Nyhedsartikel

Dansk Kvindesamfund: Moderaterne bør sige farvel til Stephensen efter ny metoo-sag

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Dansk Kvindesamfund mener, at Moderaterne gør ret i at sige farvel til Jon Stephensen ovenpå ny metoo-sag. Kultur- og udenrigsordfører for Moderaterne – folketingsmedlem Jon Stephensen – er indkaldt til møde med partiets ledelse senere på ugen, fordi han har skrevet en upassende besked til et 19-årigt partimedlem. Det fortalte TV2 i går.

“Metoo har kørt i en del år nu, og jeg synes, det er rigtig flot, hvis Moderaterne tager det ansvar og siger, at der ikke er plads til Jon Stephensen i partiet længere. Også i betragtning af de mange andre sager han har kørende, hvilket viser, at det ikke er første gang, han udviser en grænseoverskridende adfærd over for kvinder,” siger Anja Radeka, der er styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund og faglig leder i Dansk Kvindesamfunds krisecentre.

63-årige Jon Stephensen skrev til den unge kvinde, at hun er ”smuk med den lækreste krop”.

“Hvordan hende krop er, og hvad han tænker om den, har ikke noget at gøre med det professionelle arbejde, der skal foregå i det politiske parti. Det er en grænseoverskridende besked, og det er aldrig hendes ansvar at stoppe det. Det er hans ansvar. Dertil kan man lægge, at Jon Stephensen har flere sager af denne karakter kørende lige nu, så det er ikke første gang, der er nogen, der siger fra overfor hans grænseoverskridende adfærd,” siger hun.

Det er langt over stregen, mener hun.

“Det er ikke flirt, men grænseoverskridende adfærd, hvor han sætter hende i en meget ubehagelig situation. Han er folketingsmedlem og ordfører af det parti, hun er medlem af, og hun har en relation til ham i kraft af deres politiske virke og intet andet. Derfor har seksualiserede tekster intet at gøre i deres relation, og han skal ikke henvende sig på den måde.”

Hør interviewet med Anja Radeka, der er styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund og faglig leder i Dansk Kvindesamfunds krisecentre, her:

Selvom det 19-årige partmedlem svarer på hans beskeder, gør det ikke hans beskeder okay, understreger hun.

“Hun svarer på den måde, som hun finder bedst i sin situation. Hun vil ikke skabe for meget drama eller skabe for meget røre omkring det. Hun prøver hurtigst muligt at affeje ham og lukke samtalen ned i stedet for at konfrontere ham. At bede et offer om at konfrontere sin gerningsmand, er ikke sådan man løser det. Han skal først og fremmest stoppe med at skrive seksualiserede og grænseoverskridende tekster til hende.”

Max Bjerregaard, der er leder af Unge Moderater mener også, at Jon Stephensen bør melde sig ud af Moderaterne.

“Jeg håber, at Jon på den ene eller anden måde forlader Folketingsgruppen og forlader Moderaterne helt.”

Hør interviewet med Max Bjerregaard, der er leder af Unge Moderaterne, her:

Poul Henrik Prahl, medlem af Moderaterne – og indtil for nylig kredsformand for Sjællands Storkreds, er enig i, at Jon Stephensen skal ud.

”Min forventning er helt klart, at Lars (Løkke Rasmussen, red.) træder i karakter og beder Jon om at træde tilbage. Jeg mener ikke, at Lars kan blive ved med at holde hånden over Jon, som han har gjort tidligere. Lars har kun et valg, synes jeg, og det er at sige til Jon, at han skal trække sig,” siger han til Radio4 Morgen.

Derfor ser han heller ikke selv anden udvej end at forlade partiet, skulle Jon Stephensen ikke forlade Moderaterne.

”Så vil jeg melde mig ud af partiet og sige tak for denne gang, for det kan jeg ikke stå model til,” lyder det fra Poul Henrik Prahl.

Hør interviewet med Poul Henrik Prahl, medlem af Moderaterne – og indtil for nylig kredsformand for Sjællands Storkreds, her:

Vi har her på Radio4 haft kontakt til den 19-årige kvinde, der har fået tilsendt sms’erne fra Jon Stephensen. Hun bekræfter historien, men har ikke lyst til at stille op til interview. Vi har også forsøgt at få en kommentar på sagen fra Jon Stephensen selv og fra Moderaternes formand og partistifter Lars Løkke Rasmussen, men ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser.

Til gengæld har Moderaternes partisekretær Kirsten Munch Andersen skrevet i en mail til Radio4, at Moderaterne tager afstand fra beskedudvekslingen, som har fundet sted mellem en folkevalgt og et medlem af Unge Moderater.  “Moderaterne bygger på gensidig respekt, og det er en af vores kerneværdier”, skriver hun og tilføjer: “Det er vigtigt, at alle unge mennesker kan føle sig trygge ved at være politisk aktive hos Moderaterne.”

På baggrund af sagen er Jon Stephensen blevet indkaldt til møde med partiets ledelse senere i denne uge.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet