Nyhedsartikel

Dansk Sygeplejeråd ramt af medlemsflugt efter turbulent 2021

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Efter 12 års medlemsfremgang hos Dansk Sygeplejeråd har flere tusinder sygeplejersker det seneste år vendt fagforeningen ryggen og meldt sig ud.

Nedgangen kommer efter et turbulent 2021, som bød på en omfattende sygeplejerskestrejke, meldinger om dårlige arbejdsforhold og interne uenigheder i fagforeningen.

Ifølge Dansk Sygeplejeråds seneste medlemsstatistik er antallet af medlemmer fra 2021 til 2022 faldet fra 79.506 til 76.833. Dermed har 2673 sygeplejersker meldt sig ud.

Det tal er trods et uroplaget sidste år stadig overraskende, mener Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

“Sygeplejersker er traditionelt forbundet med at være meget tro mod deres specialiserede fagforbund. Derfor overrasker det mig at se en nedgang i den kaliber”, fortæller han.

Hør hele interviewet med Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, her:

En af de sygeplejersker, der meldte sig ud af Dansk Sygeplejeråd efter strejken sidste år, er 51-årige Pernille Haahr Steffensen.

Hun nåede at være medlem af fagforeningen Dansk Sygeplejeråd i 27 år, men fik nok af ledelsens håndtering af strejken.

“Det var udslagsgivende for mig, hvordan den her strejke blev håndteret. Ledelsen og medlemmerne var aldrig på bølgelængde undervejs, og jeg mener virkelig, at Dansk Sygeplejeråd sov i timen”, fortæller Pernille Haahr Steffensen, der i dag er rejst til Norge for at arbejde som sygeplejerske på vikarkontrakt.

“Det var et stort skridt for mig at melde mig ud, for det er nærmest indgroet i en, at man skal være medlem af Dansk Sygeplejeråd lige fra begyndelsen af uddannelsen”, lyder det fra Pernille Haahr Steffensen.

Hør hele interviewet med Pernille Haahr Steffensen, der nu er sygeplejerske i Norge, her:

Radio4 ville gerne have haft formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen til at forholde sig til det faldende medlemstal.

Men hverken Grete Christensen eller andre fra ledelsen har ønsket at udtale sig.

Hør mere om det faldende antal medlemmer hos Dansk Sygeplejeråd i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 06-09.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet