Nyhedsartikel

Clairvoyant ønsker mere liv på kirkegårde: “Jeg har endnu ikke hørt en afdød sige ‘græd og vær ked af det'” 

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Skal kirkegårde kun skal være kirkegårde, eller skal de indbyde til leg, rytmik eller yoga? Står det til clairvoyant gennem tyve år, Rikke Rasmussen, er det en god ide med mere aktivitet rundt omkring på de danske kirkegårde.

“Når jeg snakker med de kære afdøde, og det har jeg gjort, siden jeg var barn, siger de: ‘Husk nu at leve livet hernede. Husk nu at danse, husk nu at lege, husk nu at synge, og i det hele taget løft dig selv i livet.’ Det er det, de ønsker”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun oplever ikke, at det er de afdødes ønske, at vi skal være kede af det.

“Jeg har endnu ikke hørt en afdød sige: ‘Græd og vær ked af det.’ Selvfølgelig skal man være i sin sorg og i sit savn, men de afdøde ønsker, at vi skal leve. De ønsker leg og bevægelse og liv, og de ønsker i den grad at danse med os”, siger hun.

Hør interviewet med claivoyant Rikke Rasmussen her:

Fanny Møller, der er kirkegårdskonsulent ved Fyens Stift og har det overordnede ansvar for de fynske kirkegårde, startede debatten om, hvorvidt der skal være mere aktivitet på kirkegårdene rundt omkring i landet. Det mener hun, at der skal.

“Nu er det oppe over med at få gjort noget ved kirkegårdene, så de stadig er rigtig dejlige at komme på. Det kan være forskellig aktivitet, men det kan også være måden, man planlægger kirkegården på”, siger hun.

Og netop en inddeling af kirkegårdene i zoner ville være en god løsning, mener clairvoyant Rikke Rasmussen.

“Man kan inddele kirkegården på en måde, hvor der er arealer, hvor der er plads til leg og hvor der er plads til grin og pjat, og hvor der også er stillezoner, ligesom i toget. Familie-zoner og stillezoner. Så ville det være helt optimalt for alle”, siger hun.

Men det er ikke alle, der mener, at det er vejen frem med mere aktivitet på kirkegårdene:

“Når man har brug for at være i sin sorg, så er det – for mig i hvert fald – intimiderende, hvis der skulle være et yogahold, der dyrkede yoga ved siden af, hvor jeg stod og græd”, siger Tine Reuther, der bor i København.

Det er de fynske kirkegårde, der som udgangspunkt vil invitere til mere aktivitet, fordi et stigende antal fynboer bliver kremeret frem for kistebegravet. Det fører til mere plads mellem gravstederne – og dermed også på kirkegårdene.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet