Nyhedsartikel

Brandmand efterlyser PFOS-test

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, bør blive tilbudt en blodprøve, der kan fastslå, hvor høje værdier de har i blodet.

Sådan lyder det nu fra endnu en tidligere brandmand, der i flere år har arbejdet med brandskum, der har indeholdt PFOS.

Radio4 har tidligere afdækket, at flere brandmænd efterlyser testning af deres niveau af PFOS i kroppen.

Samme efterlysning kommer i dag fra Kim Boen Lessél, der er tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg:

“Den type skumvæske har vi som lufthavnsbrandmænd været storforbrugere af. Hvis det kan optages gennem huden, er det jo stensikkert, at vi også må have det i kroppen. Derfor ønsker jeg at få at vide, om jeg har PFOS i kroppen,” siger han til Radio4 Morgen.

I juli måned talte Radio4 Morgen med Keld Rasmussen, Formand i Brandfolkenes Organisation, der også efterlyser test af brandmændene. Hør interviewet her:

Sundhedsminister Magnus Heunicke har tidligere opfordret de danske brandmænd til at opsøge egen læge, hvis de var bekymrede for deres niveau af PFOS i kroppen. Men da Kim Boen Lessél opsøgte sin læge for at få en blodprøve, blev han sendt videre til andre afdelinger. Det endte med, at han kunne blive henvist til en blodprøve, hvor han selv skulle betale 3.000 kroner for at få en prøve.

Selvom han gerne selv betaler pengene, så efterlyser Kim Boen Lessél handling:

“Jeg har jo været kollega med rigtig mange brandfolk. Og det er ikke kun mig, der er nervøs. Når jeg taler med tidligere kollegaer, kan jeg mærke det på dem også. Så hvis det kun var min person, kunne jeg fint selv klare det. Men jeg ønsker, at vi får screenet en stor portion brandfolk, for at se, hvor stort det er,” siger han.

Internationale forskere kritiserer i dagens Jyllands Posten, at brandmænd, der har arbejdet med det kræftfremkalde stof PFOS, ikke bliver tilbudt en blodprøve, der kan fastslå hvor høje værdier de har i blodet.

Hør interviewet med tidligere brandchef på Flyvestation Aalborg, Kim Boen Lessél, i Radio4 Morgen her:

Foto: Liv Møller Kastrup/Ritzau Scanpix

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet