Branche frygter nye restriktioner i nattelivet

Der er feststemning til Fyraftensboogie der holdt 9 års fødselsdag på Jolene Bar i Kødbyen i København.

Skrevet af

8. december 2021

I aften klokken 18.30 er der pressemøde om corona-situationen, fordi coronasmitten – især i form af den nye variant Omikron – spreder sig hastigt. Det betyder også, at nye restriktioner måske er på vej.

Netop nye restriktioner frygter Rune Bach, indehaver af natklubberne East End og Tobaksfabrikken i Holstebro og formand for restauratørforeningen i Holstebro.

“Det er folk, der er vaccineret, der besøger os, og vi er nødt til at komme videre i livet. Sidste år lukkede vi ned op til jul, men der kunne man se frem til, at der kom en vaccine og det gav lidt håb ud i fremtiden, men hvad skal håbet være herfra for vores kære unge mennesker, hvis vi lukker ned igen. Jeg frygter, at vi starter noget af det, vi har set i udlandet med store protester, og det tænker jeg ikke gavner samfundet eller smittedelen”, siger han til Radio4 Morgen.

Frygten for nedlukninger blev allerede konkret ved det pressemøde, som fandt sted tirsdag aften. Her sagde direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, at man kunne overveje at kigge på nattelivet og julefrokoster.

“Noget af det som virkelig giver risiko er, når vi er mange mennesker samlet indendørs under indelukkede omstændigheder i lang tid med tæt kontakt med mange mennesker, og særligt hvis vi er i en situation, hvor det er svært at overholde alle Sundhedsstyrelsens mange gode anbefalinger, fx når man har alkohol i blodet. Noget af det man kunne starte med at kigge på det er eksempelvis nattelivet”, sagde han.

Hør interviewet med Rune Bach, indehaver af natklubberne East End og Tobaksfabrikken i Holstebro og formand for restauratørforeningen i Holstebro, her:

Frygter tidligere lukketider

Rune Bach, indehaver af natklubberne East End og Tobaksfabrikken i Holstebro og formand for restauratørforeningen i Holstebro, frygter derfor meget for udsigterne til restriktioner, især hvis det betyder, at natklubberne skal lukke tidligere.

“Det ville være et problem for omsætningen. Vi vil jo følge det, der kommer, for jeg skal ikke ud og bryde loven, selvom man kunne få lyst. Men det vil blive et problem; vi vil miste en masse af vores omsætning. Jeg tænker ikke, at hvis man lukker klokken et, så er det kun det der sker, så vil man jo nok ud og kigge på, om dansegulvene skal lukkes ned, som det var tidligere, om der skal mundbind på, når vi går rundt på restaurationerne. De tre faktorer; at vi skal tidligt hjem, mundbind og et lukket dansegulv, så er der ikke så meget ved at køre natklub mere”, siger han.

Lars Ramme Nielsen, der er markedschef hos Dansk Erhverv, bakker op om Runes frygt for restriktioner, som han heller ikke mener er vejen frem lige nu.

“Det er vi kritiske overfor. Man kan kun være gravid eller ikke gravid, og med nattelivet kan der kun være åbent eller lukket, ellers er der ingen forretning i at have nattelivet åbent. Så er vi nød til at lukke det hele, og det må være konsekvensen med alle de omkostninger det har; både for staten, som er nødt til at træde til med kompensation, men selvfølgelig også for alle de mange virksomheder som nu i 21 måneder har kæmpet med corona. Det er nu, nogle af pengene skal tjenes hjem, så noget af gælden kunne blive betalt tilbage. Vi tænker der er andre veje, man burde kigge hen for at håndtere den smittesituation, vi står i, som er meget meget alvorlig”, siger han.

Hør interviewet med Lars Ramme Nielsen, markedschef hos Dansk Erhverv, her:

Løsningen findes et andet sted

Rune Bach mener allerede, at de gør deres for at begrænse smitten på hans natklubber East End og Tobaksfabrikken i Holstebro.

“Vi følger alle de anbefalinger, vi har fået, der er sprit på bordene, der er tjekket coronapas på alle dem, der kommer ind ad døren. Vi plejer at få besked, hvis der er en masse smitte på stedet og i den sidste tid har vi ikke fået henvendelser fra folk, som er smittet efter et besøg, så det kommer meget overraskende det her”, siger han.

Derfor mener han også, at man skal kigge andre steder hen for at løse problemet med smitten:

“I første omgang kan vi opfordre alle de unge mennesker til at blive vaccineret. Så er det oppe at vende, om man skulle begynde at tage en test igen, selvom man havde et coronapas, og det kunne også være en mulighed for at se, om folk de faktisk er positive, selvom de er vaccineret, inden de skal i byen. Men igen jeg ser ikke udfordringen være der lige nu i nattelivet, så jeg føler ikke der skal laves en masse nye tiltag. Fra vores side så ser det ud som om, man tager det værktøj i værkstøjskassen, man sidst lagde ned og så tager man det først op igen, fordi det er sådan vi altid har gjort igennem coronatiden”, siger han.

Lars Ramme Nielsen, markedschef hos Dansk Erhverv er enig i, at man burde rette opmærksomheden andre steder hen for at få smitten ned.

“Vi tænker, at der er andre veje at gå, men at tage hammeren frem igen for den del af erhvervslivet, der har taget de hårdeste slag for samfundet, det synes vi er en forkert vej at gå”, siger han.

“Vi kunne starte med de lommer i samfundet, hvor tilslutningen til vaccinen er lav og skride ind overfor dem der ikke vælger vaccinen til trods for sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det kunne være særlige geografiske områder, hvor man kunne sige, at der er særlige krav her. Man kunne tage fat der, hvor det skadede mindst, fx lade offentlige ansatte arbejde hjemmefra. Vi kunne udbrede kravet om coronapas og mundbind til flere steder”, siger han.

De seneste dage har der været historier om smitteudbrud af omikronvarianten ved et par større koncerter – DJ Martin Jensens koncert i Ålborg og Jung-koncerten i Royal Arena i København. Også en julefrokost i Viborg har været anledning til et stort smitteudbrud med den nye variant omikron. Og så har flere skoler altså holdt lukket. Mandag kom det frem, at 130 elever er smittet med corona på Muldbjergskolen i Hjørring, og nu har skolen fået påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at lukke 0.-5. klasse midlertidigt på grund af smitteudbruddet.

Afspiller nu

FREDAGSMISSIONEN

13:05
15:00