“Bliv dræbt eller kæmp imod”: De unge sætter livet på spil i kampen mod generalerne i Myanmar

(FILES) In this file photo taken on March 19, 2021, a protester jumps over a makeshift barricade during a crackdown by security forces on a demonstration against the military coup in Yangon. - On February 1, 2022, Myanmar marks one year since Myanmar's military seized power, ousting the civilian government and arresting its de facto leader Aung San Suu Kyi. (Photo by AFP)

Skrevet af

8. februar 2022

Flere og flere unge går ind i kampen mod Myanmars generaler. Vi har talt med to unge aktivister om deres kamp for frihed og demokrati.

”Fight back – gør modstand,” råber en ung pige i lyserød t-shirt, løse jeans og sneakers.

Med sin spinkle krop ligner hun ikke en stor trussel mod Myanmars generaler, men med hurtige skridt leder hun en gruppe demonstranter igennem Myanmars gader. Og netop derfor er hun en trussel mod generalernes soldater, mener hendes ven og med-aktivist May Sabe Phuy.

May Sabe Phuy og andre aktivister har stillet sig i frontlinjen i kampen mod militæret.

”Vi vil have frihed og demokrati, og vi ved, at dette er vores sidste chance. Hvis ikke vi stiller os op imod dem nu, så vil de fortsætte med at slå os ihjel og undertrykke vores rettigheder. Lige nu står alle sammen i kampen mod generalerne,” fortæller May Sabe Phuy til Radio4.

”Vi vil vinde, militæret er ikke mange, hvis de står overfor en befolkning på 56 millioner,” uddyber hun.

Hør aktivisten May Sabe Phuy fortælle om sin kamp her:

”Frygt hver eneste dag”

I ti år har befolkningen i Myanmar vænnet sig til en slags demokrati. Men sådan er det ikke længere. Sidste år i februar kuppede Myanmars generaler sig til magten og smed igen landets leder, Aung San Suu Kyi, bag lås og slå.

”På et år er verden fuldstændig vendt om,” siger Helene Maria Kyed, der er forskningsleder på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

”Befolkningen lever i frygt hver eneste dag,” forklarer hun.

Lige nu er linjerne trukket op, så der på den ene side står generalerne med deres soldater, som skyder med skarpt mod både oprørere og mod civile mænd, kvinder og børn.

På den anden side står unge mennesker, der er gået fra fredelige demonstrationer til nu at bekæmpe militæret med alle midler – også våben.

FN kalder situationen i Myanmar en borgerkrig.

Generalernes diktatur

Stine Kromann Dragsted fra ‘Verden kalder’ på Radio4 har også talt med den anonyme aktivist V. Han er eftersøgt af militæret og befinder sig midt i Myanmar.

”Om halvandet år har vi sejret over militæret,” siger V.

Han mener, at soldaterne er nøglen til at vinde den revolution, han og andre unge aktivister har startet mod generalernes diktatur. Derfor arbejder han på at få soldater i hæren til at hoppe fra deres tjeneste. Det gør han gennem kontakt over sociale medier.

Hør V’s fortælling her:

 

Vil det lykkes Myanmars unge at vælte militærdiktaturet? Det kan du få svar på i ‘Verden kalder‘.

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

MIG OG AI

16:05
17:00