Nyhedsartikel

Danske Skoleelever ønsker bedre indeklima på skolerne.

Lisa Linding & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Skolernes sommerferie lakker mod enden, og det betyder tilbage på bænken og frem med bøgerne.

En skolestart, der bliver helt almindelig uden corona-restriktioner – skolerne opfordres nemlig kun til at følge Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger.

I England starter de også snart i skole, og her er flere fagforeninger gået sammen om at skrive til uddannelsesminister James Cleverly.

De opfordrer til, at tiden i sommerferien bliver brugt på at beskytte skoler i England i forhold til læring og sundhed i efteråret og vinteren forud for en potentiel kommende corona-bølge.

Øverst på fagforeningernes ønskeliste er flere penge til skoler for at forbedre ventilationen, og indtil det er forbedret, opfordrer de regeringen til at levere effektive luftfiltre til alle skoler i september.

Og netop bedre ventilation er også strengt nødvendigt herhjemme.

Det mener Geo Clausen, der er indeklimaforsker på DTU.

“Vi har undersøgt det flere gange og i cirka halvdelen af alle skoler er der utilstrækkelig ventilation,” siger Geo Clausen.

Udover at indeklimaet har betydning for børns indlæring og koncentration, mener Geo Clausen også det have positiv betydning for en eventuelt ny omgang corona.

“Dårlig ventilation giver større smittespredning i luften og så vil der jo være større risiko for sygdom.”

Hos Danske Skoleelever ser de gerne at indeklimaet bliver forbedret på skolerne.

“Jeg tror, det er en tendens at mange børn og unge i skolen får ondt i hovedet og har dårlig koncentration på grund af det dårlige indeklima,” siger formand Marie Hermansen.

Generelt håber Marie Hermansen at man vil vægte forholdene inde i klasselokalerne højere.

“Man skal have den tilgang at grundskolen er et sted man gerne vil investere penge for det er trods alt os der er fremtiden.”

Hør interviewet Marie Hermansen, formand for Danske Skoleelever her: 

53 procent af klasserne overskred i 2021 den anbefalede øvre grænse for CO2-koncentration. Det viste en undersøgelse, der blev gennemført af 709 klasser fordelt på 234 grundskoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark.

Du kan også høre interviewet med Geo Clausen, indeklimaforsker på DTU, her: 

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet