Nyhedsartikel

Bekymrede spørgsmål om PFAS fyldte borgermøde i Thyborøn

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Oprindeligt var det en høj forekomst af kræft, der skulle tales om.

Men borgerne i det nordvestjyske Thyborøn-område ville det anderledes, da der tirsdag aften var borgermøde i byens kulturhus Wærket.

Her havde Lemvig Kommune og Region Midtjylland inviteret til opfølgning på undersøgelsen om øget risiko for kræft i Thyborøn-Harboøre.

Det var dog forrige måneds store fund af det kræftfremkaldende flourstof PFAS i en sø syd for Thyborøn, som borgerne helst ville tale om.

Reporter Steffan Axelsen fra Radio4 var med til mødet, og her mødte han blandt andet Amanda Sanders. Hun var taget til borgermødet, fordi hun gerne ville vide mere om fundet af det kræftfremkaldende flourstof PFAS.

“Jeg tænker selvfølgelig over, om det er mere omfattende, end det der bliver oplyst. For eksempel tænker jeg over, om det mon er i badevandet,” siger Amanda Sanders til Radio4.

Du kan høre en mere fra borgermødet i Thyborøn her:

Efter PFAS-forureningen i Korsør sidste år valgte Danske Regioner at foretage en kortlægning over alle landets brandskoler, som skulle undersøges nærmere for PFAS-forurening. I efteråret 2021 kom det så frem, at 145 lokaliteter med brandskoler skulle undersøges nærmere den kommende tid.

Siden er fokus også rettet mod virksomheder og vandløb, som kan være inficeret med større mængder PFAS. Her kom det siden frem, at der ved 900 industrigrunde er påvist et eller flere stoffer fra PFAS-gruppen. De skal også undersøges nærmere.

Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm fra Venstre, forstår de bekymrede borgere i Thyborøn.

“Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt finder ud af, om der er noget, vi kan gøre. Vi arbejder på højtryk sammen med regionen og staten på at finde ud af, hvor den her forurening stammer fra,” siger Erik Flyvholm til Radio4.

Du kan høre interviewet med Erik Flyvholm, Borgmester i Lemvig Kommune her:

Foto: Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet