Nyhedsartikel

Dansker fandt på navnet til abekopper: Nu vil WHO ændre det, fordi det diskriminerer

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) samarbejder med eksperter om at finde et nyt navn for virussygdommen abekopper eller monkey pox, som det er blevet oversat til på engelsk.

Abekopper blev nemlig oprindeligt opdaget af danske forskere fra Statens Serum Institut i slutningen af 1950’erne, hvor den blev fundet hos aber.

Meldingen fra WHO kommer, efter at flere end 30 forskere i sidste uge i en fælles udtalelse skrev, at der er “et presserende behov” for at finde et nyt navn til virusset og den sygdom, det forårsager, som “hverken er diskriminerende eller stigmatiserende”.

Ifølge forskerne er det nemlig både upræcist og diskriminerende at fortsætte med at henvise til abekopper som værende “afrikansk”. De foreslår, at man i stedet kalder virussygdommen hMPXV.

Den løsning kan man godt vælge, men overlæge og virolog hos Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, ser ikke det store behov. Betegnelsen ‘abekopper’ giver glimrende mening, mener han.

“Jeg synes, det er meget beskrivende. Det kan jo også give ‘pox-sygdom’ (kopper red.) i aber. Jeg ved ikke rigtig, om der er nogen, der føler sig stødt. De aber (hvor sygdommen blev opdaget red.) var i øvrigt fra Asien og ikke fra Afrika,” siger Anders Fomsgaard.

Hør hele interviewet med overlæge og virolog Anders Fomsgaard her:

Forkortelsen ‘hMPXv’ består af en sammentrækning af monkey pox. ‘H’et’ står for ‘human’, fordi den virussygdom, der lige nu er i omløb findes hos mennesker. ‘V’et’ står for virus.

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet