Nyhedsartikel

Borgere i Vildbjerg vil have en sirene: “Den varsler tryghed”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

I dag skal Danmarks sirenesystem testes med lyd på i hele landet. Men i den vestjyske by Vildbjerg i Herning Kommune, vil der være stilhed. Siden 2010 har borgerne nemlig ikke kunne høre sirenerne, fordi har været blandt de cirka 15 sirener, der er taget ned og afventer en genplacering.

Lone Holm Bjerg er en af Vildbjergs over 4000 indbyggere. Hun har boet i byen i 32 år og er ikke tilfreds med, at sirenen mangler i byen:

“Jeg synes, det er en træls situation. Ikke kun på grund af krigen, men også fordi vi har en meget stor industri herude. Og sker der en kæmpe brand, som der gjorde i Gråkjær Arena i Holstebro i 2012, så synes jeg, at det er en farlig situation for beboerne her i byen”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun er vant til lyden af sirener fra sin barndom.

“Jeg er opvokset i 70’erne under den kolde krig, og når sirenen lød hver onsdag, legede vi børn ‘nu kommer russerne’. Vi vidste udmærket, hvad den betød og for os børn dengang der gav den stor tryghed, fordi det var ikke så længe siden at 2. verdenskrig havde været der. Så for mig der betyder sirenen faktisk rigtig rigtig meget, fordi den varsler tryghed”, siger hun.

Lone Nielsen er byrådsmedlem for Borgerlisten i Herning kommune og bor også selv i Vildbjerg. Hun har kæmpet for at få sirenen tilbage til byen.

“Forvaltningen har gjort alt hvad de kunne; alle planer og tilladelser er på plads. Det har virkelig taget lang tid. Og der har været mange undskyldninger. Men nu håber jeg på, at den kan komme op til sommer, og at vi kan tro på det”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Lone Holm Bjerg, som har boet i Vildbjerg i 32 år og Lone Nielsen, som er byrådsmedlem for Borgerlisten i Herning kommune og selv bor i Vildbjerg, her: 

Myndighederne bruger varslingssirenerne til at advare om større ulykker eller katastrofer, og ifølge beredskabsstyrelsen er det vigtigt for både at identificere eventuelle fejl og for at minde borgerne om, hvad de skal gøre ved en reel varsling. Sirenerne kan høres af omkring 80 % af befolkningen.

Men i områder uden for sirenernes rækkevidde kan man varsle på anden vis. Det siger Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen.

“Mange er vokset op med sirenen, og den er et godt værktøj, hvis myndighederne skal varsle befolkningen. Men heldigvis har vi også andre værktøjer i værktøjskassen. Både at kommunikere via medierne, men også fysisk at rykke ud til et område. Det vil være op til politiet at beslutte, hvordan man varsler i den givne situation,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef og fagansvarlig for varsling i Beredskabsstyrelsen, her: 

I dag vil der lyde tre signaler. Det første klokken 12.00 betyder ‘gå inden døre’, det samme er beskeden klokken 12.04. Klokken 12.08 er beskeden ‘faren er forbi’.

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet