Nyhedsartikel

Bekymrede spørgsmål om PFAS fyldte borgermøde i Thyborøn

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Oprindeligt var det en høj forekomst af kræft, der skulle tales om.

Men borgerne i det nordvestjyske Thyborøn-område ville det anderledes, da der tirsdag aften var borgermøde i byens kulturhus Wærket.

Her havde Lemvig Kommune og Region Midtjylland inviteret til opfølgning på undersøgelsen om øget risiko for kræft i Thyborøn-Harboøre.

Det var dog forrige måneds store fund af det kræftfremkaldende flourstof PFAS i en sø syd for Thyborøn, som borgerne helst ville tale om.

Reporter Steffan Axelsen fra Radio4 var med til mødet, og her mødte han blandt andet Amanda Sanders. Hun var taget til borgermødet, fordi hun gerne ville vide mere om fundet af det kræftfremkaldende flourstof PFAS.

“Jeg tænker selvfølgelig over, om det er mere omfattende, end det der bliver oplyst. For eksempel tænker jeg over, om det mon er i badevandet,” siger Amanda Sanders til Radio4.

Du kan høre en mere fra borgermødet i Thyborøn her:

Efter PFAS-forureningen i Korsør sidste år valgte Danske Regioner at foretage en kortlægning over alle landets brandskoler, som skulle undersøges nærmere for PFAS-forurening. I efteråret 2021 kom det så frem, at 145 lokaliteter med brandskoler skulle undersøges nærmere den kommende tid.

Siden er fokus også rettet mod virksomheder og vandløb, som kan være inficeret med større mængder PFAS. Her kom det siden frem, at der ved 900 industrigrunde er påvist et eller flere stoffer fra PFAS-gruppen. De skal også undersøges nærmere.

Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm fra Venstre, forstår de bekymrede borgere i Thyborøn.

“Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt finder ud af, om der er noget, vi kan gøre. Vi arbejder på højtryk sammen med regionen og staten på at finde ud af, hvor den her forurening stammer fra,” siger Erik Flyvholm til Radio4.

Du kan høre interviewet med Erik Flyvholm, Borgmester i Lemvig Kommune her:

Foto: Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet