Nyhedsartikel

Børn af psykisk syge har brug for andre voksne

RITZAU

Børn, der har en psykisk syg forælder, kan føle sig alene og længes efter at tale med andre voksne om, hvordan det går.

Men ofte mødes de af tavshed, og derfor skal en ny kampagne fra Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond inspirere voksne til at blive bedre til at spørge.

For børnene har brug for at tale om det, der kan være svært, og et lille spørgsmål kan gøre en stor forskel, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

“Vi er ofte tilbageholdende med at blande os i noget, der er privat. Måske opfatter man det som uhøfligt, eller det føles grænseoverskridende. Den opfattelse vil vi lave om på, så derfor opfordrer vi voksne til at spørge børnene. Det kan være læreren i skolen, fodboldtræneren, klassekammeratens forældre eller en nabo”, siger hun.

Du kan høre interviewet med Marianne Skjold her:

Cirka 310.000 børn i Danmark har en mor eller far med psykisk sygdom.

Flere undersøgelser, senest en registerundersøgelse fra Syddansk Universitet, viser, at børnene har større risiko for selv at udvikle en psykisk sygdom, for at blive anbragt uden for hjemmet og for at blive involveret i kriminalitet.

De klarer sig ofte også dårligere i uddannelsessystemet og er oftere på overførselsindkomst end børn, der er vokset op med forældre uden psykisk sygdom.

Andre undersøgelser har vist, at det ikke er alle kommuner, der har et tilbud til børnene, hvor de eksempelvis kan møde andre i samme situation eller tale med en voksen.

Enkle og åbne spørgsmål kan være en begyndelse.

Hvis barnet ikke har lyst til at tale første gang, så lad det vide, at du er der og vil spørge en anden gang, opfordrer Marianne Skjold.

“Som voksen kan man synes, at det er svært at finde den rigtige situation at spørge. Men fra undersøgelser ved vi, at børnene gerne vil tale. Selvfølgelig skal man ikke buse ud med en masse spørgsmål på én gang, men gå forsigtigt frem. Måske holder barnet sig tilbage den første gang. Men så er det vigtigt for barnet at få at vide, at man er der.”

/ritzau/

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet