poulsen/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet