Brandsikkerheden halter stadig på landets plejehjem

(ARKIV) To ældre kvinder har mistet livet, og tre andre er kommet til skade efter kraftig brand i Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro, fredag den 3. august 2018. Meget kan gøres for at sikre plejehjem bedre mod brand, siger Ældre Sagen. Rygning er det store problem. Det skriver Ritzau, lørdag den 4. august 2018.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

19. december 2022

Bang@Radio4.dk

Bang@Radio4.dk

I juni 2021 sammensatte den tidligere regering en ekspertgruppe, der skulle komme med bud på, hvad der kunne forbedre brandsikkerheden.

Det skete efter en brand på et plejehjem på Djursland, der kostede tre ældre kvinder livet tilbage i 2018.
Forudsætningen lød, at det helst ikke måtte koste penge eller føre til lovændringer. Men hvis der skal ske en mærkbar forskel, kræver det økonomi eller lovændringer, mener Bjarne Nigaard, sekretariatschef for Danske Beredskaber.

“Der er langt til virkeligheden, hvis de i ministerierne tror at noget, der er gratis og meget simpelt ikke allerede er gennemført for at forbedre brandsikkerheden i Danmark,” siger Bjarne Nigaard til Radio4.

Hør, hvordan Bjarne Nigaard mener det står til med brandsikkerheden på landets plejehjem her:

I perioden fra 2016 til 2021 er 30 personer døde i brande på plejehjem. Det svarer til 9,5 procent af alle dødsbrande i Danmark.

Dertil har 34 procent af samtlige dødsbrande i samme periode fundet sted i en almindelig bolig med pleje. Op mod halvdelen af de brande, der ender ud i dødsfald, sker altså blandt ældre og plejekrævende borgere. Samtidig viser en statistik over brandsyn, som Danske Beredskaber står bag, at hver andet plejehjem sidste år fik et eller flere påbud.

Bjarne Nigaard har konkrete bud på, hvordan man kan forbedre brandsikkerheden på plejehjem.

“Opdater og tjek op på brandsikkerhedsudstyret hvert 2. eller 5. år. Så vi kan sikre, at vi hele tiden har det bedste udstyr til at hjælpe beboerne, som jo ikke kan hjælpe sig selv,” siger Bjarne Nigaard.

Det er efterhånden mere end et år siden, at der blev afholdt første møde i ekspertgruppen. På det tidspunkt var det planen, at gruppen skulle kunne aflevere et færdigt katalog med forslag til forbedringer på området til forsvarsministeren og indenrigs- og boligministeren i slutningen af november 2021.

Det katalog er dog ifølge oplysninger fra Forsvarsministeriet endnu ikke klar, men “et udkast til en rapport med anbefalinger” er i øjeblikket under behandling.

Derfor har Danske Beredskaber, Sikkerhedsbranchen og Dansk Brand- og Sikringsinstitut sendt et brev til Beredskabsstyrelsen, hvor de giver udtryk for, at de undrer sig over, at processen i ekspertgruppen endnu ikke er afsluttet.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00