Nyhedsartikel

Australien kalder nu koalaen for en truet dyreart

Ritzau

 

Skiftende australske regeringer er blevet beskyldt for at være lidet effektive i kampen for at redde arten.

Australien har føjet koalaen til listen over truede dyrearter langs det meste af dets østkyst, hvor antallet er faldet dramatisk. Koalaen, der lever af blade fra eukalyptustræer, har blandt andet fået indskrænket dens habitater af omfattende skovbrande og forlænget tørke.

Magasinet Forbes skrev allerede i efteråret 2019, at koalaen er funktionelt uddød. Det betyder, at artens population er blevet så lille, at den ikke længere spiller nogen afgørende rolle i økosystemet og ikke længere er levedygtig.

Skiftende australske regeringer er blevet beskyldt for at være for henholdende og lidet effektive i bestræbelserne på at redde arten.

“Beskyttelsen af koalaer har fået højere prioritet med opførelsen af pungdyret på listen over truede arter,” siger landets miljøminister, Sussan Ley, fredag.

Hun siger, at der er ved at blive udarbejdet planer for genopretninger af koalaernes habitat.

En undersøgelse foretaget sidste år i delstaten New South Wales viste, at koalaen vil være udryddet der i 2050, hvis der ikke handles hurtigt og effektivt.

Undersøgelsen anslog, at naturbrandene i 2019-20 dræbte omkring 5000 koalaer, og at omkring 24 procent af artens habitat i New South Wales blev helt eller delvist ødelagt.

“På kun et årti er koalaen gået fra ikke være opført på nogle lister til nu at være en truet art. Det er sket chokerende hurtigt,” siger Stuart Blanch fra Verdensnaturfonden i landet, WWF-Australia.

“Koalaen vil uddø, hvis der ikke kommer en ny stærk lovgivning og lokale initiativer for at beskytte deres hjem i skovene,” understreger han.

Der lever også koalaer i delstaterne South Australia og Victoria, men antallet faldet over hele landet.

“Australiens koalaer levede på et knivsblad allerede før naturbrandene i 2019-2020 på grund af skovrydninger, tørker, sygdomme, bilpåkørsler og hundeangreb,” siger Josey Sharrad fra Den Internationale Fond for Dyrevelfærd.

“Vi skulle aldrig have tilladt den udvikling, som nu har bragt os i en situation, hvor vi risikerer at miste et nationalt ikon,” siger han.

 

/ritzau/

Foto: Jon G. Fuller/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet