David er gået i stå med renovering af drømmebolig: “Jeg har stort set støvsuget alt for flamingo”

Renovering af hus. Byggematerialer på stillads. Property Released. Nøgleord: husbyggeri nybyggeri på byggeplads bliver bygget boligbyggeri på under opførelse og ny bygges nybygget bygger bygge bolig hjem bygge nyt byggeprojekter boliger ejendom etablering nybygger arbejdsplads arbejde byggearbejde byggebranche byggebranchen nyopført nyt hus bygger bygning byggearbejder bygningsarbejde Astrupvej bliver bygget opført byggefirma byggevirksomhed entreprenørvirksomhed entreprenørfirma rockwool materialer bygningsmaterialer mursten foran med isolering af for at spare energi isoleringsmateriale sparer energi energirenovering energirenoveringer forbedring forbedringer energiforbedringer energiforbedring renovering boligforbedring boligforbedringer energiprojekt energioptimering energibesparelser renoveringsprojekt renoverer bolig fra 30erne vej i villakvarter huse fra 30erne på villavej foran hus og hustag murermestervilla og tag gammelt hus villaområde villa murstensvilla skovl trillebør et en mineraluld

Skrevet af

31. marts 2021

Polystyren, bedre kendt som flamingo, er ikke til at støve op i de danske byggemarkeder. Og det er et problem, hvis man bygger nye huse eller renoverer gamle. Man bruger nemlig polystyren til at isolere gulvet med.

David Hvilsom Schmidt bygger hus i Seest, og han er en af dem, der er gået i stå i processen, fordi han ikke kan skaffe mere af dette materiale.

“Jeg har stort set støvsuget alt, hvad der hedder byggemarkeder og diverse jem og fix. Jeg har tømt fire butikker for alt, hvad de havde og haft fat i flere private for at købe det her gulvisolering af dem, men der er så mange om buddet nu at det simpelthen er væk ligeså hurtigt som det kommer”, siger han til Radio4 Morgen.

Det er et vigtigt materiale allerede i starten af renoveringsprocessen, fortæller han:

“Det er i forbindelse med, at vi skal have støbt et nyt betondæk. Dér bruger man det til gulvisolering. Man lægger det i flere lag, og derfor skal man også bruge meget af det”, siger han.

Radio4 har ringet rundt til de store danske byggemarkeder og fået et nej på spørgsmålet om, hvorvidt de har polystyren. Det drejer sig om Johannes Fogh Byggemarked, XL Byg, 10-4 Byggemarked og jem og fix.

Der er ikke noget tilbage, fortæller Henrik Jespersen, der er indkøber og trælastchef i Mårløv XL Byg:

“Vores lagre er fuldstændigt tømte, alt er væk. Folk ringer stort set hver time og spørger om vi har noget på lager, for alle lagre er tømte, det er ikke kun vores, det er hele byggebranchen, alle tømmerhandler. Der er ryddet over det hele”, siger han til Radio4 Morgen.

En dyr ventetid

For hver dag der går, bliver datoen for indflytning udskudt for David Hvilsom Schmidt.

“Vi er ved at gøre klar til at skulle have flamingoen lagt, og derefter skal der støbes betondæk, så vi kan få sat i gang i andre processer i den her renovering. Og det bliver sat på standby indtil vi kan komme videre, så for hver uge der går, der flyttes vores indflytningsdato”, siger han.

Og ventetiden er dyr.

“Lige nu har vi to huslejer, så jo længere tid det trækker ud, jo længere tid skal vi sidde med to udgifter til det. Udover det betaler jeg hundrede procent mere for det, jeg kan opdrive lige nu, og også 150 procent mere end jeg normalt ville gøre, så det er en ekstra omkostning”, siger han til Radio4 Morgen.

“Der findes et par alternativer til polystyren, men det (polystyren red.) er den mest udbredte isoleringstype. Men mineraluld, kan man også få og tidligere har man brugt nogle brændte lerkugler, men isoleringsværdien i dem er ikke det samme som i polystyren og mineraluld”, siger Henrik Bisp, der er fagekspert i Videnscentret Bolius.

Man kan godt bruge alternativer til polystyren, men de alternativer er også i høj kurs.

“Jeg er jo ikke den eneste, der står i den situation her, så det er også svært at opdrive”, siger han.

Indtil da er det bare at bruge tiden så fornuftigt som muligt, fortæller Davis Hvilsom Schmidt til Radio4 Morgen:

“Vi har nogle andre opgaver, vi kan tage hul på, blandt andet at få klargjort, så de andre håndværkere som elektrikere kan gøre det, de nu engang skal gøre – men det er en rigtig milepæl for hele projektet, at vi kan få støbt det gulv her så hurtigt som muligt”.

Hør interviewet med David Hvilsom Schmidt, som er ved at renovere sit drømmehus, her:

Hør interviewet med Henrik Bisp, der er fagekspert i Videnscentret Bolius, her:

Afspiller nu

TALENTLAB

21:05
22:59