Nyhedsartikel

Danske gymnasieelever vil have seksualundervisning på ungdomsuddannelser

Seksualundervisning bør være en fast del af gymnasiernes og erhvervsuddannelsernes skoleskema. Det mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

I denne uge skal landets folkeskoleelever have seksualundervisning over hele landet i anledning af konceptet “Uge sex”.

Men seksualundervisning bør også have en fast plads på ungdomsuddannelserne, mener forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Alma Tynell:

“Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut er 16 år i Danmark, og det er også her, man starter i gymnasiet. Så derfor giver det rigtig god mening, at man har seksualundervisning i gymnasiet,” siger Alma Tynell til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Alma Tynell her:

Ifølge Alma Tynell bør seksualundervisningen i gymnasiet rumme emner som samtykke og krænkelser:

“Når vi kigger ud i samfundet, har vi jo et tydeligt problem, når det gælder samtykke. Derfor er det fuldstændigt afgørende, at uddannelsesstederne kan bidrage til, at folk kan føle sig trygge,” siger Alma Tynell.

Maja Bødtcher-Hansen, der er næstformand for skoleforeningen Danske Gymnasier, er også positiv over for idéen om fast seksualundervisning på gymnasierne:

“Jeg synes, det er et super relevant emne, som eleverne bringer op. Vi kan både se og høre, at det fylder rigtig meget. Og de er i en alder, hvor de begynder at være i stand til at diskutere de her ting på en god måde,” siger hun til Radio4 Morgen.

Lyt til interviewet med næstformand for Danske Gymnasier, Maja Bødtcher-Hansen:

Gymnasieordfører hos Dansk Folkeparti Marie Krarup går ikke ind for fast seksualundervisning på landets ungdomsuddannelser.

Hun ser hellere, at man bruger de allerede eksisterende fag som biologi og sociologi til at lære eleverne om emner, der har seksuel karakter:

“Der er jo noget rent biologisk, som man selvfølgelig skal lære. Det må ligge i biologi og eventuelt i folkeskolens seksualundervisning. Men alt det identitetspolitiske, om man skal tale om krænkelser og alt det, det er jo en samfundsdebat, som kan indgå i dansk eller samfundsfag eller i religion,” siger Marie Krarup.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutnings formand Alma Tynell mener dog, at der også bør være undervisning, der handler specifikt om seksual-emnerne:

“Det er ikke fordi, det ikke skal fylde i andre fag. Det handler bare om, at vi skal have et rum, hvor vi kan tage en dialog om de svære situationer, der kan opstå,” siger Alma Tynell.

Radikale Venstres ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen, mener også, at gymnasieeleverne skal have seksualundervisning. Hør interviewet med Anne Sophie Callesen i Radio4 Morgen her:

Undervisningsordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, skriver til Radio4, at “han er enig i, at der er brug for mere og bedre seksualundervisning på ungdomsuddannelserne og at han gerne vil styrke området og drøfte med partier og organisationer, hvordan det kan gøres.”

Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet