Nyhedsartikel

Danmark venter stadig på godkendelse, mens Storbritannien giver de første vaccinestik

Pernille Grønning
Peg@radio4.dk

I dag er den første corona-vaccine blevet givet i Storbritannien. Alligevel er der gode grunde til at vente på en endelig dansk vaccine-godkendelse, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen til Radio4 Morgen.

Den første vaccine mod corona-virus er i dag blevet givet i Storbritannien. På trods af det, så må Danmark og resten af EU vente til den 29. december, før den samme vaccine er godkendt og kan tages i brug i Europa.

Men det er der gode årsager til, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen til Radio4 Morgen:

”I Storbritannien har de lavet en nødautorisation. I Danmark venter vi på en godkendelse, og det ligger i ordet godkendelse, at myndighederne har haft tid til grundigt at kigge alle data igennem både hvad angår effekt, sikkerhed og produktkvalitet. Det har englængerne ikke haft tid til. De har stolet på firmaerne i højere grad, end vi har valgt at gøre”, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen, og fortsætter:

”I Europa har vi sagt, at vi simpelthen vil kigge data igennem grundigt, og det tager et par uger ekstra, men så er vi også mere sikre på, at ikke bare den, men de vacciner, vi vil slippe løs på det europæiske marked, er i orden”, siger Nikolaj Brun.

Det er det Europæiske Lægemiddelagentur, der står for at godkende vacciner i EU. I Storbritannien har de dog valgt at gå uden om den godkendelsesproces og lave en midlertidig, national nød-godkendelse. Derfor kan virksomhederne Pfizer og Biontech, der står bag vaccinen, i dag kan lancere i Storbritannien.

De kommende uger vil både det Europæiske Lægemiddelagentur og danske eksperter gennemgå alle data fra de to vaccine-producenter minutiøst; fra de første forsøg blev lavet i laboratoriet og frem til i dag, hvor vaccinerne er blevet testet i forsøg på mennesker, fortæller enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Nikolaj Bruun.

Hør hele interviewet med Nikolaj Brun, Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, her:

Foto: Victoria Jones/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet