Nyhedsartikel

Blasfemiparagraffen gjorde Per Stig Møller godt – men synes ikke man skal genindføre den

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Udmeldingen fra den tidligere konservative udenrigsminister kommer i anledning af de koranafbrændinger, som har gjort forholdet mellem Danmark og de muslimske lande betændt.

For efter at koranafbrændingerne i både Danmark og Sverige har skabt røre i de muslimske lande, meldte den nuværende udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen søndag ud, at regeringen agter at forbyde koranafbrændinger.

Blasfemiparagraffen gjorde indtil dens afskaffelse i 2017 det ulovligt at håne gud og trosretninger, og den var ifølge Per Stig Møller til stor gavn for ham under muhammedkrisen, hvor forholdet mellem Danmark og de muslimske lande også var betændt.

“Jeg havde meget glæde af blasfemiparagraffen, det vil jeg gerne tilstå. Jeg rejste rundt i de muslimske lande i 2005 og 2006 for at lægge muhammedkrisen ned. Her kunne jeg fortælle dem, at hvad der ytres lovligt i Danmark forsvarer den danske regering – og hvis det er ulovligt, så er det domstolene, som håndterer det. Og når vi dengang havde en blasfemiparagraf, så kunne jeg henvise til den, og sige, at det tager domstolene sig af. Det var meget værd, og det bøjede alle i den muslimske verden sig for. De accepterede vores ytringsfrihed, men også at vi havde en blasfemiparagraf. Det beskyttede os mod yderligere censurkrav.”

Men på trods af Per Stig Møllers gode erfaringer, så mener han ikke, at Danmark bør indføre selvsamme blasfemiparagraf igen.

“Hvis det er religiøse argumenter som bruges for at indføre det, så er det et kæmpe skråplan. Det juridiske må ikke blive religiøst. Men hvis man skal gøre det, så bør man gøre det med argumenter om den offentlige orden – og ikke religion.”

Du kan høre hele interviewet med Per Stig Møller her:

Mere positivt indstillet overfor indførelsen af et koranafbrændingsforbud er til gengæld Hans Jørgen Bonnichsen, som var chef for Politiets Efterretningstjeneste under muhammedkrisen i midten af 00’erne.

Han mener, at indførelsen af et forbud mod koranafbrændinger skal ses som respekt overfor Danmarks sikkerhed. Men samtidigt peger han, lige som det var Per Stig Møllers erfaring, at en lovtekst kan være et glimrende forhandlingsværktøj for Lars Løkke Rasmussen, når han taler med de muslimske lande.

“For mig vil det entydigt medvirke til at gyde olie på vandene. Således bliver man i stand til at føre en fornuftig dialog.”

Du kan høre hele interviewet med Hans Jørgensen Bonnichsen her:

Moderaternes formand og udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, har mandag indkaldt folketingets udenrigsordfører til et møde om situationen omkring koranafbrændingerne i Danmark. Her vil han også fortælle om baggrunden for regeringens intention om at indføre et koranafbrændingsforbud i Danmark.

Han vil dog ikke præcisere, hvordan loven skal formuleres.

På mødet deltager også justitsminister Peter Hummelgaard og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Mødet blandt folketingets udenrigsordfører kommer på baggrund af et internationalt møde, som de 57 udenrigsministre fra muslimske lande holder. Også her skal koranafbrændingerne i Danmark og Sverige diskuteres.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet