Nyhedsartikel

Arla skruer ned for økologien og møder kritik

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Pladsen mellem de økologiske mejeriprodukter i køledisken vil i fremtiden blive større.

Arla tilbyder nu flere af sine økologiske mælkeproducenter at omlægge deres økologiske landbrug til konventionel drift.

Ifølge Arla sker det for at imødekomme nedgangen i salget af økologisk mælk, og selskabet peger på inflationen som årsag.

Men det kommer ikke til at ske på Finn Tangs gård. Han er økologisk mælkeproducent gennem 27 år og formand for Økologisk Landsforenings mælkeudvalg.

“Jeg synes, det er den gale vej at gå. Der er tale om en nedgang i salget, som ,jeg tror, vil justere sig efter et år. Økologisk landbrug er ikke noget, man bare lige skruer op og ned for. Det tager kun fem minutter at sprøjte en økologisk mark, så den er konventionel, men det tager 2 år, før den er økologisk igen.”

Hør hele interviewet med Finn Tang her:

Ifølge netmediet Økologisk Nu, som er drevet af foreningen Økologisk Landsforening, vurderer Arla, at hver femte økolog skal omlægge sin produktion til konventionelt landbrug for at følge efterspørgslen.

I samme omgang præciserer Arla, at det er et frivilligt tilbud, som de stiller til deres mælkeproducenter.

Arla har over for Radio4 afvist at stille op til et interview.

Selvom det blot er et tilbud til de økologiske landmænd, så peger Alternativets landbrugsordfører, Franciska Rosenkilde på, at det er en gal retning for Arla at gå i.

“Vi står i en fremskeden økologiske krise. Vi har en dårlig natur og en nedadgående biodiversitet – derfor er det en hel forkert vej at gå og en meget kortsigtet løsning.”

Omvendt peger Venstres landsbrugsordfører, Erling Bonnesen, på, at Arla klogt følger udviklingen i markedet.

“Det er forbrugerene, som bestemmer hvad der skal på tallerkenen. Derfor er det en naturlig udvikling. I Venstre bakker vi op om økologisk produktion, men det er forbrugerne, som bestemmer.”

Hør debatten mellem Erling Bonnesen og Franciska Rosenkilde her:

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet