Nyhedsartikel

Dansker fandt på navnet til abekopper: Nu vil WHO ændre det, fordi det diskriminerer

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) samarbejder med eksperter om at finde et nyt navn for virussygdommen abekopper eller monkey pox, som det er blevet oversat til på engelsk.

Abekopper blev nemlig oprindeligt opdaget af danske forskere fra Statens Serum Institut i slutningen af 1950’erne, hvor den blev fundet hos aber.

Meldingen fra WHO kommer, efter at flere end 30 forskere i sidste uge i en fælles udtalelse skrev, at der er “et presserende behov” for at finde et nyt navn til virusset og den sygdom, det forårsager, som “hverken er diskriminerende eller stigmatiserende”.

Ifølge forskerne er det nemlig både upræcist og diskriminerende at fortsætte med at henvise til abekopper som værende “afrikansk”. De foreslår, at man i stedet kalder virussygdommen hMPXV.

Den løsning kan man godt vælge, men overlæge og virolog hos Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, ser ikke det store behov. Betegnelsen ‘abekopper’ giver glimrende mening, mener han.

“Jeg synes, det er meget beskrivende. Det kan jo også give ‘pox-sygdom’ (kopper red.) i aber. Jeg ved ikke rigtig, om der er nogen, der føler sig stødt. De aber (hvor sygdommen blev opdaget red.) var i øvrigt fra Asien og ikke fra Afrika,” siger Anders Fomsgaard.

Hør hele interviewet med overlæge og virolog Anders Fomsgaard her:

Forkortelsen ‘hMPXv’ består af en sammentrækning af monkey pox. ‘H’et’ står for ‘human’, fordi den virussygdom, der lige nu er i omløb findes hos mennesker. ‘V’et’ står for virus.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet