Nyhedsartikel

Brandsikkerheden halter stadig på landets plejehjem

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

I juni 2021 sammensatte den tidligere regering en ekspertgruppe, der skulle komme med bud på, hvad der kunne forbedre brandsikkerheden.

Det skete efter en brand på et plejehjem på Djursland, der kostede tre ældre kvinder livet tilbage i 2018.
Forudsætningen lød, at det helst ikke måtte koste penge eller føre til lovændringer. Men hvis der skal ske en mærkbar forskel, kræver det økonomi eller lovændringer, mener Bjarne Nigaard, sekretariatschef for Danske Beredskaber.

“Der er langt til virkeligheden, hvis de i ministerierne tror at noget, der er gratis og meget simpelt ikke allerede er gennemført for at forbedre brandsikkerheden i Danmark,” siger Bjarne Nigaard til Radio4.

Hør, hvordan Bjarne Nigaard mener det står til med brandsikkerheden på landets plejehjem her:

I perioden fra 2016 til 2021 er 30 personer døde i brande på plejehjem. Det svarer til 9,5 procent af alle dødsbrande i Danmark.

Dertil har 34 procent af samtlige dødsbrande i samme periode fundet sted i en almindelig bolig med pleje. Op mod halvdelen af de brande, der ender ud i dødsfald, sker altså blandt ældre og plejekrævende borgere. Samtidig viser en statistik over brandsyn, som Danske Beredskaber står bag, at hver andet plejehjem sidste år fik et eller flere påbud.

Bjarne Nigaard har konkrete bud på, hvordan man kan forbedre brandsikkerheden på plejehjem.

“Opdater og tjek op på brandsikkerhedsudstyret hvert 2. eller 5. år. Så vi kan sikre, at vi hele tiden har det bedste udstyr til at hjælpe beboerne, som jo ikke kan hjælpe sig selv,” siger Bjarne Nigaard.

Det er efterhånden mere end et år siden, at der blev afholdt første møde i ekspertgruppen. På det tidspunkt var det planen, at gruppen skulle kunne aflevere et færdigt katalog med forslag til forbedringer på området til forsvarsministeren og indenrigs- og boligministeren i slutningen af november 2021.

Det katalog er dog ifølge oplysninger fra Forsvarsministeriet endnu ikke klar, men “et udkast til en rapport med anbefalinger” er i øjeblikket under behandling.

Derfor har Danske Beredskaber, Sikkerhedsbranchen og Dansk Brand- og Sikringsinstitut sendt et brev til Beredskabsstyrelsen, hvor de giver udtryk for, at de undrer sig over, at processen i ekspertgruppen endnu ikke er afsluttet.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet