Nyhedsartikel

Borgere i Vildbjerg vil have en sirene: “Den varsler tryghed”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

I dag skal Danmarks sirenesystem testes med lyd på i hele landet. Men i den vestjyske by Vildbjerg i Herning Kommune, vil der være stilhed. Siden 2010 har borgerne nemlig ikke kunne høre sirenerne, fordi har været blandt de cirka 15 sirener, der er taget ned og afventer en genplacering.

Lone Holm Bjerg er en af Vildbjergs over 4000 indbyggere. Hun har boet i byen i 32 år og er ikke tilfreds med, at sirenen mangler i byen:

“Jeg synes, det er en træls situation. Ikke kun på grund af krigen, men også fordi vi har en meget stor industri herude. Og sker der en kæmpe brand, som der gjorde i Gråkjær Arena i Holstebro i 2012, så synes jeg, at det er en farlig situation for beboerne her i byen”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun er vant til lyden af sirener fra sin barndom.

“Jeg er opvokset i 70’erne under den kolde krig, og når sirenen lød hver onsdag, legede vi børn ‘nu kommer russerne’. Vi vidste udmærket, hvad den betød og for os børn dengang der gav den stor tryghed, fordi det var ikke så længe siden at 2. verdenskrig havde været der. Så for mig der betyder sirenen faktisk rigtig rigtig meget, fordi den varsler tryghed”, siger hun.

Lone Nielsen er byrådsmedlem for Borgerlisten i Herning kommune og bor også selv i Vildbjerg. Hun har kæmpet for at få sirenen tilbage til byen.

“Forvaltningen har gjort alt hvad de kunne; alle planer og tilladelser er på plads. Det har virkelig taget lang tid. Og der har været mange undskyldninger. Men nu håber jeg på, at den kan komme op til sommer, og at vi kan tro på det”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Lone Holm Bjerg, som har boet i Vildbjerg i 32 år og Lone Nielsen, som er byrådsmedlem for Borgerlisten i Herning kommune og selv bor i Vildbjerg, her: 

Myndighederne bruger varslingssirenerne til at advare om større ulykker eller katastrofer, og ifølge beredskabsstyrelsen er det vigtigt for både at identificere eventuelle fejl og for at minde borgerne om, hvad de skal gøre ved en reel varsling. Sirenerne kan høres af omkring 80 % af befolkningen.

Men i områder uden for sirenernes rækkevidde kan man varsle på anden vis. Det siger Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen.

“Mange er vokset op med sirenen, og den er et godt værktøj, hvis myndighederne skal varsle befolkningen. Men heldigvis har vi også andre værktøjer i værktøjskassen. Både at kommunikere via medierne, men også fysisk at rykke ud til et område. Det vil være op til politiet at beslutte, hvordan man varsler i den givne situation,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef og fagansvarlig for varsling i Beredskabsstyrelsen, her: 

I dag vil der lyde tre signaler. Det første klokken 12.00 betyder ‘gå inden døre’, det samme er beskeden klokken 12.04. Klokken 12.08 er beskeden ‘faren er forbi’.

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet