Nyhedsartikel

Byrådet i Odense fastholder støtte til Søstre mod vold og kontrol

TV 2 Fyn og Radio4
irno@radio4.dk

Onsdag aften blev afgørelsens time i denne omgang for den Odense-baserede forening, Søstre mod vold og kontrol. Et flertal i byrådet ønsker fortsat at støtte foreningens arbejde. V og K stemte imod.

Den omstridte forening, der har som mål at bekæmpe negativ social kontrol, har det seneste halve år været i modvind, blandt andet med sager om trusler og pres mod kritikere. Byrådet diskuterede derfor onsdag aften, om foreningen Søstre mod vold og kontrol fortsat skal have kommunal støtte. Og indtil nu blev foreningen altså fredet.

Det var nemlig lykkedes borgmester Peter Rahbek Juel (S), at finde støtte til en resolutionstekst (se faktaboks herunder), fortæller TV 2 Fyns udsendte fra rådhuset i Odense.

– Det, der bliver interessant er, om der kommer flere afsløringer i den kommende tid i pressen. Hvis det bliver tilfældet kan jeg sagtens forestille mig, at Venstre og Konservative, som har  flertal i Beskæftigelses- og Socialudvalget udvalget, vil tage sagen op igen. Men det vil vi nok blive klogere på i løbet af nogle uger, siger Jesper Buch, TV 2 Fyns politiske kommentator.

Foreningen er kommet i modvind – blandt andet efter beskyldninger om udelukkelse af medlemmer og for at have fremført trusler mod en islamforsker fra Københavns Universitet.

Samtidig har flere byrådspolitikere rejst tvivl om den konkrete effekt af foreningens arbejde.

Usikkerhed om effekten af Søstre mod vold og kontrols arbejde   

Så sent som tirsdag var Søstre mod vold og kontrol indkaldt til møde med Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialudvalg.

Efter mødet tirsdag er fronterne trukket skarpt op mellem især Konservative og Venstre på den ene side og Socialdemokratiet på den anden side.

Blandt andet sagde Joachim Hoffmann-Petersen, som er medlem af Beskæftigelses- og Socialudvalget for Konservative, efter mødet, at han savnede svar på, hvad foreningen har brugt pengene til.

Odense Kommune har støttet foreningen med en million kroner – med mulighed for at få 500.000 kroner ekstra her i 2022. I alt modtager foreningen 9,6 millioner kroner fra 2020-2024 fra kommunen, staten og Ole Kirk’s Fond.

 

Peter Rahbek Juels resolutionstekst

Kære byråd

Til jeres orientering vil jeg i forbindelse med Odense Byråds behandling af sag nr. 4: ”Konklusioner fra advokatundersøgelsen af foreningen Søstre mod Vold og Kontrol” på aftenens møde på vegne af A, F, Ø, B og Andreas Møller fremsætte følgende ændringsforslag:

“Odense Byråd er enige om, at ethvert menneske skal have friheden til selv at bestemme over deres eget liv. Derfor er det afgørende vigtigt med opgør med negativ social kontrol i Odense. En del mennesker, som er underlagt negativ social kontrol, mangler tillid til systemet og viden om kommunens tilbud. Det gør det vanskeligt for kommunen at nå ud til dem. Foreninger i civilsamfundet har en vigtig rolle i at skabe en anderledes relation og er afgørende i at forebygge negativ social kontrol. Dette et centralt fokus i Odense Kommunes strategi mod negativ social kontrol.

Forløbet har været uskønt og bør give anledning til at drage læring. Det gælder både hos foreningen og blandt de øvrige involverede parter. Byrådet konstaterer med tilfredshed, at foreningen har taget kritikken omkring deres kommunikation til efterretning og har sat tiltag i gang for at rette op på det.

Odense Byråd er opmærksom på, at civilsamfundet fortsat vil være strategisk afgørende i arbejdet med at forebygge og bekæmpe negativ social kontrol. Byrådet godkender derfor Beskæftigelses- og Socialforvaltningens indstilling og Økonomiudvalgets anbefaling af sagens afslutning, hvorfor forvaltningen forventes snarest muligt og inden for gældende kontrakt at forlænge tilskudsaftalen med foreningen Søstre mod Vold og Kontrol med et år, medmindre Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har afgørende faglige indvendinger imod dette.”

Venlig hilsen

Peter Rahbæk Juel

Borgmester

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet