Nyhedsartikel

Dansk Sygeplejeråd ramt af medlemsflugt efter turbulent 2021

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Efter 12 års medlemsfremgang hos Dansk Sygeplejeråd har flere tusinder sygeplejersker det seneste år vendt fagforeningen ryggen og meldt sig ud.

Nedgangen kommer efter et turbulent 2021, som bød på en omfattende sygeplejerskestrejke, meldinger om dårlige arbejdsforhold og interne uenigheder i fagforeningen.

Ifølge Dansk Sygeplejeråds seneste medlemsstatistik er antallet af medlemmer fra 2021 til 2022 faldet fra 79.506 til 76.833. Dermed har 2673 sygeplejersker meldt sig ud.

Det tal er trods et uroplaget sidste år stadig overraskende, mener Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

“Sygeplejersker er traditionelt forbundet med at være meget tro mod deres specialiserede fagforbund. Derfor overrasker det mig at se en nedgang i den kaliber”, fortæller han.

Hør hele interviewet med Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, her:

En af de sygeplejersker, der meldte sig ud af Dansk Sygeplejeråd efter strejken sidste år, er 51-årige Pernille Haahr Steffensen.

Hun nåede at være medlem af fagforeningen Dansk Sygeplejeråd i 27 år, men fik nok af ledelsens håndtering af strejken.

“Det var udslagsgivende for mig, hvordan den her strejke blev håndteret. Ledelsen og medlemmerne var aldrig på bølgelængde undervejs, og jeg mener virkelig, at Dansk Sygeplejeråd sov i timen”, fortæller Pernille Haahr Steffensen, der i dag er rejst til Norge for at arbejde som sygeplejerske på vikarkontrakt.

“Det var et stort skridt for mig at melde mig ud, for det er nærmest indgroet i en, at man skal være medlem af Dansk Sygeplejeråd lige fra begyndelsen af uddannelsen”, lyder det fra Pernille Haahr Steffensen.

Hør hele interviewet med Pernille Haahr Steffensen, der nu er sygeplejerske i Norge, her:

Radio4 ville gerne have haft formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen til at forholde sig til det faldende medlemstal.

Men hverken Grete Christensen eller andre fra ledelsen har ønsket at udtale sig.

Hør mere om det faldende antal medlemmer hos Dansk Sygeplejeråd i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 06-09.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet