Nyhedsartikel

Bilister letter på speederen for at spare benzin

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Bilisterne trykker ikke længere foden så hårdt ned på speederen, når de kører på de danske motorveje.

Det viser nye tal fra Vejdirektoratet over bilisternes gennemsnitsfart på motorveje uden for myldretiden.

I maj lød hastigheden på 119,2 km/t i gennemsnit på motorveje, hvor du må køre 130 km/t. Det er 2,6 km/t langsommere end maj sidste år.

Det er ifølge Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet, en markant sænkning af hastigheden.

”Det er væsentligt langsommere end de foregående år. Og når man tænker på, at maj i år hverken skilte sig ud med dagslys, vejret eller trængsel i forhold til tidligere, så er vores klart bedste bud, at det skyldes de høje benzinpriser, som bilisterne forsøger at spare ved at køre langsommere”, fortæller Andreas Egense.

Hør interviewet med Andreas Egense her:

På tankstationerne ved rastepladsen Ejer Bavnehøj syd for Skanderborg forsøger mange af bilisterne at spare på benzinforbruget ved at køre lidt langsommere.

Blandt andre René Knudsen fra Vissenbjerg på Fyn.

“Jeg kører 10-20 km/t langsommere på motorvejen for tiden, fordi brændstofpriserne er så høje som de er. Det gælder både i min privat- og arbejdsbil. Jeg kan se, at jeg kan køre 20 kilometer pr. liter i stedet for 17 nu”.

Per Lauritzen fra Mols skal til Folkemødet på Bornholm. Ved Ejer Bavnehøj kørte han ind og tankede blot fem liter diesel. Det var der en god grund til:

”Jeg tanker kun fem liter diesel nu, for så har jeg præcis nok mængde i tanken til at komme til Sverige, hvor benzin og diesel er billigere. Så kører jeg 10-20 km/t langsommere, end jeg plejer, og tanker, når jeg kommer derhen”, fortæller han.

Hør interview med bilisterne her:

Ifølge Andreas Egense er der penge at spare ved at lette foden på speederen på motorvejene.

”Hvis man kører over 100 km/t, så begynder man at kunne spare penge ved at reducere sin hastighed. En tommelfingerregel lyder, at du sparer cirka én procent af brændstofforbruget for hver én km/t, du reducerer hastigheden med”, siger han.

Literprisen på benzin og diesel ligger for tiden på omkring 18 kroner.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet