Nyhedsartikel

Dansker fandt på navnet til abekopper: Nu vil WHO ændre det, fordi det diskriminerer

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) samarbejder med eksperter om at finde et nyt navn for virussygdommen abekopper eller monkey pox, som det er blevet oversat til på engelsk.

Abekopper blev nemlig oprindeligt opdaget af danske forskere fra Statens Serum Institut i slutningen af 1950’erne, hvor den blev fundet hos aber.

Meldingen fra WHO kommer, efter at flere end 30 forskere i sidste uge i en fælles udtalelse skrev, at der er “et presserende behov” for at finde et nyt navn til virusset og den sygdom, det forårsager, som “hverken er diskriminerende eller stigmatiserende”.

Ifølge forskerne er det nemlig både upræcist og diskriminerende at fortsætte med at henvise til abekopper som værende “afrikansk”. De foreslår, at man i stedet kalder virussygdommen hMPXV.

Den løsning kan man godt vælge, men overlæge og virolog hos Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, ser ikke det store behov. Betegnelsen ‘abekopper’ giver glimrende mening, mener han.

“Jeg synes, det er meget beskrivende. Det kan jo også give ‘pox-sygdom’ (kopper red.) i aber. Jeg ved ikke rigtig, om der er nogen, der føler sig stødt. De aber (hvor sygdommen blev opdaget red.) var i øvrigt fra Asien og ikke fra Afrika,” siger Anders Fomsgaard.

Hør hele interviewet med overlæge og virolog Anders Fomsgaard her:

Forkortelsen ‘hMPXv’ består af en sammentrækning af monkey pox. ‘H’et’ står for ‘human’, fordi den virussygdom, der lige nu er i omløb findes hos mennesker. ‘V’et’ står for virus.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet