Nyhedsartikel

Bagagemedarbejdere hos SAS fortsætter overenskomststridige arbejdsnedlæggelser

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Rigtig mange flyrejsende er kommet afsted på ferie uden bagage her i weekenden. Bagagemedarbejdere hos SAS i Københavns Lufthavn stoppede bagagehåndteringen med en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse netop som vinterferien blev skudt i gang. Og arbejdsnedlæggelserne er ikke stoppet endnu.

Henrik Bay-Clausen, der er formand i 3F Kastrup, håber, at medarbejderne vender tilbage i løbet af dagen.

“De har ikke gjort det endnu, men jeg håber, de kommer i løbet af dagen. Jeg tør ikke sige, hvad den enkeltes bevæggrunde er, men de har i hvert fald ikke efterkommet de opfordringer, de har fået til at genoptage arbejdet, som de har fået klart og utvetydigt”, siger han.

Det er personalet ved selskabet SAS Ground Handling (SGH), som siden lørdag morgen har nedlagt arbejdet i strid med overenskomsten. Det drejer sig ifølge 3F Kastrup om hundrede stykker. Det har skabt forsinkelser på en lang række afgange fra Københavns Lufthavn i weekenden og mange rejsende er kommet afsted uden deres bagage.

“Det er ekstra slemt, når det nu rammer så mange rejsende. Mit indtryk er, at det var en meget meget travl lørdag morgen, hvor man oplevede, at ledelsen ikke var til stede og tingene ikke fungerede, og på en eller anden måde blev det så dråben, der fik bægeret til at flyde over. Men det er ekstra ekstra uheldigt, når det sker på en dag, hvor det berører det, som de har glædet sig så meget. Nemlig at komme i gang efter corona-krisen”, siger Henrik Bay-Clausen, formand i 3F Kastrup.

Der er ifølge 3F flere årsager til arbejdsnedlæggelsen. Det drejer sig blandt om nedsat løn og en arbejdstid, der er sat op. Samt en ledelse, medarbejderne opfatter som værende ikke-nærværende, og som ikke respekterer dem.

Hør interviewet med Henrik Bay-Clausen, formand i 3F Kastrup, her:

Vil først tale, når arbejdet genoptages

“Lige nu er der den her gordiske knude, hvor dem der strejker vil tale med ledelsen og dem der sidder i ledelsen vil ikke tale med de andre, før de har genoptaget arbejdet” siger Henrik Bay-Clausen, formand i 3F Kastrup.

Og det understreger pressechef ved SAS, Alexandra Lindgren Kaoukji:

”Vi kan ikke gå i dialog med medarbejdere, som anvender afpresning og sætter sig ned og bryder loven. Så vi kan ikke på nogen måde tale om vilkår og aftale og gå i dialog med dem, så længe de sidder i en ulovlig arbejdsnedlæggelse,” siger hun.

Derfor gør 3F Kastrup også sit for at få medarbejderne til at genoptage arbejdet.

“Vores opgave er først og fremmest at få arbejdet genoptaget, så vi kan få gang i dialogen og prøve at løse knuden op, så de rigtige mennesker kommer til at tale sammen om de problemer, der er,” siger han.

Han understreger, at de ikke opfordrer til arbejdsnedlæggelser.

“Medarbejderne vil gerne have deres ledelse i tale og jeg synes vi skal få hinanden i tale, men jeg vil også sige at medarbejderne skal genoptage arbejdet”, siger han.

I går pålagde Arbejdsretten de strejkende i SAS “straks og senest ved normal arbejdstids begyndelse mandag den 14. februar” at vende tilbage til arbejdet.

”De har en frist kl. 10, og vi forventer, at de er tilbage på arbejde kl. 10, fordi det er det, Arbejdsretten har pålagt dem,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji.

Men efter et møde mellem de ansatte og deres tillidsrepræsentanter lyder meldingen, at de ansatte ikke kommer til at genoptage arbejdet.

Hør interviewet med Alexandra Lindgren Kaoukji, pressechef ved SAS, her: 

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet