Nyhedsartikel

De veluddannede sidder på magten: Flere højtuddannede og færre ufaglærte på Christiansborg

Tobias Hansen Bødker & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De folkevalgte politikere bevæger sig nu endnu længere væk fra gennemsnitsdanskeren.

I hvert fald når det kommer til niveauet for deres højeste fuldførte uddannelse.

Det viser en opgørelse, som Radio4 har lavet.

Mens størstedelen af danskerne enten er ufaglærte, faglærte eller har en mellemlang uddannelse bag sig, er virkeligheden en helt anden for de politikere, der har sat sig på magten ved det seneste folketingsvalg.
På landsplan er knap 30 pct af befolkningen nemlig ufaglærte, men i det nye folketing er det kun 10,29 pct., der kan kalde sig ufaglærte. (det er et fald fra 14,9 pct ved valget i 2019 ifølge DST)

Hos Lærlingeopgøret, der er en sammenslutning af lærlinge og nyuddannede svende, der vil have politikerne til at investere mere i erhvervsuddannelserne, mener Carl Emil Lind Christensen, at udviklingen “fortsætter med at gå i den forkerte retning.”

”Folketinget er mere et akademikerting, og det har konsekvenser, fordi politikerne ikke prioriterer erhvervsuddannelserne,” siger Carl Emil Lind Christensen, der er næstformand i SDU, i lære som industritekniker og formand for Metal Ungdom.

Hør Carl Emil Lind Christensen fortælle, hvorfor han synes det er et problem her: 

Hele 50 pct. (49,71 pct) af Folketingets medlemmer har ifølge opgørelsen en lang uddannelse.

Det er stik imod situationen rundt om i landet, hvor det ifølge tal fra Danmarks Statistik kun er 13,26 pct. af danskerne, der har en lang uddannelse af mindst 5 års varighed.
Dermed er mere end hvert andet folketingsmedlem akademiker.

F.eks. har samtlige syv folketingsmedlemmer for De Radikale har en lang uddannelse bag sig, mens det i Alternativet er hele 5 ud af 6 medlemmer, der har en lang uddannelse på CV’et.

Samtidig stikker Folketinget også af fra danskerne, når det kommer til baggrunden som ufaglært.

Kirsten Normann Andersen, der er netop blevet genvalgt folketingsmedlem for SF, og tidligere har arbejdet som sygehjælper, mener det er problematisk.

“De ufaglærte bidrager på nogle af de problemer som Folketinget også skal tage af og det er jo de ufaglærte der ved, hvor skoen trykker i deres erhverv,” siger Kirsten Normann Andersen.

Hør Kirsten Normann Andersen forklare, hvordan hun bruger hendes erhvervserfaring på Folketinget: 

Kun Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, nærmer sig gennemsnittet med (helt præcist 28,56 pct) 29 pct. ufaglærte i folketingsgruppen.

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet