Nyhedsartikel

Brandmand efterlyser PFOS-test

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, bør blive tilbudt en blodprøve, der kan fastslå, hvor høje værdier de har i blodet.

Sådan lyder det nu fra endnu en tidligere brandmand, der i flere år har arbejdet med brandskum, der har indeholdt PFOS.

Radio4 har tidligere afdækket, at flere brandmænd efterlyser testning af deres niveau af PFOS i kroppen.

Samme efterlysning kommer i dag fra Kim Boen Lessél, der er tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg:

“Den type skumvæske har vi som lufthavnsbrandmænd været storforbrugere af. Hvis det kan optages gennem huden, er det jo stensikkert, at vi også må have det i kroppen. Derfor ønsker jeg at få at vide, om jeg har PFOS i kroppen,” siger han til Radio4 Morgen.

I juli måned talte Radio4 Morgen med Keld Rasmussen, Formand i Brandfolkenes Organisation, der også efterlyser test af brandmændene. Hør interviewet her:

Sundhedsminister Magnus Heunicke har tidligere opfordret de danske brandmænd til at opsøge egen læge, hvis de var bekymrede for deres niveau af PFOS i kroppen. Men da Kim Boen Lessél opsøgte sin læge for at få en blodprøve, blev han sendt videre til andre afdelinger. Det endte med, at han kunne blive henvist til en blodprøve, hvor han selv skulle betale 3.000 kroner for at få en prøve.

Selvom han gerne selv betaler pengene, så efterlyser Kim Boen Lessél handling:

“Jeg har jo været kollega med rigtig mange brandfolk. Og det er ikke kun mig, der er nervøs. Når jeg taler med tidligere kollegaer, kan jeg mærke det på dem også. Så hvis det kun var min person, kunne jeg fint selv klare det. Men jeg ønsker, at vi får screenet en stor portion brandfolk, for at se, hvor stort det er,” siger han.

Internationale forskere kritiserer i dagens Jyllands Posten, at brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, ikke bliver tilbudt en blodprøve, der kan fastslå hvor høje værdier de har i blodet.

Hør interviewet med tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg, Kim Boen Lessél, i Radio4 Morgen her:

Foto: Liv Møller Kastrup/Ritzau Scanpix

Læs også

27.10.21

Det er billigt og let at anskaffe sig et falsk vaccinepas i Ukraine – også selvom du er dansk statsborger

Ukraine oplever lige nu, at flere læger og klinikker tilbyder, at man kan købe sig til et vaccinepas på nettet – helt uden at få vaccinen. Selv danske statsborgere kan skaffe sig et falsk ukrainsk coronapas. Kun omkring 17 procent af ukrainerne er vaccinerede mod Covid-19, og omkring halvdelen af befolkningen er generelt skeptiske mod…

Læs mere
25.10.21

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel for grundvand

Forsvarsministeriet modtog tilbage i marts 2020 et notat fra Forsvaret, der anbefalede oprensning af PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer på grund af risiko for påbud og erstatningssager. Nu vil ordførere have svar på, hvorfor de ikke blev orienteret om sagen. Allerede for halvandet år siden modtog Forsvarsministeriets embedsmænd et notat, der beskrev omfanget af Forsvarets PFAS-forureninger,…

Læs mere
25.10.21

Pensionister rammes af lavere renter, der gør det dyrere at have penge i banken

Flere store danske banker har den seneste uge sat renterne ned igen. Helt konkret betyder det, at man skal betale endnu mere for de penge, man har stående i banken – så snart det er mere end 100.000 kroner. Det koster 700 kroner i gebyr om året at have 200.000 kroner stående i banken. Ifølge…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet