Nyhedsartikel

Danmark venter stadig på godkendelse, mens Storbritannien giver de første vaccinestik

Pernille Grønning
Peg@radio4.dk

I dag er den første corona-vaccine blevet givet i Storbritannien. Alligevel er der gode grunde til at vente på en endelig dansk vaccine-godkendelse, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen til Radio4 Morgen.

Den første vaccine mod corona-virus er i dag blevet givet i Storbritannien. På trods af det, så må Danmark og resten af EU vente til den 29. december, før den samme vaccine er godkendt og kan tages i brug i Europa.

Men det er der gode årsager til, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen til Radio4 Morgen:

”I Storbritannien har de lavet en nødautorisation. I Danmark venter vi på en godkendelse, og det ligger i ordet godkendelse, at myndighederne har haft tid til grundigt at kigge alle data igennem både hvad angår effekt, sikkerhed og produktkvalitet. Det har englængerne ikke haft tid til. De har stolet på firmaerne i højere grad, end vi har valgt at gøre”, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen, og fortsætter:

”I Europa har vi sagt, at vi simpelthen vil kigge data igennem grundigt, og det tager et par uger ekstra, men så er vi også mere sikre på, at ikke bare den, men de vacciner, vi vil slippe løs på det europæiske marked, er i orden”, siger Nikolaj Brun.

Det er det Europæiske Lægemiddelagentur, der står for at godkende vacciner i EU. I Storbritannien har de dog valgt at gå uden om den godkendelsesproces og lave en midlertidig, national nød-godkendelse. Derfor kan virksomhederne Pfizer og Biontech, der står bag vaccinen, i dag kan lancere i Storbritannien.

De kommende uger vil både det Europæiske Lægemiddelagentur og danske eksperter gennemgå alle data fra de to vaccine-producenter minutiøst; fra de første forsøg blev lavet i laboratoriet og frem til i dag, hvor vaccinerne er blevet testet i forsøg på mennesker, fortæller enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Nikolaj Bruun.

Hør hele interviewet med Nikolaj Brun, Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, her:

Foto: Victoria Jones/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet