Busser kører til den polsk-ukrainske grænse for at hente ukrainske flygtninge til Danmark

A woman warms up with a child in a blanket as she waits at a refugee crossing in Medyka, Poland, Thursday, March 3, 2022. More than 1 million people have fled Ukraine following Russia's invasion in the swiftest refugee exodus in this century, the United Nations said Thursday. (AP Photo/Markus Schreiber)

Skrevet af

3. marts 2022

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Over én million er flygtet fra Ukraine, siden Rusland i sidste uge indledte en invasion af landet. Derfor har har hjælpeorganisationen “Bevar Ukraine” sendt seks busser til den polsk-ukrainske grænse for at hente ukrainske flygtninge til Danmark.

De 70 pladser i busserne er hurtigt blevet fyldt op:

“Vi har kun to ledige pladser tilbage, og dem forventer vi er besat inden klokken den er ti. Det glædelige er, at vi har spottet en anden dansk bus, som ikke skulle have nogen med hjem som udgangspunkt, men det har vi fået korrigeret, så nu er der en hel bus mere, der kan blive fyldt op, og det er jo positivt”, siger Andres Faundez, som er en af de frivillige, der er kørt til den polsk-ukrainske grænse ved byen Medyka, for at samle ukrainske flygtninge op.

Det er første gang Andres Faundez hjælper flygtninge:

“Én gang skal jo være den første. Jeg er selv er barn af politiske flygtninge, der i sin tid fik en udstrakt hånd fra den danske befolkning, og med min baggrund fra Chile af, hvor solidaritet er et meget vigtigt begreb – så ligger det indgroet i min DNA. Og så var det nu, jeg kunne se, at jeg kunne gøre en forskel”, siger han.

Hør interviewet med Andres Faundez, som var med til at tage initiativ til at sende busser til den polsk/ukrainske grænse for at hente flygtninge: 

Ved grænsen til Rumænien, der ligger nordvest for Ukraine, var der tirsdag ifølge FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, en kø på op imod 20 kilometer. Der er tale om personer fra Ukraine, der forsøger at undslippe kampene i landet. Der oplyses også om kilometerlange køer ved grænsen til Polen mod vest. Her lyder ventetiden angiveligt på op mod 60 timer.

De forhold, som Andres Faundez har vidnet ved den polsk-ukrainske grænse, er gode:

“Vi er ved Medyka-overgangen og heldigvis har den polske grænsevagt og det polske politi en blændende løsning på, hvordan ukrainerne bliver fordelt ud i de retninger i Europa, som de ønsker. De bliver bedt om at line op i forhold til, hvor de ønsker at komme hen. Så kommer de til en ny central, hvor de bliver fordelt ud i busser, og hvor folk kan vælge at tage et andet sted hen, end det de oprindeligt havde planlagt. Det fungerer rigtig godt, og der er rigtig mange gode mennesker. Der er alt, hvad man har behov for, når man kommer som flygtning fra sit eget land til et andet, der er varm mad, kaffe te, tandbørste, tandpasta. Jeg synes, de polske myndigheder gør det rigtig rigtig godt”, siger han.

De mange ukrainere, som har fået plads i busserne, er nu ved at blive klar til den videre rejse mod Danmark:

“De er meget trætte og meget forvirrede og chokerede over den nuværende situationen. De første kom i løbet af eftermiddagen i går, og har fået hvilet og ladt telefonen op, og så er de friske og klar til at komme videre på deres rejse mod Danmark, hvor der både står familiemedlemmer og venner klar til at tage imod dem. Det giver en enorm hjertevarme at vide, at man kan hjælpe nogle mennesker i nød”, siger Andres Faundez til Radio4 Morgen.

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

20:05
21:00