Nyhedsartikel

Borgere i nordjysk by vil ikke være en del af naturnationalpark: “Vores by bliver totalt indhegnet”

Katrine Volsing

Tæt ved Hanstholm i Nordjylland ligger et fiskerleje ved navn Lildstrand, som måske bliver en del af en af de 10 nye kæmpestore naturnationalparker, der er på vej. Men borgerne i Lilstrand ønsker ikke et 65 kilometer langt elhegn rundt om deres by.

De frygter, at naturnationalparken kommer til at omkranse deres by, så de har havet på den ene side og et langt elektrisk hegn og en masse store, græssende dyr på den anden.

“Vi tænker, at det kan ikke være rigtigt, at man ikke må eksistere som by, men skal være lukket inde af sådan en naturnationalpark her”, siger Birthe Lundgaard, der er bestyrelsesmedlem Hawboernes Forening, Lildstrand.

Hegnet vil ødelægge meget for beboerne i Lildstrand:

“Vores bysamfund bliver totalt indhegnet. Forestil dig, du skal igennem en færist og nogle hegn, for at komme til købmanden for at komme ud i samfundet, det er jo en stor grad af frihedsberøvelse”, siger hun til Radio4 Morgen.

Parkerne er et resultat af en bred politisk aftale, og skal fremme biodiversiteten, dyre- og planteliv, blandt andet ved at sætte vilde planteædere ud. For eksempel køer og heste. Men borgerne i Lilstrand er bekymrede for, at der skal være vilde dyr indenfor hegnet:

“Vi har meget imod, at der kommer vilde dyr, fordi de skal hegnes ind. Når man ser de skilte, som Miljø- og Fødevareministeriet sætter op, så står der, at færdsel til fods er tilladt, men på eget ansvar, at man skal værre opmærksom på, at dyrene kan reagerer aggressivt mod hunde, at man skal være opmærksom på, at man skal holde god afstand til de her dyr og at færdsel alene med børn, det kan være farligt”, siger Birthe Lundgaard, der er bestyrelsesmedlem Hawboernes Forening, Lildstrand.

Hør interviewet med Birthe Lundgaard, der er bestyrelsesmedlem Hawboernes Forening, Lildstrand, her: 

Vil ikke lukke folk inde, men i dialog

Kasper Roug (S), miljøordfører, kan godt forstå borgernes behov for at kunne det samme som før:

“Jeg kan forstå, at det er vigtigt for de her borgere, at man kan gøre det samme, som man hele tiden har kunnet gøre, dvs. gå de samme veje og af de samme stier, komme til stranden osv., og det er også lige præcis meningen, at man stadig skal kunne det. Trådhegn er en almindelig tråd, som er let at passere for mennesker, men ikke for dyr. Det (tråden, red.) er for at holde store græssende dyr inde på et meget stort areal”, siger han.

Han mener ikke, at der er tale om at lukke folk inde:

“Meningen er, at vi skal holde vilde dyr inde i naturnationalparken, men vi skal ikke holde borgerne og mennesker ude. Når folk kan bevæge sig frit, dvs. tage deres bil, deres cykel og gå sig en tur, og det kan de fortsat gøre, så er det jo ikke at lukke folk inde. Det er ikke et spørgsmål om at vi skal lave noget der er til gene for borgerne, men at vi laver et stort areal som gerne skulle få endnu mere natur et sted, der er dejligt,” siger han.

Han forstår godt borgernes nervøsitet, som han håber på at kunne imødekomme:

“Selvfølgelig kan jeg forstå, at man er nervøs for, hvordan det kommer til at se ud, men det er lige præcis det vi gerne vil se på, når naturnationalparkerne er udpeget; så vil vi gerne i dialog med borgerne og tale om, hvordan kan vi gøre det her på deres vilkår, så de kan nyde deres område og være trygge”, siger han.

Hør interviewet med Kasper Roug (S), miljøordfører, her:

Der er kommet 200 forslag til placeringer af de nye naturnationalparker ind til Miljøministeriet fra blandt andre borgere og kommuner. Det er blevet til en liste med 23 mulige områder til placering af op til ti nye naturnationalparker. En af de 23 mulige placeringer er Vester Thorup, som er den, som kommer til at omkredse Lildstrand.

Det var meningen, at det skulle besluttes, hvor parkerne skulle ligge, i december måned, men det er blevet udsat.

Læs også

16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere
15.05.22

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud. – Finland vil formelt…

Læs mere
14.05.22

Historisk partiskifte i Enhedslisten

Der var i dag kæmpestor debat på Enhedslistens årsmøde i Valby om en forandret EU-politik, der efter mange timers diskussioner endte med, at et stort flertal af medlemmerne stemte for, at partiet fremover skal forsøge at forandre EU indefra. Det er et opgør med den hidtidige politik og krav om en udmeldelse af EU her…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet