Nyhedsartikel

Dansk Folkeparti trodser konvention: Syrienkrigere bør miste statsborgerskab

Maiken Friis Lange

Danskere, der har kæmpet for Islamist Stat bør ikke nyde godt af dansk statsborgerskab. Også hvis det betyder, at de bliver statsløse mener DF.

Danskere, der har været i Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat, skal fratages deres danske statsborgerskab selvom det betyder, at de bliver statsløse.

Det mener Kristian Thulesen Dahl, der er formand for Dansk Folkeparti.

– Når man har været med til at bygge et regime op, der er så forfærdeligt som Islamisk Stat, så synes, at der er en grænse for om kan beskyttes af dansk statsborgerskab og i nogle situationer få hjælp af danskerne, siger han til Radio4 Morgen.

I mandags blev den danske Syrienkriger Ahmad el-Haj anholdt og sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 136 og 114, der også er kendt som terrorparagraffen.

Ahmad el-Haj, der er født og opvokset i Danmark, har kun ét statsborgerskab, og derfor kan de danske myndigheder ikke tage det fra ham.

Ifølge FN’s Verdenserklæring om menneskerettighederne har alle ret til et statsborgerskab.

Kristian Thulesen Dahl mener, at man skal se på muligheden for at gøre Syrienkrigere statsløse. FOTO: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Alligevel mener Kristian Thulesen Dahl, at fremtidige Syrienskrigere skal fratages statsborgerskabet, så de ikke kan komme tilbage til Danmark

”Jeg anerkender, at der er en masse dilemmaer i forhold til hvor de opholder sig og om kan vi undgå at de opholder sig i Danmark. Men vi kan da starte med, at de ikke skal nyde den beskyttelse, som statsborgerskabet giver,” siger han.

Flere danskere, der har kæmpet for Islamisk Stat opholder sig lige nu i fængsler i Tyrkiet. Præsident Recep Tayyip Erdogan har længe truet med at sende dem tilbage til de lande, hvor de kommer fra, men først nu gør han alvor af truslen.

Præcis hvor mange danske IS-krigere, der opholder sig i tyrkiske fængsler vides ikke.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet