Nyhedsartikel

Byer plaget af måger: Vil have flere af dem aflivet

En hvid plageånd med stort vingefang og et højlydt skrig er begyndt at ramme flere af landets større byer. Rundt om i landet melder café-, hotel- og restaurantejere om en sej kamp for at holde de store måger væk fra midtbyen, hvor de stjæler turisternes mad, tømmer skraldespande og larmer døgnet rundt.

I både København, Aarhus, Odense, Randers, Silkeborg og Aalborg oplever flere af midtbyens turister at få mad stjålet fra cafétallerknerne, så snart de kigger væk.

I Odense er man derfor begyndt at spule mågereder væk ved hjælp af en drone med en højtryksspuler påmonteret, mens man på Hotel Randers oplever, at gæsterne er begyndt at give dårlige anmeldelser på grund af larm fra måger.

“Vi oplever på daglig basis, at mågerne generer vores gæster. De dykker ned og tager maden fra tallerkenerne. De vælter glas med øl, vand og vin ud over bordene, så de er en plage for os. Vi ønsker os virkelig hjælp fra højere instanser til at komme af med dem,” fortæller Lasse Baun, der er direktør for restauranten Søgaards Bryghus i Aalborg.

Hør hele interviewet med direktør for restauranten Søgaards Bryghus i Aalborg, Lasse Baun, her:

Hvis man spørger mågejæger Rasmus Permin, der huserer i Vordingborg, så er der kun én vej vist.

“Hvis der ikke er nogle jægere, der skyder dem, så kommer der bare flere og flere. De er så tilpasningsdygtige – vi ser dem blandt andet stjæle is ud af hånden på turister, så de skal reguleres,” siger han.

Det er særligt mågearterne sølvmåge og stormmåge, der står for at genere folk i de danske byer. Men det er ikke fordi, der er kommet flere måger, at byerne oplever større gene. Det er i højere grad, fordi mågerne har skiftet jagtmarker. Sådan lyder det fra vildtkonsulent i Thy, Tommy Hansen.

“Én af de vigtige grunde er, at alle minkfarme blev nedlagt sidste år. Minkfarmene har været en rigtig stor fødekilde for mågerne. Det er en superintelligent fugl, der hurtigt lærer vores adfærd at kende og finder ud af, hvor man kan finde mad. Derudover har mågerne været fredet, så mågerne har lært, at os mennesker egentlig ikke er så farlige,” siger Tommy Hansen.

Hør hele interviewet med vildtkonsulent i Thy, Tommy Hansen, her:

I 2013 valgte Vildtforvaltningsrådet at frede ti ud af elleve mågearter herhjemme. Indtil da kunne man jage måger i perioden 1. september til 31. januar, når ynglesæsonen var slut. I dag kan man dog kun regulere i mågebestanden med en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet