Nyhedsartikel

Debat om smitterisiko: Kan coronavirus smitte via luften?

I et par dage kunne man læse på den amerikanske sundhedsstyrelses hjemmeside, at covid-19 spreder sig via luftbårne partikler.

Nu beklager styrelsen offentliggørelsen – og opslaget er fjernet fra siden.

Det rører nemlig ved en debat om, hvorvidt vi skal kalde covid-19 for et luftbårent virus eller ej.

I Danmark mener Sundhedsstyrelsen fortsat, at der er to primære smitteveje for coronavirus.

Den ene er dråbesmitte – det vil sige smitte fra person til person via større dråber fra luftvejene, der spredes, når man hoster eller nyser.

Den anden er kontaktsmitte – det vil sige smitte fra overflader med virus på – altså hvis man eksempelvis rører et bord, som en smittet person har hostet eller nyst ud over.

Debatten består altså i om der også er en tredje smittevej – den luftbårne – som måske smitter lige så meget eller mere end de to andre.

Torben Sigsgaard er læge og professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og forsker i indeklima og smittespredning. Han mener, at coronavirusset er luftbåret:

”Spørgsmålet er, om den også smitter via luften. Det har været et usikkerhedspunkt i formidlingen af corona-smitterisiko i lang tid,” siger han til Radio4 Morgen.

 

Du kan høre hele interviewet med læge og professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, Torben Sigsgaard her:

 

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet