Nyhedsartikel

Danske gymnasieelever vil have seksualundervisning på ungdomsuddannelser

Seksualundervisning bør være en fast del af gymnasiernes og erhvervsuddannelsernes skoleskema. Det mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

I denne uge skal landets folkeskoleelever have seksualundervisning over hele landet i anledning af konceptet “Uge sex”.

Men seksualundervisning bør også have en fast plads på ungdomsuddannelserne, mener forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Alma Tynell:

“Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut er 16 år i Danmark, og det er også her, man starter i gymnasiet. Så derfor giver det rigtig god mening, at man har seksualundervisning i gymnasiet,” siger Alma Tynell til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Alma Tynell her:

Ifølge Alma Tynell bør seksualundervisningen i gymnasiet rumme emner som samtykke og krænkelser:

“Når vi kigger ud i samfundet, har vi jo et tydeligt problem, når det gælder samtykke. Derfor er det fuldstændigt afgørende, at uddannelsesstederne kan bidrage til, at folk kan føle sig trygge,” siger Alma Tynell.

Maja Bødtcher-Hansen, der er næstformand for skoleforeningen Danske Gymnasier, er også positiv over for idéen om fast seksualundervisning på gymnasierne:

“Jeg synes, det er et super relevant emne, som eleverne bringer op. Vi kan både se og høre, at det fylder rigtig meget. Og de er i en alder, hvor de begynder at være i stand til at diskutere de her ting på en god måde,” siger hun til Radio4 Morgen.

Lyt til interviewet med næstformand for Danske Gymnasier, Maja Bødtcher-Hansen:

Gymnasieordfører hos Dansk Folkeparti Marie Krarup går ikke ind for fast seksualundervisning på landets ungdomsuddannelser.

Hun ser hellere, at man bruger de allerede eksisterende fag som biologi og sociologi til at lære eleverne om emner, der har seksuel karakter:

“Der er jo noget rent biologisk, som man selvfølgelig skal lære. Det må ligge i biologi og eventuelt i folkeskolens seksualundervisning. Men alt det identitetspolitiske, om man skal tale om krænkelser og alt det, det er jo en samfundsdebat, som kan indgå i dansk eller samfundsfag eller i religion,” siger Marie Krarup.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutnings formand Alma Tynell mener dog, at der også bør være undervisning, der handler specifikt om seksual-emnerne:

“Det er ikke fordi, det ikke skal fylde i andre fag. Det handler bare om, at vi skal have et rum, hvor vi kan tage en dialog om de svære situationer, der kan opstå,” siger Alma Tynell.

Radikale Venstres ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen, mener også, at gymnasieeleverne skal have seksualundervisning. Hør interviewet med Anne Sophie Callesen i Radio4 Morgen her:

Undervisningsordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, skriver til Radio4, at “han er enig i, at der er brug for mere og bedre seksualundervisning på ungdomsuddannelserne og at han gerne vil styrke området og drøfte med partier og organisationer, hvordan det kan gøres.”

Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet