Nyhedsartikel

Brandsikkerheden halter stadig på landets plejehjem

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

I juni 2021 sammensatte den tidligere regering en ekspertgruppe, der skulle komme med bud på, hvad der kunne forbedre brandsikkerheden.

Det skete efter en brand på et plejehjem på Djursland, der kostede tre ældre kvinder livet tilbage i 2018.
Forudsætningen lød, at det helst ikke måtte koste penge eller føre til lovændringer. Men hvis der skal ske en mærkbar forskel, kræver det økonomi eller lovændringer, mener Bjarne Nigaard, sekretariatschef for Danske Beredskaber.

“Der er langt til virkeligheden, hvis de i ministerierne tror at noget, der er gratis og meget simpelt ikke allerede er gennemført for at forbedre brandsikkerheden i Danmark,” siger Bjarne Nigaard til Radio4.

Hør, hvordan Bjarne Nigaard mener det står til med brandsikkerheden på landets plejehjem her:

I perioden fra 2016 til 2021 er 30 personer døde i brande på plejehjem. Det svarer til 9,5 procent af alle dødsbrande i Danmark.

Dertil har 34 procent af samtlige dødsbrande i samme periode fundet sted i en almindelig bolig med pleje. Op mod halvdelen af de brande, der ender ud i dødsfald, sker altså blandt ældre og plejekrævende borgere. Samtidig viser en statistik over brandsyn, som Danske Beredskaber står bag, at hver andet plejehjem sidste år fik et eller flere påbud.

Bjarne Nigaard har konkrete bud på, hvordan man kan forbedre brandsikkerheden på plejehjem.

“Opdater og tjek op på brandsikkerhedsudstyret hvert 2. eller 5. år. Så vi kan sikre, at vi hele tiden har det bedste udstyr til at hjælpe beboerne, som jo ikke kan hjælpe sig selv,” siger Bjarne Nigaard.

Det er efterhånden mere end et år siden, at der blev afholdt første møde i ekspertgruppen. På det tidspunkt var det planen, at gruppen skulle kunne aflevere et færdigt katalog med forslag til forbedringer på området til forsvarsministeren og indenrigs- og boligministeren i slutningen af november 2021.

Det katalog er dog ifølge oplysninger fra Forsvarsministeriet endnu ikke klar, men “et udkast til en rapport med anbefalinger” er i øjeblikket under behandling.

Derfor har Danske Beredskaber, Sikkerhedsbranchen og Dansk Brand- og Sikringsinstitut sendt et brev til Beredskabsstyrelsen, hvor de giver udtryk for, at de undrer sig over, at processen i ekspertgruppen endnu ikke er afsluttet.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet