Nyhedsartikel

Biskop: Den åndelige dimension i menneskers liv skal kunne varetages – også i en corona-pandemi

Katrine Volsing

Gudstjenester og andre religiøse handlinger bør fra torsdag 7. januar ikke vare længere end 30 minutter og det bør overvejes, om fællessang kan undværes.

Sådan lyder nye restriktioner for Danmarks trossamfund, der er udsendt af Kirkeministeriet.

Kirkerne kan altså stadig holde gudstjenester, messer, dåb og bisættelser.

“Når sundhedsmyndighederne siger, at det fortsat skal være muligt at gå i kirke, ligesom det skal være muligt at aflevere sine børn i daginstitution og gå i dagligvareforretninger, så føler vi en forpligtelse til at tilpasse vores gudstjenester og kirkelige handlinger, så de kan opfylde sundhedsmyndighedernes retningslinjer,” siger Peter Fischer-Møller, der er biskop i Roskilde Stift, til Radio4 Morgen.

Der er en række retningslinjer, der skal følges – blandt andet skal der være minimum to meters afstand mellem besøgende i kirken, der ikke er fra samme husstand. Og det bør i det hele taget overvejes, om fællessang kan undværes. Begge dele overholder de i Roskilde Stift, ifølge biskoppen.

– Men der er også noget der hedder signalværdi – ville der ikke være et stærkere signal i at sige; vi gør ligesom alle andre, vi lukker?

“Men det gør alle andre ikke. Det ville ikke være en god signalværdi, hvis man nede i vuggestuen eller børnehaven sagde, at som signalværdi så lukker vi ned – for der er faktisk brug for dem. Det ville heller ikke være nogen særlig god signalværdi, hvis man i dagligvareforretningerne sagde, nu lukker vi ned, for der er faktisk brug for at folk kan komme i dagligvareforretningerne. Og når man tilsvarende har sagt, at det skal være muligt at holde kirkerne åbne, så er der en vigtig signalværdi at sige, at vi lever op til det ansvar som sundhedsmyndigheder og regeringen betror os, fordi der også er brug for at have den her ventil, at have et sted at kunne gå hen på corona-sikker måde og ikke bare være alene,” siger han.

– Men man kan vel godt leve en måned uden at gå i kirke?

“Det her handler jo om den åndelige del af menneskets liv. Sundhedsmyndighederne og regeringen har tilsyneladende ønsket at understrege, at den åndelige dimension i menneskers liv skal kunne varetages – også i en coronapandemi – og det gør vi så på en måde, der ikke indebærer nogen risici”, siger Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift.

De skærpede restriktioner gælder indtil videre til og med 17. januar.

Hør interviewet med Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift, her:

Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet