Borgerforslag fra Foreningen Ulvetid skal redde ulvene i Danmark: “Vi ved, at de bliver dræbt, hvis vi ikke gør noget”

Skandinavisk Dyrepark

Skrevet af

19. maj 2021

Foreningen Ulvetid har stillet et borgerforslaget om midlertidigt jagtforbud i områder, hvor fredede dyr dræbes. Det sker ovenpå en ny videnskabelig artikel, hvor en gruppe danske og tyske ulve-forskere påstår, at flere ulve er blevet dræbt af mennesker. Selvom der indtil nu kun er ét dokumenteret tilfælde af en menneskedræbt ulv i Danmark.

Forslagsstilleren af forslaget om det midlertidige jagtforbud er Ole Pedersen, der er formand for foreningen Ulvetid.

“Det er et problem, der er i hele verden, og at der er lavet mange tiltag for at stoppe de her ting, men der er ikke rigtig noget, der hjælper. Så jeg tænkte, nu foreslår vi noget mere utraditionelt. Vi ved, at det er folk med geværer og typisk jagttegn, som ombringer de her dyr. Så ved at lave en pause i det, kunne vi håbe på, at det afstedkom, at dyrene fik lov at etablere sig, og at man vænnede sig til, at de var der”, siger han til Radio4 Morgen.

Ulve har siden 1992 været fredede i EU og er beskyttet i henhold til EU’s habitatdirektiv og jagt- og vildtforvaltningsloven. Det er ikke tilladt at skade, dræbe eller indfange ulve. Det kan give fængsel i op til to år at skyde og dræbe en ulv, og man kan også miste sit jagttegn og våbentilladelse.

Og selvom der er en risiko for, at dyrene stadig vil blive dræbt, så er det bedre med et midlertidigt jagtforbud end ingenting, mener han.

“Vi skal jo starte et sted. Vi ved, at de bliver dræbt, hvis vi ikke gør noget. I den situation at folk går ud og skyder et fredet dyr med et jagtforbud, så skal de trods alt rende rundt med en jagtriffel, som kan være svær at forsvare, at man render rundt med i et område, hvor der ikke er jagt”, siger han.

Foreningen Ulvetid har udlovet en stadigt voksende dusør til dem, der kan opklare, hvor ulvene bliver af. En dusør, som startede på 60.000 kroner, men nu er oppe på 107.000 kroner.

“Hvis man ved noget, man mener er relevant, skal man gå til Politiet med det, og hvis der falder dom i sagen, så går pengene til dem (der kom med tippet, red.)”, siger han.

I borgerforslaget foreslår Foreningen Ulvetid et “forbud mod al jagt i mindst 1 år i et område med en omkreds på 10 kilometer fra det sted, hvor forbrydelsen bliver konstateret, eller det område hvor ulvene forsvinder fra (…)”.

“Når ulve slår sig ned har de et revir, og ulve der har et revir, forlader det ikke frivilligt igen. GV781 (en ulv, red.) har boet oppe i Nordjylland i tre år, så hvis han forsvinder, så bruger man reviret som udgangspunkt”, siger Ole Pedersen, der er formand for foreningen Ulvetid og forslagsstiller.

Hør interviewet med Ole Pedersen, formand for foreningen Ulvetid og forslagsstiller, her:

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00