Nyhedsartikel

De unge elsker Alex og Liberal Alliance

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Liberal Alliance og Alex Vanopslagh er populære blandt de unge vælgere. En meningsmåling som Epinion har lavet for DR og Altinget, viser at Liberal Alliance står til 14 procent af stemmerne i blandt gruppen af unge. Og det gør dem til det største parti blandt de unge.

Men populariteten er også stor blandt dem, der endnu ikke har fået stemmeret.

“Det er, fordi vi godt kan lide Alex. Han har god humor, og så kan vi godt lide hans politik”, siger en 14-årig dreng, der er mødt op i Aarhus for at møde Alex Vanopslagh.

“Vi håber på, vi måske kan få et billede med ham, hvis vi er heldige”, siger han.

Og han var langt fra den eneste unge under 18 år, som var kommet for at få et glimt af Liberal Alliances partileder.

Jakob Linaa Jensen forsker i sociale medier og politisk kommunikation, og han mener, at det er smart at rette sig mod de unge.

“Det er klart, at dem der er under den stemmeretlige alder, de vil også en dag blive vælgerne, og derfor er det rigtig godt at få fat i dem allerede nu. Al vores forskning viser også, at førstegangsvælgere og dem der endnu ikke er vælgere, er ret svære at nå. Det er faktisk ret unikt at vi har en politiker, der i den grad nærmest har fået rockstjernestatus”, siger han til Radio4.

Hør reportage med unge, der er mødt op for at møde Alex, samt interview med Jakob Linaa Jensen, der forsker i sociale medier og politisk kommunikation, her: 

At det går godt med at ramme de unge, er Ole Birk Olesen, Folketingsmedlem for Liberal Alliance, godt tilfreds med.

“Vi vil gerne være med til at fortælle unge mennesker, hvorfor det er bedre at være blå og liberal end at være rød og socialist”, siger han til Radio4 Morgen.

Liberal Alliance har altid haft ret godt held med at henvende sig til netop de unge mennesker.

“Vi har fundet ud af, at vi som parti – både tidligere og i dag – har nemmere ved at tale til yngre mennesker, som ikke har stemt i 20-30 år på Venstre eller Konservative eller Socialdemokratiet. Vores budskaber om, at man skal have lov til at bestemme i sit eget liv og også betale noget mindre i skat går rigtig fint med yngre mennesker, der ser på det på samme måde og som ikke har stemt på et andet parti i flere årtier”, siger han.

Hør interviewet med Ole Birk Olesen, folketingsmedlem for Liberal Alliance, her:

Ole Birk Olesen beskriver Liberal Alliances kampagne som ‘frisk’.

“Vi bruger humor i vores kampagne og selvironi. Vi har jo ligefrem reklameret med, at vi sidder tre personer i Folketinget i dag og lavet sjov med, hvordan det kan blive når tre mænd som er født i Jylland sidder sammen i et gruppeværelse og ikke kan finde noget at snakke om. Vi har sagt, at vi rigtig gerne vil være nogle flere, så vi nemmere kan få samtalen til at køre. Og det har folk taget godt imod, og det synes jeg er friskt”, siger han.

Han mener, at det er vigtigt at skabe begejstring omkring partiet.

“Man har set, at succesrige partier gennem årene jo alle sammen har rummet det med, at her er også en god fest. For mig var det VU i 90’erne. Så kom De Radikale og var de radicoole. Så var Villy Søvndal den fede type, og SF gik frem på det. Så alle partier prøver at blive det sted, hvor der er en begejstring og en slags fest. Og det er så for øjeblikket os ift. de unge mennesker”, siger han.

I den seneste meningsmåling står Liberal Alliance til 7,3 procent af stemmer og derved 13 mandater. I dag har partiet 3.

En meningsmåling fra sidste uge, som Epinion har lavet for DR og Altinget, at Liberal Alliance er det største parti blandt de unge vælgere og står til 14 procent af stemmerne i den gruppe.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet