Dansker fandt på navnet til abekopper: Nu vil WHO ændre det, fordi det diskriminerer

Statens Serum Institut på Amager er det danske nationale sundhedsvæsens centrale laboratorium og center for forebyggelse, vaccination og behandling af smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler. SSI laver desuden overvågning af influenza og COVID-19 og coronavirus

Skrevet af

15. juni 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) samarbejder med eksperter om at finde et nyt navn for virussygdommen abekopper eller monkey pox, som det er blevet oversat til på engelsk.

Abekopper blev nemlig oprindeligt opdaget af danske forskere fra Statens Serum Institut i slutningen af 1950’erne, hvor den blev fundet hos aber.

Meldingen fra WHO kommer, efter at flere end 30 forskere i sidste uge i en fælles udtalelse skrev, at der er “et presserende behov” for at finde et nyt navn til virusset og den sygdom, det forårsager, som “hverken er diskriminerende eller stigmatiserende”.

Ifølge forskerne er det nemlig både upræcist og diskriminerende at fortsætte med at henvise til abekopper som værende “afrikansk”. De foreslår, at man i stedet kalder virussygdommen hMPXV.

Den løsning kan man godt vælge, men overlæge og virolog hos Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, ser ikke det store behov. Betegnelsen ‘abekopper’ giver glimrende mening, mener han.

“Jeg synes, det er meget beskrivende. Det kan jo også give ‘pox-sygdom’ (kopper red.) i aber. Jeg ved ikke rigtig, om der er nogen, der føler sig stødt. De aber (hvor sygdommen blev opdaget red.) var i øvrigt fra Asien og ikke fra Afrika,” siger Anders Fomsgaard.

Hør hele interviewet med overlæge og virolog Anders Fomsgaard her:

Forkortelsen ‘hMPXv’ består af en sammentrækning af monkey pox. ‘H’et’ står for ‘human’, fordi den virussygdom, der lige nu er i omløb findes hos mennesker. ‘V’et’ står for virus.

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00