Nyhedsartikel

Christina fik et telefonopkald med beskeden om at hun havde kræft

Lisa Linding & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Det sker stadig, at danskere bliver ringet op og får at vide, at de har kræft.

Det kan vi her på Radio4 fortælle. Der var ellers politisk fokus på at løse netop det problem i 2016, hvor en undersøgelse dengang viste, at hver femte af de unge fik diagnosen over telefonen. Men det sker stadig i dag.

Det skete blandt andet for Christina Stjerneby, som for lidt over et år siden, fik et opkald med beskeden om, at hun havde lymfekræft.

“Jeg ventede på en indkaldelse til sygehuset, hvor jeg så ville få besked. Men pludselig fik jeg et opkald fra en overlæge, som sagde: “Jeg skal bare give dig besked om at du har lymfekræft”. Og der gik min verden i sort, jeg var slet ikke forberedt og havde troet jeg skulle have besked på sygehuset sammen med min kæreste,” siger Christina Stjerneby.

Hør her hvilken forskel det havde gjort for Christina Stjerneby, hvis hun havde fået beskeden på sygehuset fremover over telefonen:

I en barometerundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse lavet i 2017 svarer otte procent, at de har fået beskeden over telefonen. Og hos Kræftens Bekæmpelses telefonrådgivning, Kræftlinjen, får de stadig henvendelser fra folk, der har oplevet at få ubehagelige beskeder over telefon.

“Vi hører fra folk, der enten får diagnosen eller scanningssvar over telefonen og den hyppigste konsekvenser at de ikke forstår, hvad der blev sagt, når de lægger på og det gør dem jo både bekymret og utrygge,” siger Marie Lawætz, der er psykolog og chef for Kræftlinien.

Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten, mener ikke det er i orden, at folk stadig får deres diagnose over telefon og han mener, der skal politisk handling til. Og det er Per Larsen, der er Sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, enig i.

“Det bør ikke forekomme. Det er jo en alvorlig besked og den skal man ikke have over telefon. Det er vi simpelthen nødt til at få lavet om på,” siger Per Larsen.

Du kan høre, hvad Peder Hvelplund og Per Larsen mener, der skal gøres, her: 

Foto: Christina Stjerneby

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet