Danske Beredskaber kan ikke klare store uforudsete hændelser i Danmark

Folk er på indkøb og der er tomme hylder i Netto i Ringsted efter statsministerens pressemøde, onsdag aften den 11. marts 2020. Nogle supermarkeder oplevede en tyvedobling af normalt salg efter Mette Frederiksens pressemøde onsdag aften. Men der er mad nok til alle trods coronakrisen. Det skriver Ritzau, torsdag den 12. marts 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

13. maj 2023

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

De danske beredskaber er ikke klædt på til at klare problemerne, hvis Danmark bliver ramt af store uforudsete hændelser, og derfor råber de vagt i gevær. I et opråb til folketingsmedlemmerne på Christiansborg skriver Danske Beredskaber blandt andet:

“Vi har ikke disse kræfter. Så på den baggrund må vi melde hus forbi, hvis hybridkrigen kommer,” lyder det i en besked til Forsvarsudvalget.

Formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vange Hansen, der også er beredskabsdirektør i Trekantsområdets Brandvæsenl, siger til Radio4:

– Vi har ikke noget at hjælpe med, fordi det beredskab, vi har, alene er indrettet mod fredstid og almindeligt forekommende hændelser, som vi kender dem i hverdagen.

Han siger, at hvis der sker noget større, vil det især gå ud over infrastrukturen og ramme el, vand, varme og fødevareforsyninger. Her er der ingen handlingsanvisninger, noget vores nabolande Sverige og Norge har. Det ville også være godt at have klar i Danmark, så civilbefolkningen ved, hvad de skal gøre, hvis de skal kunne håndtere en uventet større hændelse, mener han.

Beredskabsdirektøren har opbygget sit eget private lager af mad og drikkevarer, så han ved, at hans familie har noget at spise og drikke, hvis noget større skulle ske, og han i kraft af sit job ville være nødt til at arbejde i døgndrift.

 

Jarl Vange Hansen var med i Aftenradio fredag aften i et længere interview klokken 19 – det kan du finde som podcast – og her i et kortere indslag i nyhederne i dag lørdag.

 

 

Afspiller nu

MORGENRUTINEN

03:05
04:00