Nyhedsartikel

Brandmand efterlyser PFOS-test

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, bør blive tilbudt en blodprøve, der kan fastslå, hvor høje værdier de har i blodet.

Sådan lyder det nu fra endnu en tidligere brandmand, der i flere år har arbejdet med brandskum, der har indeholdt PFOS.

Radio4 har tidligere afdækket, at flere brandmænd efterlyser testning af deres niveau af PFOS i kroppen.

Samme efterlysning kommer i dag fra Kim Boen Lessél, der er tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg:

“Den type skumvæske har vi som lufthavnsbrandmænd været storforbrugere af. Hvis det kan optages gennem huden, er det jo stensikkert, at vi også må have det i kroppen. Derfor ønsker jeg at få at vide, om jeg har PFOS i kroppen,” siger han til Radio4 Morgen.

I juli måned talte Radio4 Morgen med Keld Rasmussen, Formand i Brandfolkenes Organisation, der også efterlyser test af brandmændene. Hør interviewet her:

Sundhedsminister Magnus Heunicke har tidligere opfordret de danske brandmænd til at opsøge egen læge, hvis de var bekymrede for deres niveau af PFOS i kroppen. Men da Kim Boen Lessél opsøgte sin læge for at få en blodprøve, blev han sendt videre til andre afdelinger. Det endte med, at han kunne blive henvist til en blodprøve, hvor han selv skulle betale 3.000 kroner for at få en prøve.

Selvom han gerne selv betaler pengene, så efterlyser Kim Boen Lessél handling:

“Jeg har jo været kollega med rigtig mange brandfolk. Og det er ikke kun mig, der er nervøs. Når jeg taler med tidligere kollegaer, kan jeg mærke det på dem også. Så hvis det kun var min person, kunne jeg fint selv klare det. Men jeg ønsker, at vi får screenet en stor portion brandfolk, for at se, hvor stort det er,” siger han.

Internationale forskere kritiserer i dagens Jyllands Posten, at brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, ikke bliver tilbudt en blodprøve, der kan fastslå hvor høje værdier de har i blodet.

Hør interviewet med tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg, Kim Boen Lessél, i Radio4 Morgen her:

Foto: Liv Møller Kastrup/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet