Dansker i England: Jeg tager benzinmanglen med ro

Image Licensed to i-Images Picture Agency. 27/09/2021. Tonbridge , United Kingdom. A no diesel sign outside a forecourt in Tonbridge , Kent as the petrol panic buying continues. Picture by Stephen Lock / i-Images / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Skrevet af

28. september 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

I store dele af England er der i øjeblikket mangel på brændstof.

Erhvervsorganisationen Petrol Retailers Association (PRA), som repræsenterer 65 procent af britiske tankstationer, oplyser, at mellem 50 og 90 procent af dens medlemmer i nogle områder er løbet tør for brændstof. Det har fået briter til at stå i timelange køer for at få fat i nogle af de dyrebare dråber.

Det har danske Majbritt Lyck-Bowen set med sine egne øjne. Hun bor sydvest for London med sin mand og to børn og arbejder på University of Winchester:

“Der er rigtig lange køer ved alle benzintanke i øjeblikket. Og de fleste eftermiddage og aftener har der manglet benzin. Det har også været svært at komme ud at handle, fordi de fleste benzintanke ligger ved supermarkeder. Så man kan ikke engang komme ind på pladsen til de lokale supermarkeder,” siger hun til Radio4 Morgen.

Majbritt Lyck-Bowen har selv en hybridbil, så hun og familien har ikke brug for at tanke benzin så ofte. Hun mener, at brændstofmanglen især skyldes, at folk er blevet bekymrede efter at have hørt om manglen i medierne:

“Det startede i fredags, hvor BBC fortalte, at et par tankstationer i England var ved at løbe tør for benzin. Det fik alle til pludselig at synes, at de skulle tanke op med det samme,” siger Majbritt Lyck-Bowen og fortsætter:

“Lige i øjeblikket er der ikke noget benzin, fordi alle har tanket op over weekenden.”

Hør interviewet med Majbritt Lyck-Bowen i Radio4 Morgen her:

Problemet bag brændstofmanglen skal findes i, at der er mangel på chauffører til at køre levere benzin og diesel til tankstationerne. Der er altså ikke tale om mangel på brændstof, men mangel på arbejdskraft til at distribuere brændstoffet. Ifølge den britiske transportsektor mangler der i øjeblikket cirka 100.000 lastbilchauffører i Storbritannien.

Majbritt Lyck-Bowens venner og bekendte i England tager dog situationen med ro:

“De fleste går og griner lidt af det. Men der er selvfølgelig nogen, hvor det påvirker deres arbejde. Folk, der er sure over, at de ikke kan tanke, fordi de kører ambulance eller skal på arbejde længere væk. De har selvfølgelig problemer i øjeblikket,” siger Majbritt Lyck-Bowen.

Hun er selv langt fra i panik over manglen:

“Vi har taget den med ro, som vi plejer at gøre. Det er ikke første gang, folk går amok over et eller andet. Sidste år var det mel og gær i forbindelse med coronakrisen,” siger hun:

“De lokale tankstationer har også benzin. Det er bare et spørgsmål om at finde et sted, der lige har fået en levering. Der er altid et par i området, der har fået benzin.”

Foto: Stephen Lock/I-Images/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRANIEBRUD

12:05
13:00