Nyhedsartikel

Brandsikkerheden halter stadig på landets plejehjem

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

I juni 2021 sammensatte den tidligere regering en ekspertgruppe, der skulle komme med bud på, hvad der kunne forbedre brandsikkerheden.

Det skete efter en brand på et plejehjem på Djursland, der kostede tre ældre kvinder livet tilbage i 2018.
Forudsætningen lød, at det helst ikke måtte koste penge eller føre til lovændringer. Men hvis der skal ske en mærkbar forskel, kræver det økonomi eller lovændringer, mener Bjarne Nigaard, sekretariatschef for Danske Beredskaber.

“Der er langt til virkeligheden, hvis de i ministerierne tror at noget, der er gratis og meget simpelt ikke allerede er gennemført for at forbedre brandsikkerheden i Danmark,” siger Bjarne Nigaard til Radio4.

Hør, hvordan Bjarne Nigaard mener det står til med brandsikkerheden på landets plejehjem her:

I perioden fra 2016 til 2021 er 30 personer døde i brande på plejehjem. Det svarer til 9,5 procent af alle dødsbrande i Danmark.

Dertil har 34 procent af samtlige dødsbrande i samme periode fundet sted i en almindelig bolig med pleje. Op mod halvdelen af de brande, der ender ud i dødsfald, sker altså blandt ældre og plejekrævende borgere. Samtidig viser en statistik over brandsyn, som Danske Beredskaber står bag, at hver andet plejehjem sidste år fik et eller flere påbud.

Bjarne Nigaard har konkrete bud på, hvordan man kan forbedre brandsikkerheden på plejehjem.

“Opdater og tjek op på brandsikkerhedsudstyret hvert 2. eller 5. år. Så vi kan sikre, at vi hele tiden har det bedste udstyr til at hjælpe beboerne, som jo ikke kan hjælpe sig selv,” siger Bjarne Nigaard.

Det er efterhånden mere end et år siden, at der blev afholdt første møde i ekspertgruppen. På det tidspunkt var det planen, at gruppen skulle kunne aflevere et færdigt katalog med forslag til forbedringer på området til forsvarsministeren og indenrigs- og boligministeren i slutningen af november 2021.

Det katalog er dog ifølge oplysninger fra Forsvarsministeriet endnu ikke klar, men “et udkast til en rapport med anbefalinger” er i øjeblikket under behandling.

Derfor har Danske Beredskaber, Sikkerhedsbranchen og Dansk Brand- og Sikringsinstitut sendt et brev til Beredskabsstyrelsen, hvor de giver udtryk for, at de undrer sig over, at processen i ekspertgruppen endnu ikke er afsluttet.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet