Nyhedsartikel

Bekymrede spørgsmål om PFAS fyldte borgermøde i Thyborøn

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Oprindeligt var det en høj forekomst af kræft, der skulle tales om.

Men borgerne i det nordvestjyske Thyborøn-område ville det anderledes, da der tirsdag aften var borgermøde i byens kulturhus Wærket.

Her havde Lemvig Kommune og Region Midtjylland inviteret til opfølgning på undersøgelsen om øget risiko for kræft i Thyborøn-Harboøre.

Det var dog forrige måneds store fund af det kræftfremkaldende flourstof PFAS i en sø syd for Thyborøn, som borgerne helst ville tale om.

Reporter Steffan Axelsen fra Radio4 var med til mødet, og her mødte han blandt andet Amanda Sanders. Hun var taget til borgermødet, fordi hun gerne ville vide mere om fundet af det kræftfremkaldende flourstof PFAS.

“Jeg tænker selvfølgelig over, om det er mere omfattende, end det der bliver oplyst. For eksempel tænker jeg over, om det mon er i badevandet,” siger Amanda Sanders til Radio4.

Du kan høre en mere fra borgermødet i Thyborøn her:

Efter PFAS-forureningen i Korsør sidste år valgte Danske Regioner at foretage en kortlægning over alle landets brandskoler, som skulle undersøges nærmere for PFAS-forurening. I efteråret 2021 kom det så frem, at 145 lokaliteter med brandskoler skulle undersøges nærmere den kommende tid.

Siden er fokus også rettet mod virksomheder og vandløb, som kan være inficeret med større mængder PFAS. Her kom det siden frem, at der ved 900 industrigrunde er påvist et eller flere stoffer fra PFAS-gruppen. De skal også undersøges nærmere.

Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm fra Venstre, forstår de bekymrede borgere i Thyborøn.

“Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt finder ud af, om der er noget, vi kan gøre. Vi arbejder på højtryk sammen med regionen og staten på at finde ud af, hvor den her forurening stammer fra,” siger Erik Flyvholm til Radio4.

Du kan høre interviewet med Erik Flyvholm, Borgmester i Lemvig Kommune her:

Foto: Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet