Danmark venter stadig på godkendelse, mens Storbritannien giver de første vaccinestik

A nurse prepares an injection of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine at Guy's Hospital, in central London on December 8, 2020. - Britain on December 8 hailed a turning point in the fight against the coronavirus pandemic, as it begins the biggest vaccination programme in the country's history with a new Covid-19 jab. (Photo by Victoria Jones / POOL / AFP)

Skrevet af

8. december 2020

Peg@radio4.dk

Peg@radio4.dk

I dag er den første corona-vaccine blevet givet i Storbritannien. Alligevel er der gode grunde til at vente på en endelig dansk vaccine-godkendelse, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen til Radio4 Morgen.

Den første vaccine mod corona-virus er i dag blevet givet i Storbritannien. På trods af det, så må Danmark og resten af EU vente til den 29. december, før den samme vaccine er godkendt og kan tages i brug i Europa.

Men det er der gode årsager til, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen til Radio4 Morgen:

”I Storbritannien har de lavet en nødautorisation. I Danmark venter vi på en godkendelse, og det ligger i ordet godkendelse, at myndighederne har haft tid til grundigt at kigge alle data igennem både hvad angår effekt, sikkerhed og produktkvalitet. Det har englængerne ikke haft tid til. De har stolet på firmaerne i højere grad, end vi har valgt at gøre”, fortæller Nikolaj Brun, enhedschef Lægemiddelstyrelsen, og fortsætter:

”I Europa har vi sagt, at vi simpelthen vil kigge data igennem grundigt, og det tager et par uger ekstra, men så er vi også mere sikre på, at ikke bare den, men de vacciner, vi vil slippe løs på det europæiske marked, er i orden”, siger Nikolaj Brun.

Det er det Europæiske Lægemiddelagentur, der står for at godkende vacciner i EU. I Storbritannien har de dog valgt at gå uden om den godkendelsesproces og lave en midlertidig, national nød-godkendelse. Derfor kan virksomhederne Pfizer og Biontech, der står bag vaccinen, i dag kan lancere i Storbritannien.

De kommende uger vil både det Europæiske Lægemiddelagentur og danske eksperter gennemgå alle data fra de to vaccine-producenter minutiøst; fra de første forsøg blev lavet i laboratoriet og frem til i dag, hvor vaccinerne er blevet testet i forsøg på mennesker, fortæller enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Nikolaj Bruun.

Hør hele interviewet med Nikolaj Brun, Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, her:

Foto: Victoria Jones/AFP/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

FISK!

03:05
04:00