Nyhedsartikel

Bilister letter på speederen for at spare benzin

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Bilisterne trykker ikke længere foden så hårdt ned på speederen, når de kører på de danske motorveje.

Det viser nye tal fra Vejdirektoratet over bilisternes gennemsnitsfart på motorveje uden for myldretiden.

I maj lød hastigheden på 119,2 km/t i gennemsnit på motorveje, hvor du må køre 130 km/t. Det er 2,6 km/t langsommere end maj sidste år.

Det er ifølge Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet, en markant sænkning af hastigheden.

”Det er væsentligt langsommere end de foregående år. Og når man tænker på, at maj i år hverken skilte sig ud med dagslys, vejret eller trængsel i forhold til tidligere, så er vores klart bedste bud, at det skyldes de høje benzinpriser, som bilisterne forsøger at spare ved at køre langsommere”, fortæller Andreas Egense.

Hør interviewet med Andreas Egense her:

På tankstationerne ved rastepladsen Ejer Bavnehøj syd for Skanderborg forsøger mange af bilisterne at spare på benzinforbruget ved at køre lidt langsommere.

Blandt andre René Knudsen fra Vissenbjerg på Fyn.

“Jeg kører 10-20 km/t langsommere på motorvejen for tiden, fordi brændstofpriserne er så høje som de er. Det gælder både i min privat- og arbejdsbil. Jeg kan se, at jeg kan køre 20 kilometer pr. liter i stedet for 17 nu”.

Per Lauritzen fra Mols skal til Folkemødet på Bornholm. Ved Ejer Bavnehøj kørte han ind og tankede blot fem liter diesel. Det var der en god grund til:

”Jeg tanker kun fem liter diesel nu, for så har jeg præcis nok mængde i tanken til at komme til Sverige, hvor benzin og diesel er billigere. Så kører jeg 10-20 km/t langsommere, end jeg plejer, og tanker, når jeg kommer derhen”, fortæller han.

Hør interview med bilisterne her:

Ifølge Andreas Egense er der penge at spare ved at lette foden på speederen på motorvejene.

”Hvis man kører over 100 km/t, så begynder man at kunne spare penge ved at reducere sin hastighed. En tommelfingerregel lyder, at du sparer cirka én procent af brændstofforbruget for hver én km/t, du reducerer hastigheden med”, siger han.

Literprisen på benzin og diesel ligger for tiden på omkring 18 kroner.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet