Nyhedsartikel

Billeder af dræbte civile i Butja får ukrainere til at flygte fra russiskbesatte områder

Magnus Bang & Katrine Volsing
kav@radio4.dk

I den lille ukrainske by Borodianka er der ifølge CNN begyndt at dukke billeder op af dræbte civile. Flere af dem er bagbundet med en sæk over hovedet eller skudt på cyklen.

Forudsigelsen om, at de mange lig i Butja kun var begyndelsen på, hvad der var i vente, har angiveligt allerede vist sig at holde stik.

Derfor er flere ukrainerne flygtet fra det østlige Ukraine i frygt for lignende angreb på civile

“De oplever et stort pres fra de lokale ukrainske myndigheder; de kommuner og borgmestrene fra de byer, der ligger tæt på frontlinjen i Østukraine. De får at vide, at det er NU, de skal væk. De er nu, vi kan evakuere jer. Hvis I ikke tager afsted nu, så kan vi ikke holde for, om vi kan få jer væk i morgen, eller om det som er sket i Butja, at det ikke kommer til at ske her. Så de folk, der kommer nu, de kommer, fordi de har indtryk af, at det er sidste chance for at komme væk nu,” siger Stefan Weichert, journalist i Ukraine, som lige nu befinder sig i Ternopil lidt uden for Lviv.

Men det er ikke lettede folk, der ankommer på banegården i Lviv.

“Det er folk, der er enormt fortvivlede. For en del har slet ikke lyst til at flygte. Men de er blevet presset enten af myndighederne derude eller af deres egne familier, deres fædre og mænd, som har sagt ‘du er nødt til at tage afsted, så må jeg blive og kæmpe, du må tage børn og tage ud af landet eller som minimum til det vestlige Ukraine’,” siger han.

Hør interviewet med Stefan Weichert,journalist i Ukraine, som lige nu befinder sig i Ternopil lidt uden for Lviv, her:

Det er rystede ukrainere, som Stefan Weichert møder i det vestlige Ukraine.

“I går snakkede jeg med en dame, der var flygtet fra det østlige Ukraine. Hun kunne slet ikke forstå det. Hun har altid set russerne som værende broderfolk. En ting var krigen, der har været siden 2014, men at de så kunne finde på at begå sådanne nogle ting mod ukrainerne, som hun har hørt om fra Butja og fra det østlige Ukraine ifølge hende, det har hun slet ikke kunne begribe. Det er hun fuldstændig rystet over. Og det er ligesom det syn mange af de ukrainere, jeg snakker med, har,” siger han til Radio4 Morgen.

De lokale myndigheder i Butja oplyser ifølge AFP, at mindst 280 dræbte civile er blevet fundet i flere massegrave i byen, der før invasionen var hjem for cirka 35.000 mennesker. De lokale myndigheder frygter at finde flere lig blandt murbrokkerne i den krigshærgede by. Men Ruslands regering afviser, at russiske styrker har udført massedrab i Butja og andre byer nær Kyiv.

Dog har ukrainerne klart indtryk af, at det er russerne, der står bag.

“Både de ukrainske myndigheder og de civile ser det klart som værende begået af russerne. Men samtidig har vi også fået nogle meldinger om, at ukrainerne også har været meget hårde mod nogle af de russiske soldater de sidste par dage. Men det ved vi ikke så meget om endnu,” siger journalist Stefan Weichert.

Foto: Celestino Arce Lavin/ZUMA Press Wire /Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet