Nyhedsartikel

Danske gymnasieelever vil have seksualundervisning på ungdomsuddannelser

Seksualundervisning bør være en fast del af gymnasiernes og erhvervsuddannelsernes skoleskema. Det mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

I denne uge skal landets folkeskoleelever have seksualundervisning over hele landet i anledning af konceptet “Uge sex”.

Men seksualundervisning bør også have en fast plads på ungdomsuddannelserne, mener forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Alma Tynell:

“Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut er 16 år i Danmark, og det er også her, man starter i gymnasiet. Så derfor giver det rigtig god mening, at man har seksualundervisning i gymnasiet,” siger Alma Tynell til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Alma Tynell her:

Ifølge Alma Tynell bør seksualundervisningen i gymnasiet rumme emner som samtykke og krænkelser:

“Når vi kigger ud i samfundet, har vi jo et tydeligt problem, når det gælder samtykke. Derfor er det fuldstændigt afgørende, at uddannelsesstederne kan bidrage til, at folk kan føle sig trygge,” siger Alma Tynell.

Maja Bødtcher-Hansen, der er næstformand for skoleforeningen Danske Gymnasier, er også positiv over for idéen om fast seksualundervisning på gymnasierne:

“Jeg synes, det er et super relevant emne, som eleverne bringer op. Vi kan både se og høre, at det fylder rigtig meget. Og de er i en alder, hvor de begynder at være i stand til at diskutere de her ting på en god måde,” siger hun til Radio4 Morgen.

Lyt til interviewet med næstformand for Danske Gymnasier, Maja Bødtcher-Hansen:

Gymnasieordfører hos Dansk Folkeparti Marie Krarup går ikke ind for fast seksualundervisning på landets ungdomsuddannelser.

Hun ser hellere, at man bruger de allerede eksisterende fag som biologi og sociologi til at lære eleverne om emner, der har seksuel karakter:

“Der er jo noget rent biologisk, som man selvfølgelig skal lære. Det må ligge i biologi og eventuelt i folkeskolens seksualundervisning. Men alt det identitetspolitiske, om man skal tale om krænkelser og alt det, det er jo en samfundsdebat, som kan indgå i dansk eller samfundsfag eller i religion,” siger Marie Krarup.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutnings formand Alma Tynell mener dog, at der også bør være undervisning, der handler specifikt om seksual-emnerne:

“Det er ikke fordi, det ikke skal fylde i andre fag. Det handler bare om, at vi skal have et rum, hvor vi kan tage en dialog om de svære situationer, der kan opstå,” siger Alma Tynell.

Radikale Venstres ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen, mener også, at gymnasieeleverne skal have seksualundervisning. Hør interviewet med Anne Sophie Callesen i Radio4 Morgen her:

Undervisningsordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, skriver til Radio4, at “han er enig i, at der er brug for mere og bedre seksualundervisning på ungdomsuddannelserne og at han gerne vil styrke området og drøfte med partier og organisationer, hvordan det kan gøres.”

Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet