Nyhedsartikel

Baltiske lande vil have øget sikkerhed med Wagner som nabo

Ritzau
REDAKTION@RADIO4.DK

Letland og Litauen beder Nato øge sikkerheden ved grænserne mod øst, fordi den russiske Wagner-gruppe formodes at ville etablere en ny base i Belarus.

– Vi har set, hvad disse lejesoldater er i stand til, siger Letlands udenrigsminister, Edgars Rinkevics, ifølge Reuters.

Tirsdag er Wagner-gruppens chef, Jevgenij Prigozjin, ankommet til Belarus.

Det er et led i en aftale, der blev indgået lørdag for at stoppe det, den russiske præsident, Vladimir Putin, betegnede som et “væbnet mytteri”.

Wagner-gruppen rykkede lørdag fra det sydlige Rusland og stoppede angiveligt 200 kilometer fra Moskva for at “undgå et blodbad”.

Prigozjins mænd har – som ham selv – fået tilbud om at flytte med til Belarus.

Ifølge Wagner-chefen selv råder han over en styrke på 25.000 mand.

Belarus’ præsident, Aleksandr Lukasjenko, har sagt, at han vil tilbyde Wagner-gruppen en af de nedlagte militærbaser i landet.

– Denne flytning skal anskues fra et andet sikkerhedsperspektiv, siger Rinkevics, der tirsdag er i Paris sammen med sine kolleger fra de øvrige baltiske lande.

Wagners tilstedeværelse i Belarus skal ses “i lyset af Nato-topmødet og alle de drøftelser, vi har om forsvar, afskrækkelse og de nødvendige beslutninger om at styrke sikkerheden på den østlige flanke”, tilføjer han.

Nato holder topmøde i Litauens hovedstad, Vilnius, 11.-12. juli.

Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis, siger, at den hast, hvormed Wagner-gruppen lørdag rykkede frem mod Moskva, viser, at de baltiske landes forsvar skal styrkes.

– Vores landes grænser er kun nogle hundrede kilometer fra den aktivitet, så det kan tage dem 8-10 timer at dukke pludseligt op et sted i Belarus tæt på Litauen, siger han.

– Det skaber et mere volatilt og uforudsigeligt klima i vores region.

Belarus grænser op til Letland, Litauen og Polen, der alle er medlemmer af Nato og EU.

Wagner-gruppens flytning til Belarus er heller ikke noget, der vækker begejstring i nabolandet Polen.

Her kalder præsident Andrzej Duda det tirsdag for “meget negative signaler” for Polen.

– Vi ser, hvad der er ved at ske, at russiske styrker i form af Wagner-gruppen bliver flyttet til Belarus, og at Wagner-gruppens leder er der, siger Duda.

– Det er alt sammen meget negative signaler for os, som vi i høj grad vil drøfte med vores allierede.

Han tilføjer, at han gerne ser Natos østlige grænse yderligere styrket.

/ritzau/

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet