Nyhedsartikel

Danske Skoleelever ønsker bedre indeklima på skolerne.

Lisa Linding & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Skolernes sommerferie lakker mod enden, og det betyder tilbage på bænken og frem med bøgerne.

En skolestart, der bliver helt almindelig uden corona-restriktioner – skolerne opfordres nemlig kun til at følge Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger.

I England starter de også snart i skole, og her er flere fagforeninger gået sammen om at skrive til uddannelsesminister James Cleverly.

De opfordrer til, at tiden i sommerferien bliver brugt på at beskytte skoler i England i forhold til læring og sundhed i efteråret og vinteren forud for en potentiel kommende corona-bølge.

Øverst på fagforeningernes ønskeliste er flere penge til skoler for at forbedre ventilationen, og indtil det er forbedret, opfordrer de regeringen til at levere effektive luftfiltre til alle skoler i september.

Og netop bedre ventilation er også strengt nødvendigt herhjemme.

Det mener Geo Clausen, der er indeklimaforsker på DTU.

“Vi har undersøgt det flere gange og i cirka halvdelen af alle skoler er der utilstrækkelig ventilation,” siger Geo Clausen.

Udover at indeklimaet har betydning for børns indlæring og koncentration, mener Geo Clausen også det have positiv betydning for en eventuelt ny omgang corona.

“Dårlig ventilation giver større smittespredning i luften og så vil der jo være større risiko for sygdom.”

Hos Danske Skoleelever ser de gerne at indeklimaet bliver forbedret på skolerne.

“Jeg tror, det er en tendens at mange børn og unge i skolen får ondt i hovedet og har dårlig koncentration på grund af det dårlige indeklima,” siger formand Marie Hermansen.

Generelt håber Marie Hermansen at man vil vægte forholdene inde i klasselokalerne højere.

“Man skal have den tilgang at grundskolen er et sted man gerne vil investere penge for det er trods alt os der er fremtiden.”

Hør interviewet Marie Hermansen, formand for Danske Skoleelever her: 

53 procent af klasserne overskred i 2021 den anbefalede øvre grænse for CO2-koncentration. Det viste en undersøgelse, der blev gennemført af 709 klasser fordelt på 234 grundskoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark.

Du kan også høre interviewet med Geo Clausen, indeklimaforsker på DTU, her: 

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet