Nyhedsartikel

Danskerne bliver ældre: Lever stadig kortere end nordmænd og svenskere

Sofie Lewring, Ritzau
sole@radio4.dk

De seneste to årtier er den forventede levetid i Danmark stedet med 4,4 år.

Faktisk har Danmark oplevet en af de største stigninger i den forventede levealder i Europa de seneste to årtier.

Det viser tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat, som Sampension har analyseret.

Fra 2002 til 2021 er den forventede levealder i EU for en nyfødt steget med 2,5 år.

Til er den i Danmark steget med 4,4 år. Det betyder, at en nyfødt i Danmark nu forventes at blive 81,5 år.

Udviklingen hænger sammen med en række faktorer. Blandt andet en sundere livsstil og bedre behandling af syge, forklarer Jakob Kjellberg, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive.

– Det handler langt hen ad vejen om livsstil. Der er blandt andet færre der ryger nu end for år tilbage.

– Derudover er det danske sundhedsvæsen gået fra at have en middelmådig overlevelsesrate på kræft- og hjertesygdomme til nu at ligge i top og redde langt flere, siger Jakob Kjellberg.

Længere levetid belaster sundhedsvæsnet

Det kommer ikke uden at pris at leve længere.

– Vi kommer til at få væsentligt flere behandlingskrævende leveår. En betydelig årsag til, at vi lever længere, er, at vi bliver bedre til at behandle vores sygdomme, siger Jakob Kjellberg fra Vive.

En af udfordringerne bliver, at mange ældre typisk fejler flere ting på en gang.

– Vores behandlende sundhedsvæsen er meget specialiseret. Her bliver man nødt til at få en anden tilgang i stedet for at have mange sideløbende spor på alle specialerne, siger professor Jakob Kjellberg.

De nordiske naboer lever længere end danskerne

Blandt de 34 europæiske lande er det kun Estland, Irland, Luxembourg og Liechtenstein, som har haft en større levetidsstigning end Danmark i perioden.

At Danmark oplever en større stigning i levealderen end andre lande, betyder ikke, at danskerne er den befolkning, der lever længst.

I Sverige og Norge lever de længere, men stigningen i den forventede levealder har ikke været lige så stor som i Danmark.

Svenskere og nordmænd lever længere end danskere, blandt andet fordi de ryger mindre, siger Jakob Kjellberg.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet