Nyhedsartikel

Dansk Sygeplejeråd ramt af medlemsflugt efter turbulent 2021

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Efter 12 års medlemsfremgang hos Dansk Sygeplejeråd har flere tusinder sygeplejersker det seneste år vendt fagforeningen ryggen og meldt sig ud.

Nedgangen kommer efter et turbulent 2021, som bød på en omfattende sygeplejerskestrejke, meldinger om dårlige arbejdsforhold og interne uenigheder i fagforeningen.

Ifølge Dansk Sygeplejeråds seneste medlemsstatistik er antallet af medlemmer fra 2021 til 2022 faldet fra 79.506 til 76.833. Dermed har 2673 sygeplejersker meldt sig ud.

Det tal er trods et uroplaget sidste år stadig overraskende, mener Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

“Sygeplejersker er traditionelt forbundet med at være meget tro mod deres specialiserede fagforbund. Derfor overrasker det mig at se en nedgang i den kaliber”, fortæller han.

Hør hele interviewet med Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, her:

En af de sygeplejersker, der meldte sig ud af Dansk Sygeplejeråd efter strejken sidste år, er 51-årige Pernille Haahr Steffensen.

Hun nåede at være medlem af fagforeningen Dansk Sygeplejeråd i 27 år, men fik nok af ledelsens håndtering af strejken.

“Det var udslagsgivende for mig, hvordan den her strejke blev håndteret. Ledelsen og medlemmerne var aldrig på bølgelængde undervejs, og jeg mener virkelig, at Dansk Sygeplejeråd sov i timen”, fortæller Pernille Haahr Steffensen, der i dag er rejst til Norge for at arbejde som sygeplejerske på vikarkontrakt.

“Det var et stort skridt for mig at melde mig ud, for det er nærmest indgroet i en, at man skal være medlem af Dansk Sygeplejeråd lige fra begyndelsen af uddannelsen”, lyder det fra Pernille Haahr Steffensen.

Hør hele interviewet med Pernille Haahr Steffensen, der nu er sygeplejerske i Norge, her:

Radio4 ville gerne have haft formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen til at forholde sig til det faldende medlemstal.

Men hverken Grete Christensen eller andre fra ledelsen har ønsket at udtale sig.

Hør mere om det faldende antal medlemmer hos Dansk Sygeplejeråd i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 06-09.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet