Nyhedsartikel

Busser kører til den polsk-ukrainske grænse for at hente ukrainske flygtninge til Danmark

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Over én million er flygtet fra Ukraine, siden Rusland i sidste uge indledte en invasion af landet. Derfor har har hjælpeorganisationen “Bevar Ukraine” sendt seks busser til den polsk-ukrainske grænse for at hente ukrainske flygtninge til Danmark.

De 70 pladser i busserne er hurtigt blevet fyldt op:

“Vi har kun to ledige pladser tilbage, og dem forventer vi er besat inden klokken den er ti. Det glædelige er, at vi har spottet en anden dansk bus, som ikke skulle have nogen med hjem som udgangspunkt, men det har vi fået korrigeret, så nu er der en hel bus mere, der kan blive fyldt op, og det er jo positivt”, siger Andres Faundez, som er en af de frivillige, der er kørt til den polsk-ukrainske grænse ved byen Medyka, for at samle ukrainske flygtninge op.

Det er første gang Andres Faundez hjælper flygtninge:

“Én gang skal jo være den første. Jeg er selv er barn af politiske flygtninge, der i sin tid fik en udstrakt hånd fra den danske befolkning, og med min baggrund fra Chile af, hvor solidaritet er et meget vigtigt begreb – så ligger det indgroet i min DNA. Og så var det nu, jeg kunne se, at jeg kunne gøre en forskel”, siger han.

Hør interviewet med Andres Faundez, som var med til at tage initiativ til at sende busser til den polsk/ukrainske grænse for at hente flygtninge: 

Ved grænsen til Rumænien, der ligger nordvest for Ukraine, var der tirsdag ifølge FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, en kø på op imod 20 kilometer. Der er tale om personer fra Ukraine, der forsøger at undslippe kampene i landet. Der oplyses også om kilometerlange køer ved grænsen til Polen mod vest. Her lyder ventetiden angiveligt på op mod 60 timer.

De forhold, som Andres Faundez har vidnet ved den polsk-ukrainske grænse, er gode:

“Vi er ved Medyka-overgangen og heldigvis har den polske grænsevagt og det polske politi en blændende løsning på, hvordan ukrainerne bliver fordelt ud i de retninger i Europa, som de ønsker. De bliver bedt om at line op i forhold til, hvor de ønsker at komme hen. Så kommer de til en ny central, hvor de bliver fordelt ud i busser, og hvor folk kan vælge at tage et andet sted hen, end det de oprindeligt havde planlagt. Det fungerer rigtig godt, og der er rigtig mange gode mennesker. Der er alt, hvad man har behov for, når man kommer som flygtning fra sit eget land til et andet, der er varm mad, kaffe te, tandbørste, tandpasta. Jeg synes, de polske myndigheder gør det rigtig rigtig godt”, siger han.

De mange ukrainere, som har fået plads i busserne, er nu ved at blive klar til den videre rejse mod Danmark:

“De er meget trætte og meget forvirrede og chokerede over den nuværende situationen. De første kom i løbet af eftermiddagen i går, og har fået hvilet og ladt telefonen op, og så er de friske og klar til at komme videre på deres rejse mod Danmark, hvor der både står familiemedlemmer og venner klar til at tage imod dem. Det giver en enorm hjertevarme at vide, at man kan hjælpe nogle mennesker i nød”, siger Andres Faundez til Radio4 Morgen.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet