Nyhedsartikel

De veluddannede sidder på magten: Flere højtuddannede og færre ufaglærte på Christiansborg

Tobias Hansen Bødker & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De folkevalgte politikere bevæger sig nu endnu længere væk fra gennemsnitsdanskeren.

I hvert fald når det kommer til niveauet for deres højeste fuldførte uddannelse.

Det viser en opgørelse, som Radio4 har lavet.

Mens størstedelen af danskerne enten er ufaglærte, faglærte eller har en mellemlang uddannelse bag sig, er virkeligheden en helt anden for de politikere, der har sat sig på magten ved det seneste folketingsvalg.
På landsplan er knap 30 pct af befolkningen nemlig ufaglærte, men i det nye folketing er det kun 10,29 pct., der kan kalde sig ufaglærte. (det er et fald fra 14,9 pct ved valget i 2019 ifølge DST)

Hos Lærlingeopgøret, der er en sammenslutning af lærlinge og nyuddannede svende, der vil have politikerne til at investere mere i erhvervsuddannelserne, mener Carl Emil Lind Christensen, at udviklingen “fortsætter med at gå i den forkerte retning.”

”Folketinget er mere et akademikerting, og det har konsekvenser, fordi politikerne ikke prioriterer erhvervsuddannelserne,” siger Carl Emil Lind Christensen, der er næstformand i SDU, i lære som industritekniker og formand for Metal Ungdom.

Hør Carl Emil Lind Christensen fortælle, hvorfor han synes det er et problem her: 

Hele 50 pct. (49,71 pct) af Folketingets medlemmer har ifølge opgørelsen en lang uddannelse.

Det er stik imod situationen rundt om i landet, hvor det ifølge tal fra Danmarks Statistik kun er 13,26 pct. af danskerne, der har en lang uddannelse af mindst 5 års varighed.
Dermed er mere end hvert andet folketingsmedlem akademiker.

F.eks. har samtlige syv folketingsmedlemmer for De Radikale har en lang uddannelse bag sig, mens det i Alternativet er hele 5 ud af 6 medlemmer, der har en lang uddannelse på CV’et.

Samtidig stikker Folketinget også af fra danskerne, når det kommer til baggrunden som ufaglært.

Kirsten Normann Andersen, der er netop blevet genvalgt folketingsmedlem for SF, og tidligere har arbejdet som sygehjælper, mener det er problematisk.

“De ufaglærte bidrager på nogle af de problemer som Folketinget også skal tage af og det er jo de ufaglærte der ved, hvor skoen trykker i deres erhverv,” siger Kirsten Normann Andersen.

Hør Kirsten Normann Andersen forklare, hvordan hun bruger hendes erhvervserfaring på Folketinget: 

Kun Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, nærmer sig gennemsnittet med (helt præcist 28,56 pct) 29 pct. ufaglærte i folketingsgruppen.

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet