Nyhedsartikel

Christina fik et telefonopkald med beskeden om at hun havde kræft

Lisa Linding & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Det sker stadig, at danskere bliver ringet op og får at vide, at de har kræft.

Det kan vi her på Radio4 fortælle. Der var ellers politisk fokus på at løse netop det problem i 2016, hvor en undersøgelse dengang viste, at hver femte af de unge fik diagnosen over telefonen. Men det sker stadig i dag.

Det skete blandt andet for Christina Stjerneby, som for lidt over et år siden, fik et opkald med beskeden om, at hun havde lymfekræft.

“Jeg ventede på en indkaldelse til sygehuset, hvor jeg så ville få besked. Men pludselig fik jeg et opkald fra en overlæge, som sagde: “Jeg skal bare give dig besked om at du har lymfekræft”. Og der gik min verden i sort, jeg var slet ikke forberedt og havde troet jeg skulle have besked på sygehuset sammen med min kæreste,” siger Christina Stjerneby.

Hør her hvilken forskel det havde gjort for Christina Stjerneby, hvis hun havde fået beskeden på sygehuset fremover over telefonen:

I en barometerundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse lavet i 2017 svarer otte procent, at de har fået beskeden over telefonen. Og hos Kræftens Bekæmpelses telefonrådgivning, Kræftlinjen, får de stadig henvendelser fra folk, der har oplevet at få ubehagelige beskeder over telefon.

“Vi hører fra folk, der enten får diagnosen eller scanningssvar over telefonen og den hyppigste konsekvenser at de ikke forstår, hvad der blev sagt, når de lægger på og det gør dem jo både bekymret og utrygge,” siger Marie Lawætz, der er psykolog og chef for Kræftlinien.

Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten, mener ikke det er i orden, at folk stadig får deres diagnose over telefon og han mener, der skal politisk handling til. Og det er Per Larsen, der er Sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, enig i.

“Det bør ikke forekomme. Det er jo en alvorlig besked og den skal man ikke have over telefon. Det er vi simpelthen nødt til at få lavet om på,” siger Per Larsen.

Du kan høre, hvad Peder Hvelplund og Per Larsen mener, der skal gøres, her: 

Foto: Christina Stjerneby

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet