Brandfolk kræver PFOS-test: Regeringen er klar til at finde en løsning

Firefighters at work. Keywords: accident, catastrophe, colleagues, color image, conflagration, cooperation, day, equipment, fire brigade, fire-engine, fireman, gas, gas mask, hood, horizontal, looking away, man, mid adult, outdoors, overall, oxygen, prepare, profession, protective clothing, real people, reflective clothing, Scandinavia, Smaland, standing, Sweden, two people, Vastervik, work clothes, working, working life, workplace Modelreleased: YES JohnerImagesRF_090, 0917

Skrevet af

16. juli 2021

Der kan være hjælp på vej til brandfolk, som har arbejdet med slukningsskum med det svært nedbrydelige og kræftfremkaldende stof PFOS frem til 2011.

Flere brandorganisationer har nemlig krævet at få sine medlemmer undersøgt, fordi flere af medlemmerne i dag er blevet alvorligt syge af det, de mener skyldes arbejdet med det giftige slukningsskum.

Der ligger ikke nogen undersøgelser eller dokumentation på området i dag, men det kan ændre sig.

Socialdemokratiets arbejdsmiljøordfører, Lennart Damsbo-Andersen, er nemlig klar til at kigge nærmere på sagen.

“Jeg har fuld forståelse for, at brandmændene er bekymrede. Derfor synes jeg også, at det er helt naturligt, at vi på Christiansborg får undersøgt sammenhængen mellem folk, der har arbejdet med det her skum og eventuelle sygdomme,” siger han.

Det er Brandfolkenes Organisation og Brandfolkenes Cancerforening, der er kommet med ønsket om at få tilbudt sundhedsundersøgelser af brandmænd landet over.

PFOS-forurening er kommet på manges læber, efter over 180 borgere fra Korsør har indtaget forurenet kalvekød fra køer, som græssede på engmarker, hvor skum fra den lokale brandskole havde bredt sig til både jord og vand.

Imens de over 180 borgere afventer svar på, om de har forhøjede mængder PFOS i kroppen har Kommunernes Landsforening på vegne af Miljøstyrelsen bedt samtlige kommuner om at pege på steder, hvor der stadig kan være PFOS-forurening. Indtil videre skal 150 steder landet over undersøges nærmere.

Men der er endnu ikke taget en beslutning om, hvorvidt borgere andre steder i landet skal undersøges på lige fod med borgerne i Korsør.

“Den bekymring, som brandmændene har, skal vi tage alvorligt. Jeg vil bringe det her op på det første møde vi har efter sommerferien i forligskredsen. Første skridt vil højst sandsynligt blive at bede om en redegørelse fra Arbejdsmiljøtilsynet,” Socialdemokratiets arbejdsmiljøordfører, Lennart Damsbo-Andersen.

Hør hele interviewet med Socialdemokratiets arbejdsmiljøordfører, Lennart Damsbo-Andersen, her:

Afspiller nu

MANDAT

07:05
08:00