Behandlingscentre får flere henvendelser under coronanedlukningen

Vegas nye torsdagsklub. Idealbar, Enghavevej 40, KBH V. Ølflaske på trægulv, hvor der er spildt øl.

Skrevet af

11. februar 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Flere danskere søger hjælp til alkoholmisbrug blandt pårørende eller dem selv.

Det bekræfter en række behandlingscentre over hele landet, som Radio4 har været i kontakt med.

“Det er to forskellige slags henvendelser: Dem, der nu er kommet til en form for erkendelse af, at de har et ret stort problem med alkohol. Og så er der dem, der måske hele tiden har haft et ret stort problem, men hvor det nu er synligt for alle andre, fordi der har været nedlukninger og ikke de samme sociale lommer, man bevæger sig i under coronakrisen. Det betyder, at det bliver mere synligt for de nærmeste pårørende,” siger Thomas Banke, der er chef for jura og kommunikation på Behandlingscenter Stien i Vojens.

Fem forskellige behandlingssteder fortæller til Radio4, at der siden starten af pandemien har været et stigende antal henvendelser fra misbrugere.

I de fleste tilfælde drejer det sig om velfungerende borgere med alkoholproblemer.

Også Alkolinjen, der giver anonym telefon-rådgivning om alkoholisme fortæller, at de fik 50% flere henvendelser i 2020 end i 2019.

Misbruget bliver mere synligt

Ifølge Thomas Banke fra Behandlingscentret Stien i Vojens handler det for manges vedkommende om, at familien har fået øjnene op for misbruget under coronanedlukningen:

“De er mere hjemme og sammen med deres familier, og nu ser man flere sider af sig selv. Det er ikke sikkert, det har ændret sig så meget, men jeg tror, det er blevet mere synligt under nedlukningen,” siger Thomas Banke.

Det er ikke kun behandlingscentre, der oplever en stigning i antallet af henvendelser. Helle Lindgaard, der er psykolog med særlig ekspertise indenfor misbrug og familier med alkoholproblemer får også flere opkald end tidligere fra misbrugere eller pårørende.

Og det har også konsekvenser for de pårørende:

“De bliver i langt højere grad tvunget til at være sammen med en drikkende partner. Rigtig mange af familierne havde alkoholproblemer før og kunne godt tackle det, fordi de kom ud og hentede noget overskud på arbejde og kom væk fra det. Men sådan er det ikke for mange af dem lige nu. Så det bliver en ekstra byrde for dem at være i,” siger Helle Lindgaard til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Thomas Banke, der er chef for jura og kommunikation på Behandlingscenter Stien i Vojens her:

Lyt til interviewet med psykolog Helle Lindegaard her:

Foto: Mie Brinkmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

02:10
03:05