Nyhedsartikel

Danskerne bliver ældre: Lever stadig kortere end nordmænd og svenskere

Sofie Lewring, Ritzau
sole@radio4.dk

De seneste to årtier er den forventede levetid i Danmark stedet med 4,4 år.

Faktisk har Danmark oplevet en af de største stigninger i den forventede levealder i Europa de seneste to årtier.

Det viser tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat, som Sampension har analyseret.

Fra 2002 til 2021 er den forventede levealder i EU for en nyfødt steget med 2,5 år.

Til er den i Danmark steget med 4,4 år. Det betyder, at en nyfødt i Danmark nu forventes at blive 81,5 år.

Udviklingen hænger sammen med en række faktorer. Blandt andet en sundere livsstil og bedre behandling af syge, forklarer Jakob Kjellberg, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive.

– Det handler langt hen ad vejen om livsstil. Der er blandt andet færre der ryger nu end for år tilbage.

– Derudover er det danske sundhedsvæsen gået fra at have en middelmådig overlevelsesrate på kræft- og hjertesygdomme til nu at ligge i top og redde langt flere, siger Jakob Kjellberg.

Længere levetid belaster sundhedsvæsnet

Det kommer ikke uden at pris at leve længere.

– Vi kommer til at få væsentligt flere behandlingskrævende leveår. En betydelig årsag til, at vi lever længere, er, at vi bliver bedre til at behandle vores sygdomme, siger Jakob Kjellberg fra Vive.

En af udfordringerne bliver, at mange ældre typisk fejler flere ting på en gang.

– Vores behandlende sundhedsvæsen er meget specialiseret. Her bliver man nødt til at få en anden tilgang i stedet for at have mange sideløbende spor på alle specialerne, siger professor Jakob Kjellberg.

De nordiske naboer lever længere end danskerne

Blandt de 34 europæiske lande er det kun Estland, Irland, Luxembourg og Liechtenstein, som har haft en større levetidsstigning end Danmark i perioden.

At Danmark oplever en større stigning i levealderen end andre lande, betyder ikke, at danskerne er den befolkning, der lever længst.

I Sverige og Norge lever de længere, men stigningen i den forventede levealder har ikke været lige så stor som i Danmark.

Svenskere og nordmænd lever længere end danskere, blandt andet fordi de ryger mindre, siger Jakob Kjellberg.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet