Nyhedsartikel

Byrådet i Odense fastholder støtte til Søstre mod vold og kontrol

TV 2 Fyn og Radio4
irno@radio4.dk

Onsdag aften blev afgørelsens time i denne omgang for den Odense-baserede forening, Søstre mod vold og kontrol. Et flertal i byrådet ønsker fortsat at støtte foreningens arbejde. V og K stemte imod.

Den omstridte forening, der har som mål at bekæmpe negativ social kontrol, har det seneste halve år været i modvind, blandt andet med sager om trusler og pres mod kritikere. Byrådet diskuterede derfor onsdag aften, om foreningen Søstre mod vold og kontrol fortsat skal have kommunal støtte. Og indtil nu blev foreningen altså fredet.

Det var nemlig lykkedes borgmester Peter Rahbek Juel (S), at finde støtte til en resolutionstekst (se faktaboks herunder), fortæller TV 2 Fyns udsendte fra rådhuset i Odense.

– Det, der bliver interessant er, om der kommer flere afsløringer i den kommende tid i pressen. Hvis det bliver tilfældet kan jeg sagtens forestille mig, at Venstre og Konservative, som har  flertal i Beskæftigelses- og Socialudvalget udvalget, vil tage sagen op igen. Men det vil vi nok blive klogere på i løbet af nogle uger, siger Jesper Buch, TV 2 Fyns politiske kommentator.

Foreningen er kommet i modvind – blandt andet efter beskyldninger om udelukkelse af medlemmer og for at have fremført trusler mod en islamforsker fra Københavns Universitet.

Samtidig har flere byrådspolitikere rejst tvivl om den konkrete effekt af foreningens arbejde.

Usikkerhed om effekten af Søstre mod vold og kontrols arbejde   

Så sent som tirsdag var Søstre mod vold og kontrol indkaldt til møde med Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialudvalg.

Efter mødet tirsdag er fronterne trukket skarpt op mellem især Konservative og Venstre på den ene side og Socialdemokratiet på den anden side.

Blandt andet sagde Joachim Hoffmann-Petersen, som er medlem af Beskæftigelses- og Socialudvalget for Konservative, efter mødet, at han savnede svar på, hvad foreningen har brugt pengene til.

Odense Kommune har støttet foreningen med en million kroner – med mulighed for at få 500.000 kroner ekstra her i 2022. I alt modtager foreningen 9,6 millioner kroner fra 2020-2024 fra kommunen, staten og Ole Kirk’s Fond.

 

Peter Rahbek Juels resolutionstekst

Kære byråd

Til jeres orientering vil jeg i forbindelse med Odense Byråds behandling af sag nr. 4: ”Konklusioner fra advokatundersøgelsen af foreningen Søstre mod Vold og Kontrol” på aftenens møde på vegne af A, F, Ø, B og Andreas Møller fremsætte følgende ændringsforslag:

“Odense Byråd er enige om, at ethvert menneske skal have friheden til selv at bestemme over deres eget liv. Derfor er det afgørende vigtigt med opgør med negativ social kontrol i Odense. En del mennesker, som er underlagt negativ social kontrol, mangler tillid til systemet og viden om kommunens tilbud. Det gør det vanskeligt for kommunen at nå ud til dem. Foreninger i civilsamfundet har en vigtig rolle i at skabe en anderledes relation og er afgørende i at forebygge negativ social kontrol. Dette et centralt fokus i Odense Kommunes strategi mod negativ social kontrol.

Forløbet har været uskønt og bør give anledning til at drage læring. Det gælder både hos foreningen og blandt de øvrige involverede parter. Byrådet konstaterer med tilfredshed, at foreningen har taget kritikken omkring deres kommunikation til efterretning og har sat tiltag i gang for at rette op på det.

Odense Byråd er opmærksom på, at civilsamfundet fortsat vil være strategisk afgørende i arbejdet med at forebygge og bekæmpe negativ social kontrol. Byrådet godkender derfor Beskæftigelses- og Socialforvaltningens indstilling og Økonomiudvalgets anbefaling af sagens afslutning, hvorfor forvaltningen forventes snarest muligt og inden for gældende kontrakt at forlænge tilskudsaftalen med foreningen Søstre mod Vold og Kontrol med et år, medmindre Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har afgørende faglige indvendinger imod dette.”

Venlig hilsen

Peter Rahbæk Juel

Borgmester

Læs også

08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere
07.02.23

Som om ulykkerne ikke vil stoppe for Ellemann og Venstre

Med vicestatsminister og forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, på sygeorlov er Venstre efterladt i en vanskelig situation. Det er blevet endnu sværere at se, hvordan partiets krise kan stoppes. Da Jakob Ellemann-Jensen kort før jul trådte ind i den nye SVM-regering med titel af forsvarsminister og vicestatsminister, forklarede han journalisterne, at han skulle være klar til at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet