Nyhedsartikel

Dansk Solarie Forening ønsker ikke 18-årsgrænse: “Solariebrug medvirker ikke til modermærkekræft”

Simon Sandemand & Katrine Volsing

Danskere, der vil tage sol i et solcenter, skal kunne dokumentere, at de er fyldt 18 år. Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, Dansk Dermatologisk Selskab og Patientforeningen Modermærkekræft, som i et brev til Folketinget foreslår en aldersgrænse for solariebrug på 18 år. Dansk Solarie Forbund er uenige.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Peter Dalum, er en af dem, der står bag forslaget.

“Vi ved, at brug af solarie er kræftfremkaldende, og vi ved, at jo tidligere i livet man bliver udsat for den kraftige uv-stråling, der er fra solarier, jo større er sandsynligheden for, at man kan risikere at få kræft af det. Derfor vil vi gerne undgå, at man går i solarie og især at man gør det tidligt i livet”, siger han til Radio4 Morgen.

Men det er Henrik Marx, der er formand for Dansk Solarie Forbund dybt uenig i.

“Der findes ikke et eneste klinisk studie, der entydigt påviser, at solariebrug skulle være en alvorligt medvirkende faktor til modermærkekræft”, siger han til Radio4 Morgen.

Hvorvidt de unge på under 18 år er et problem i forhold til solariebrug, er de også uenige om.

“Man får det til at lyde som om at rigtig mange børn benytter solarium i DK, og det er jo ikke korrekt. Jeg undrer mig over, at I (Kræftens Bekæmpelse, red.) vil være bekendte at forsøge at lave den form for statistiske kunstgreb, som I har gjort over for Folketingets politikere. Stort set ingen under 18 benytter solarier”, siger Henrik Marx, formand for Dansk Solarie Forbund.

Men det anfægter Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

“Vi har ca. 300 dødsfald om året som følge af modermærkekræft, og en del af dem skyldes den uv-stråling, der kommer fra solarier. Det er der ikke nogen diskussion om. Man vurderer, at risikoen for at få modermærkekræft som følge af solariebrug stiger med ca. 60 procent, hvis man har gået i solarium som ung”, siger han.

“Vi kan se, at ca. 70 procent af dem der bruger solarier, de startede inden de fyldte 18 år. Det er typisk, at debuten er omkring 13-14 år.” siger han.

Loven fra 2014 duer ikke

Folketinget vedtog i 2014 en lov, som stiller krav til solarierne – blandt andet til hvor stærkt lys, der må være. Solcentre skal efter loven også registrere sig hos Sikkerhedsstyrelsen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse har loven dog ikke haft nogen effekt på, hvor mange unge der går i solcenter. I 2019 var der fortsat 10 procent af 15-25-årige, der gik i solarium – ligesom i 2013. I 2009 fastslog WHO, at uv-stråling fra solarier med sikkerhed er kræftfremkaldende.

Det er også på denne baggrund, at Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, mener, at der skal indføres denne aldersgrænse.

“Der er mange unge, der har svært ved at forstå konsekvenserne af at gå i solarie tidligt i livet, når det er nogle konsekvenser, der typisk kommer længere henne i livet. Så vi ved, at det betyder noget, at der bliver sendt det her signal, og at vi indfører en 18-årsgrænse, fordi vi gerne vil signalere, at det er noget, man skal undgå, især når man er ung”, siger han.

Men formanden for Dansk Solarie Forening står fast på, at der ikke er et problem med solarier.

“Uanset om uv-stråling kommer fra sol eller solarie er det det samme, og når WHO er ude og klassificere uv-stråling fra solarier som kræftfremkaldende, gør man det uden at skele til, i hvilken mængde man får uv-strålingen. Man har bare klassificeret det helt firkantet som kræftfremkaldende. Så hele præmissen er faktisk forkert”, siger han til Radio4 Morgen.

Hør debatten mellem Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og Henrik Marx, formand for Dansk Solarie Forening, her:

 

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet