Byer plaget af måger: Vil have flere af dem aflivet

Måge spiser fra bordet inden pressemøde om nyt uafhængigt, globalt CO2-institut hos Mærsk i København, torsdag den 25. juni 2020. Der skal ansættes 100 forskere og Bo Cerup-Simonsen bliver leder af instituttet, der skal ligge i København.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

10. august 2021

En hvid plageånd med stort vingefang og et højlydt skrig er begyndt at ramme flere af landets større byer. Rundt om i landet melder café-, hotel- og restaurantejere om en sej kamp for at holde de store måger væk fra midtbyen, hvor de stjæler turisternes mad, tømmer skraldespande og larmer døgnet rundt.

I både København, Aarhus, Odense, Randers, Silkeborg og Aalborg oplever flere af midtbyens turister at få mad stjålet fra cafétallerknerne, så snart de kigger væk.

I Odense er man derfor begyndt at spule mågereder væk ved hjælp af en drone med en højtryksspuler påmonteret, mens man på Hotel Randers oplever, at gæsterne er begyndt at give dårlige anmeldelser på grund af larm fra måger.

“Vi oplever på daglig basis, at mågerne generer vores gæster. De dykker ned og tager maden fra tallerkenerne. De vælter glas med øl, vand og vin ud over bordene, så de er en plage for os. Vi ønsker os virkelig hjælp fra højere instanser til at komme af med dem,” fortæller Lasse Baun, der er direktør for restauranten Søgaards Bryghus i Aalborg.

Hør hele interviewet med direktør for restauranten Søgaards Bryghus i Aalborg, Lasse Baun, her:

Hvis man spørger mågejæger Rasmus Permin, der huserer i Vordingborg, så er der kun én vej vist.

“Hvis der ikke er nogle jægere, der skyder dem, så kommer der bare flere og flere. De er så tilpasningsdygtige – vi ser dem blandt andet stjæle is ud af hånden på turister, så de skal reguleres,” siger han.

Det er særligt mågearterne sølvmåge og stormmåge, der står for at genere folk i de danske byer. Men det er ikke fordi, der er kommet flere måger, at byerne oplever større gene. Det er i højere grad, fordi mågerne har skiftet jagtmarker. Sådan lyder det fra vildtkonsulent i Thy, Tommy Hansen.

“Én af de vigtige grunde er, at alle minkfarme blev nedlagt sidste år. Minkfarmene har været en rigtig stor fødekilde for mågerne. Det er en superintelligent fugl, der hurtigt lærer vores adfærd at kende og finder ud af, hvor man kan finde mad. Derudover har mågerne været fredet, så mågerne har lært, at os mennesker egentlig ikke er så farlige,” siger Tommy Hansen.

Hør hele interviewet med vildtkonsulent i Thy, Tommy Hansen, her:

I 2013 valgte Vildtforvaltningsrådet at frede ti ud af elleve mågearter herhjemme. Indtil da kunne man jage måger i perioden 1. september til 31. januar, når ynglesæsonen var slut. I dag kan man dog kun regulere i mågebestanden med en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen.

Afspiller nu

DET BLÅ HJØRNE

08:05
09:00