Nyhedsartikel

Christina fik et telefonopkald med beskeden om at hun havde kræft

Lisa Linding & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Det sker stadig, at danskere bliver ringet op og får at vide, at de har kræft.

Det kan vi her på Radio4 fortælle. Der var ellers politisk fokus på at løse netop det problem i 2016, hvor en undersøgelse dengang viste, at hver femte af de unge fik diagnosen over telefonen. Men det sker stadig i dag.

Det skete blandt andet for Christina Stjerneby, som for lidt over et år siden, fik et opkald med beskeden om, at hun havde lymfekræft.

“Jeg ventede på en indkaldelse til sygehuset, hvor jeg så ville få besked. Men pludselig fik jeg et opkald fra en overlæge, som sagde: “Jeg skal bare give dig besked om at du har lymfekræft”. Og der gik min verden i sort, jeg var slet ikke forberedt og havde troet jeg skulle have besked på sygehuset sammen med min kæreste,” siger Christina Stjerneby.

Hør her hvilken forskel det havde gjort for Christina Stjerneby, hvis hun havde fået beskeden på sygehuset fremover over telefonen:

I en barometerundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse lavet i 2017 svarer otte procent, at de har fået beskeden over telefonen. Og hos Kræftens Bekæmpelses telefonrådgivning, Kræftlinjen, får de stadig henvendelser fra folk, der har oplevet at få ubehagelige beskeder over telefon.

“Vi hører fra folk, der enten får diagnosen eller scanningssvar over telefonen og den hyppigste konsekvenser at de ikke forstår, hvad der blev sagt, når de lægger på og det gør dem jo både bekymret og utrygge,” siger Marie Lawætz, der er psykolog og chef for Kræftlinien.

Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten, mener ikke det er i orden, at folk stadig får deres diagnose over telefon og han mener, der skal politisk handling til. Og det er Per Larsen, der er Sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, enig i.

“Det bør ikke forekomme. Det er jo en alvorlig besked og den skal man ikke have over telefon. Det er vi simpelthen nødt til at få lavet om på,” siger Per Larsen.

Du kan høre, hvad Peder Hvelplund og Per Larsen mener, der skal gøres, her: 

Foto: Christina Stjerneby

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet