Brandmand efterlyser PFOS-test

Både Forsvaret og landets kommuner og regioner har nu udpeget områder med nuværende og tidligere brandøvelsespladser, hvor der kan være risiko for forurening med giftige fluorstoffer. Brandskolen i Grenaa har været i brug siden 1991, men er aldrig undersøgt for forurening. Foto: Liv Møller Kastrup

Skrevet af

30. september 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, bør blive tilbudt en blodprøve, der kan fastslå, hvor høje værdier de har i blodet.

Sådan lyder det nu fra endnu en tidligere brandmand, der i flere år har arbejdet med brandskum, der har indeholdt PFOS.

Radio4 har tidligere afdækket, at flere brandmænd efterlyser testning af deres niveau af PFOS i kroppen.

Samme efterlysning kommer i dag fra Kim Boen Lessél, der er tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg:

“Den type skumvæske har vi som lufthavnsbrandmænd været storforbrugere af. Hvis det kan optages gennem huden, er det jo stensikkert, at vi også må have det i kroppen. Derfor ønsker jeg at få at vide, om jeg har PFOS i kroppen,” siger han til Radio4 Morgen.

I juli måned talte Radio4 Morgen med Keld Rasmussen, Formand i Brandfolkenes Organisation, der også efterlyser test af brandmændene. Hør interviewet her:

Sundhedsminister Magnus Heunicke har tidligere opfordret de danske brandmænd til at opsøge egen læge, hvis de var bekymrede for deres niveau af PFOS i kroppen. Men da Kim Boen Lessél opsøgte sin læge for at få en blodprøve, blev han sendt videre til andre afdelinger. Det endte med, at han kunne blive henvist til en blodprøve, hvor han selv skulle betale 3.000 kroner for at få en prøve.

Selvom han gerne selv betaler pengene, så efterlyser Kim Boen Lessél handling:

“Jeg har jo været kollega med rigtig mange brandfolk. Og det er ikke kun mig, der er nervøs. Når jeg taler med tidligere kollegaer, kan jeg mærke det på dem også. Så hvis det kun var min person, kunne jeg fint selv klare det. Men jeg ønsker, at vi får screenet en stor portion brandfolk, for at se, hvor stort det er,” siger han.

Internationale forskere kritiserer i dagens Jyllands Posten, at brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, ikke bliver tilbudt en blodprøve, der kan fastslå hvor høje værdier de har i blodet.

Hør interviewet med tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg, Kim Boen Lessél, i Radio4 Morgen her:

Foto: Liv Møller Kastrup/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

DET BLÅ HJØRNE

14:05
15:00