Dansk dronevirksomhed er i gang: Om få år kan dronetaxaer være virkelighed

epa09145435 People look at the flying taxi drone exhibited during a media day of the Auto Shanghai 2021 motor show in Shanghai, China, 19 April 2021. The 19th International Automobile Industry Exhibition runs from 24 to 28 April. EPA/Alex Plavevski

Skrevet af

25. maj 2021

Forestil dig at du står i en situation, hvor du skal fra A til B. Men i stedet for at hoppe op på cyklen, tage toget eller køre afsted i din bil, så springer du på en flyvende taxa.

Den tanke kan meget vel blive til virkelighed hurtigere, end vi går og tror.

Ifølge Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA), vil de første kommercielle droneflyvninger med taxaer nemlig finde sted om blot tre til fire år – og i Danmark er vi med på vognen.

“Vi er meget langt med den teknologiske udvikling, så vi kan faktisk godt flyve med dronerne autonomt. Der hvor der stadig mangler noget, er i forhold til sikkerheden. Det er en lang proces at få certificeret et luftfartøj, og det er først for nylig nu her, at der er kommet med standardiseringer i forhold til, hvordan det kan lade sig gøre,” siger Mathias Vinter, der er droneansvarlig hos den danske dronevirksomhed HOLO, der blandt andet arbejder med de droner, der i fremtiden skal fungere som flyvende transportmidler.

Der skal dog formentlig et større overtalelsesarbejde i gang før danskerne sætter sig i en drone for at blive fragtet rundt.

En undersøgelse af folkestemningen omkring de flyvende taxaer, viser, at halvdelen nemlig ikke er klar til at sætte sig ind i en flyvende taxa. I Danmark er vi en anelse mere skeptiske. Her svarer 59 % nej til spørgsmålet om, hvorvidt man er klar til at sætte sig ind i en flyvende taxa.

“Vi bliver nødt til gentagende gange at vise, at det er sikkert, bæredygtigt og tidsbesparende at transportere sig med drone. Det er klart, at vi lige nu er i en fase, hvor det er prototyper, og derfor vil der naturligt være skepsis lige nu,” siger Mathias Vinter.

Hør hele interviewet med droneansvarlig hos virksomheden HOLO, Mathias Vinter, her:

Virksomheden HOLO mener, at vi i Danmark til at starte med formentlig primært vil se persontransport med droner i forbindelse med sundhedsvæsnet, hvor patienter eller læger skal flyttes fra én afdeling til en anden. Når den teknologi er blevet alment kendt og accepteret, vurderer droneansvarlig hos HOLO, Mathias Vinter, at vi vil begynde at se almindelige borgere blive transporteret i regulære dronetaxaer.

Afspiller nu

MIG OG AI

10:10
11:00