Nyhedsartikel

Busser kører til den polsk-ukrainske grænse for at hente ukrainske flygtninge til Danmark

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Over én million er flygtet fra Ukraine, siden Rusland i sidste uge indledte en invasion af landet. Derfor har har hjælpeorganisationen “Bevar Ukraine” sendt seks busser til den polsk-ukrainske grænse for at hente ukrainske flygtninge til Danmark.

De 70 pladser i busserne er hurtigt blevet fyldt op:

“Vi har kun to ledige pladser tilbage, og dem forventer vi er besat inden klokken den er ti. Det glædelige er, at vi har spottet en anden dansk bus, som ikke skulle have nogen med hjem som udgangspunkt, men det har vi fået korrigeret, så nu er der en hel bus mere, der kan blive fyldt op, og det er jo positivt”, siger Andres Faundez, som er en af de frivillige, der er kørt til den polsk-ukrainske grænse ved byen Medyka, for at samle ukrainske flygtninge op.

Det er første gang Andres Faundez hjælper flygtninge:

“Én gang skal jo være den første. Jeg er selv er barn af politiske flygtninge, der i sin tid fik en udstrakt hånd fra den danske befolkning, og med min baggrund fra Chile af, hvor solidaritet er et meget vigtigt begreb – så ligger det indgroet i min DNA. Og så var det nu, jeg kunne se, at jeg kunne gøre en forskel”, siger han.

Hør interviewet med Andres Faundez, som var med til at tage initiativ til at sende busser til den polsk/ukrainske grænse for at hente flygtninge: 

Ved grænsen til Rumænien, der ligger nordvest for Ukraine, var der tirsdag ifølge FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, en kø på op imod 20 kilometer. Der er tale om personer fra Ukraine, der forsøger at undslippe kampene i landet. Der oplyses også om kilometerlange køer ved grænsen til Polen mod vest. Her lyder ventetiden angiveligt på op mod 60 timer.

De forhold, som Andres Faundez har vidnet ved den polsk-ukrainske grænse, er gode:

“Vi er ved Medyka-overgangen og heldigvis har den polske grænsevagt og det polske politi en blændende løsning på, hvordan ukrainerne bliver fordelt ud i de retninger i Europa, som de ønsker. De bliver bedt om at line op i forhold til, hvor de ønsker at komme hen. Så kommer de til en ny central, hvor de bliver fordelt ud i busser, og hvor folk kan vælge at tage et andet sted hen, end det de oprindeligt havde planlagt. Det fungerer rigtig godt, og der er rigtig mange gode mennesker. Der er alt, hvad man har behov for, når man kommer som flygtning fra sit eget land til et andet, der er varm mad, kaffe te, tandbørste, tandpasta. Jeg synes, de polske myndigheder gør det rigtig rigtig godt”, siger han.

De mange ukrainere, som har fået plads i busserne, er nu ved at blive klar til den videre rejse mod Danmark:

“De er meget trætte og meget forvirrede og chokerede over den nuværende situationen. De første kom i løbet af eftermiddagen i går, og har fået hvilet og ladt telefonen op, og så er de friske og klar til at komme videre på deres rejse mod Danmark, hvor der både står familiemedlemmer og venner klar til at tage imod dem. Det giver en enorm hjertevarme at vide, at man kan hjælpe nogle mennesker i nød”, siger Andres Faundez til Radio4 Morgen.

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet