Nyhedsartikel

Danmarksdemokraterne: “Bekymrende skift i hjemsendelsespolitik”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Op til Folketingsvalget i efteråret lød det fra Socialdemokratiet og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, at kernen af dansk udlændingepolitik er, at når man er i Danmark som flygtning, er det altid midlertidigt. Og det gjaldt også dem, som både er i uddannelse og arbejde. Men nu mener den nye regering – og Kaare Dybvad Bek, som stadigvæk er udlændinge- og integrationsminister – at nogle udlændinge alligevel skal have lov til at blive.

Og det er noget af et skift, mener Susie Jessen, der er politisk ordfører i Danmarksdemokraterne.

“Det er bekymrende, at Kaare Dybvad som minister har sagt én ting før valget, og så hurtigt efter et valg skifter mening. I regeringsgrundlaget vil man begynde at lade nogle af de mennesker, der har fået et afslag på en forlængelse af opholdstilladelse, fordi der er fred i deres hjemland, og de nu kan rejse hjem, være her alligevel,” siger hun til Radio4 Morgen.

Diskussionen blussede for alvor op sidste efterår i kølvandet på DR’s afdækning af, hvordan især unge syriske kvinder har fået inddraget deres opholdstilladelser – også selvom de både var i uddannelse og arbejde.

Nu frygter Susie Jessen, at det ender med for mange flygtninge.

“For mange flygtninge, der får lov at blive her, er ødelæggende for vores sammenhængskraft i Danmark. Det er en bekymrende udvikling, hvis der kommer for mange, og det vil vi gerne undgå i Danmarksdemokraterne,” siger hun, og har også svært ved at se, hvordan det skulle fungere i praksis.

“Man kan ikke bare gå ind og sige – du må gerne, for du har været i medierne, men du må ikke, for du har et forkert arbejde. Den der enkeltsagsbehandling vil jeg meget gerne se, hvordan fungerer i praksis,” siger hun.

Hør interviewet med Susie Jessen, politisk ordfører i Danmarksdemokraterne, her:

Til spørgetimen i Folketinget onsdag spurgte Danmarksdemokraterne udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, om han er enig i, at de nye toner i regeringsgrundlaget er et opgør med hjemsendelsespolitikken.

“Tak for spørgsmålet. Svaret er nej. Det er ministeren ikke enig i. Regeringens udlændingepolitik baserer sig på grundpillerne i udlændingelovgivningen og regeringen holder fast i, at et ophold som flygtning i Danmark, det er midlertidigt og vi vil heller ikke ændre reglerne for, hvornår der skal ske inddragelse eller nægtelse af forlængelse af opholdstilladelse til flygtninge,” svarede han.

Og det overraskede Susie Jessen, politisk ordfører for Danmarksdemokraterne.

“Hvis man skriver i sit regeringsgrundlag, at man vil lave noget om, men så står i salen lige efter og siger, at det vil man ikke alligevel, så bliver alle jo ret forvirrede. Så det her er noget vi vil kigge nærmere på og forfølge,” siger hun.

Radio4 har inviteret udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad til at stille op til interview, men han har ikke ønsket at deltage.

Mohammad Rona, udlændingeordfører hos regeringspartiet Moderaterne, vil dog gerne forsvare de nye toner i regeringsgrundlaget.

“Når man kommer her som flygtning er det midlertidigt, men hvis der er nogen, der uddanner sig inden for det område, som vi har brug for, især indenfor sundhedsbranchen, så er det nogen, vi vil kigge på. Så det er klart, at hvis du kommer som flygtning, så er det midlertidigt, men tager du Danmark til dig, uddanner du dig, giver du den en skalle og bliver en del af samfundet, så kan situationen være en anden,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Mohammad Rona, udlændingeordfører hos regeringspartiet Moderaterne, her:

I den nye SVM-regerings grundlag står der: “Regeringen vil håndtere det problem, vi har set den seneste tid, med unge kvinder fra Syrien, der har mistet deres opholdstilladelse til trods for, at de har vist, at de vil Danmark. Derfor vil regeringen give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft.”

Dem, der kan få opholdstilladelse med det nye regeringsgrundlag, skal altså ‘ville Danmark’, som der står.

“Det er jo nemt for mig at se, at hvis du vil Danmark, så er du også en del af fællesskabet ved at lære sproget, være på jobmarkedet og leve efter danske værdier. Det er sådan man kan måle det,” siger Mohammad Rona, udlændingeordfører hos regeringspartiet Moderaterne.

Men hvordan man mere konkret skal måle det, fremstår uklart.

“Det kan jeg ikke rigtig svare dig på lige nu. Men det der står i regeringsgrundlaget for syriske kvinder og andre der vil Danmark, det vil vi arbejde på,” siger han.

Og det skaber altså håb for syriske kvinder med den rigtige uddannelse.

“Vi mangler rigtig meget personale på sundhedsområdet, og det skal vi have gjort noget ved. Og når vi har kvinder, som har taget en uddannelse og kan sproget, så skal vi jo ikke smide dem ud,” siger han.

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet