Nyhedsartikel

Danske Skoleelever ønsker bedre indeklima på skolerne.

Lisa Linding & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Skolernes sommerferie lakker mod enden, og det betyder tilbage på bænken og frem med bøgerne.

En skolestart, der bliver helt almindelig uden corona-restriktioner – skolerne opfordres nemlig kun til at følge Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger.

I England starter de også snart i skole, og her er flere fagforeninger gået sammen om at skrive til uddannelsesminister James Cleverly.

De opfordrer til, at tiden i sommerferien bliver brugt på at beskytte skoler i England i forhold til læring og sundhed i efteråret og vinteren forud for en potentiel kommende corona-bølge.

Øverst på fagforeningernes ønskeliste er flere penge til skoler for at forbedre ventilationen, og indtil det er forbedret, opfordrer de regeringen til at levere effektive luftfiltre til alle skoler i september.

Og netop bedre ventilation er også strengt nødvendigt herhjemme.

Det mener Geo Clausen, der er indeklimaforsker på DTU.

“Vi har undersøgt det flere gange og i cirka halvdelen af alle skoler er der utilstrækkelig ventilation,” siger Geo Clausen.

Udover at indeklimaet har betydning for børns indlæring og koncentration, mener Geo Clausen også det have positiv betydning for en eventuelt ny omgang corona.

“Dårlig ventilation giver større smittespredning i luften og så vil der jo være større risiko for sygdom.”

Hos Danske Skoleelever ser de gerne at indeklimaet bliver forbedret på skolerne.

“Jeg tror, det er en tendens at mange børn og unge i skolen får ondt i hovedet og har dårlig koncentration på grund af det dårlige indeklima,” siger formand Marie Hermansen.

Generelt håber Marie Hermansen at man vil vægte forholdene inde i klasselokalerne højere.

“Man skal have den tilgang at grundskolen er et sted man gerne vil investere penge for det er trods alt os der er fremtiden.”

Hør interviewet Marie Hermansen, formand for Danske Skoleelever her: 

53 procent af klasserne overskred i 2021 den anbefalede øvre grænse for CO2-koncentration. Det viste en undersøgelse, der blev gennemført af 709 klasser fordelt på 234 grundskoler og ungdomsuddannelser over hele Danmark.

Du kan også høre interviewet med Geo Clausen, indeklimaforsker på DTU, her: 

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet