Tidsfrister truer erstatning til Bispebjerg-patienter

Bispebjerg Hospital ligger i bydelen Bispebjerg i København og hører under Region Hovedstaden. Hospitalet blev bygget i 1913 og har i dag 3.000 medarbejdere. Region Hovedstaden.

Skrevet af

14. januar 2022

Flere end 500 ankelpatienter blev i årevis udsat for – dét flere eksperter betegner som – eksperimenterende kirurgi. I flere sager er mulighederne for at søge erstatning overskredet. Hospitalsdirektør ønsker dog hjælp til skadede patienter – uanset om deres sager er forældede.

Fra 2010 til 1018 blev flere patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital skadet af en omdiskuteret eksperimentel operation. Men først i sommeren og efteråret sidste år sendte Bispebjerg og Frederiksberg Hospital et brev til 502 af de patienter, som har fået den omstridte ankel-operation. Derfor har flere patienter helt mistet muligheden for at søge erstatning, da sagerne bliver forældet efter ti år. Det siger Annette Bendixen, der er advokat med speciale i erstatningsret:

“Problemet er det, man kalder en absolut frist, og den løber fra det tidspunkt, hvor skaden er sket. Det vil i dette tilfælde betyde den dag, man er blevet opereret. Så hvis der er gået mere end ti år, siden man blev opereret, så har man mistet muligheden for at forfølge sit krav via Patienterstatningen”, siger hun.

Hun har arbejdet med erstatningssager siden 2006, men denne sag skiller sig ud på to punkter:

“Jeg har oplevet den her sag som meget rystende. Dels på grund af omfanget, da der er rigtig mange patienter, der har været udsat for den her operation, som formentlig i langt de fleste tilfælde har været unødvendig. Men også fordi, at det er igennem meget, meget lang tid, at man har udført de her operationer, uden at der er nogen, der har opdaget, at man har haft den her praksis på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital”, siger Annette Bendixen til Radio4.

Hospitalsdirektøren for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Kristian Antonsen, beklager, at der er gået så lang tid, før patienterne har fået besked. Men ifølge ham har det været en omstændig proces at finde frem til de sager, det handlede om. Blandt andet fordi mange af dem ligger langt tilbage i tiden og derfor skulle gennemgås en for en.

Men hvis der er patienter, der ikke længere har mulighed for at søge erstatning, vil han forsøge at imødekomme de patienter, der er kommet i klemme i forhold til tidsfristen:

“Hvis der opstår problemer i den anledning, så må vi prøve at se, hvordan vi løser det. Det er vores intention, at alle bliver behandlet ordentligt og får erstatning, hvis de er berettigeret til det. Men jeg har simpelthen ikke kompetencer indenfor det juridiske til at sige, hvordan vi vil gøre det. Men der er ingen tvivl om, at hospitalet har en klar interesse i og et ønske om at hjælpe de her folk og få bragt orden også i deres individuelle sager”, siger han til Radio4.

Ifølge Annette Bendixen, der er advokat med speciale i erstatningsret, er der stadig en sidste mulighed for at få erstatning ved domstolene.

“Hvis man har mistet muligheden for at gøre sit krav gældende via patienterstatningssystemet, så har man i stedet muligheden for, at man kan køre en almindelig sag mod sygehuset efter de almindelige erstatningsretlige regler. Dér gælder så en absolut frist på 30 år”, siger hun.

Patientoplysningen har oplyst til Radio4 og TV2, at 40 patienter har fået fastsat en invaliditetsgrad på mellem fem og 27 procent i forbindelse de unødvendige operationer og følgerne deraf. Flere af dem har fået nedsat bevægelighed, nerveskader og vedvarende smerter.

Hør interviewet med Annette Bendixen, der er advokat med speciale i erstatningsret, her:

Hør interviewet med hospitalsdirektøren for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Kristian Antonsen, her:

Afspiller nu

MATHIAS HELTS TALKSHOW

12:05
13:00