Nyhedsartikel

Clairvoyant ønsker mere liv på kirkegårde: “Jeg har endnu ikke hørt en afdød sige ‘græd og vær ked af det'” 

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Skal kirkegårde kun skal være kirkegårde, eller skal de indbyde til leg, rytmik eller yoga? Står det til clairvoyant gennem tyve år, Rikke Rasmussen, er det en god ide med mere aktivitet rundt omkring på de danske kirkegårde.

“Når jeg snakker med de kære afdøde, og det har jeg gjort, siden jeg var barn, siger de: ‘Husk nu at leve livet hernede. Husk nu at danse, husk nu at lege, husk nu at synge, og i det hele taget løft dig selv i livet.’ Det er det, de ønsker”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun oplever ikke, at det er de afdødes ønske, at vi skal være kede af det.

“Jeg har endnu ikke hørt en afdød sige: ‘Græd og vær ked af det.’ Selvfølgelig skal man være i sin sorg og i sit savn, men de afdøde ønsker, at vi skal leve. De ønsker leg og bevægelse og liv, og de ønsker i den grad at danse med os”, siger hun.

Hør interviewet med claivoyant Rikke Rasmussen her:

Fanny Møller, der er kirkegårdskonsulent ved Fyens Stift og har det overordnede ansvar for de fynske kirkegårde, startede debatten om, hvorvidt der skal være mere aktivitet på kirkegårdene rundt omkring i landet. Det mener hun, at der skal.

“Nu er det oppe over med at få gjort noget ved kirkegårdene, så de stadig er rigtig dejlige at komme på. Det kan være forskellig aktivitet, men det kan også være måden, man planlægger kirkegården på”, siger hun.

Og netop en inddeling af kirkegårdene i zoner ville være en god løsning, mener clairvoyant Rikke Rasmussen.

“Man kan inddele kirkegården på en måde, hvor der er arealer, hvor der er plads til leg og hvor der er plads til grin og pjat, og hvor der også er stillezoner, ligesom i toget. Familie-zoner og stillezoner. Så ville det være helt optimalt for alle”, siger hun.

Men det er ikke alle, der mener, at det er vejen frem med mere aktivitet på kirkegårdene:

“Når man har brug for at være i sin sorg, så er det – for mig i hvert fald – intimiderende, hvis der skulle være et yogahold, der dyrkede yoga ved siden af, hvor jeg stod og græd”, siger Tine Reuther, der bor i København.

Det er de fynske kirkegårde, der som udgangspunkt vil invitere til mere aktivitet, fordi et stigende antal fynboer bliver kremeret frem for kistebegravet. Det fører til mere plads mellem gravstederne – og dermed også på kirkegårdene.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet