Defekte hjertestartere kan koste liv: Organisationer efterlyser klarere regler

Hjertestarter foran retten i Hillerød. Hvert år får omkring 3.500 mennesker i Danmark hjertestop uden for hospitalet. Med livreddende førstehjælp og hurtig hjertestart anslås det, at 300-400 danskere vil kunne overleve et hjertestop. Hjertestop. Førstehjælpsudstyr

Skrevet af

14. maj 2021

mmg@radio4

mmg@radio4

dk

dk

Det offentlige bør spille en større rolle i at sikre, at landets mange tusind hjertestartere fungerer og ikke løber tør for strøm, lyder det fra flere aktører. Det sker efter en episode, hvor en hjertestarter ikke virkede, da en mand fik hjertestop.

Det offentlige skal tage et større ansvar for at sikre, at landets mange tusind hjertestartere virker.

Sådan lyder det fra en førende ekspert, Brancheorganisationen for Hjertestartere og SF, efter en episode, hvor en hjertestarter var løbet tør for strøm, da en mand fik et hjertestop.

Hos Brancheforeningen for Hjertestartere, der repræsenterer virksomheder og foreninger på hjertestarterområdet, mener formand Carsten Roth, at myndighederne burde stille krav til hjertestarterne:

”Det offentlige bør lave et regelsæt for at sikre, at de hjertestartere, der sidder i det offentlige rum, imødekommer visse krav,” siger han til Radio4 Morgen.

Det kunne for eksempel være et krav til vedligehold af hjertestarteren, lyder det.

Som reglerne er i dag, er det den enkelte ejers eller virksomheds egen pligt at vedligeholde hjertestarteren og sørge for, at den altid virker.

Lyt til interviewet med Carsten Roth, der er formand Brancheforening for Hjertestartere:

Hjertestarter løb tør for strøm

Da en mand i Videbæk ved Herning fik hjertestop i sidste måned, var hjertestarteren løbet tør for strøm og virkede ikke. Der blev hentet en anden hjertestarter, og manden overlevede.

I Slagelse skete det samme i 2019, da en mand faldt om med hjertestop i et træningscenter. Her var hjertestarteren også løbet tør for strøm. Manden blev reddet af andre medlemmer af træningscenteret og en ambulance, der var hurtigt fremme.

Hjerteforeningen overvåger i alt 202 hjertestartere i hele landet med en elektronisk enhed, der kan registrere, om hjertestarteren er fjernet fra sin plads, eller om der er problemer med hjertestarteren, for eksempel at den er løbet tør for strøm.

Hjerteforeningen oplyser til Radio4, at de får omkring 100 fejlmeldinger om året, altså omkring to om ugen. Hver fejlmelding er “udtryk for en usikkerhed om, hvorvidt hjertestarteren er funktionsdygtig.”

Her kan du høre et interview med Henrik Juhl, der er centerleder Videbæk Fritids- og Idrætscenter, og som oplevede, at centrets hjertestarter løb tør for strøm:

Brug for nye anbefalinger

Hos regeringens støtteparti SF mener sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen også, at det offentlige skal have en større rolle i at sikre, at hjertestarterne virker. For eksempel kunne de være en del af regionernes beredskab:

”Så kunne man drage regionerne til ansvar. Lige nu er der ingen, man kan drage til ansvar. Der er det et spørgsmål om, at borgerne skal være heldige, at virksomhederne, der har etableret systemerne, også har sørget for, at de virker,” siger Kirsten Normann Andersen og fortsætter:

”Jeg synes, det er et problem, fordi det giver en falsk tryghed.”

For to år siden viste et studie, at en ud af 10 af de hjertestartere, der hang på Bornholm, havde problemer med elektroder eller batteri.

En af folkene bag studiet er professor i kardiologi på Københavns Universitet, Fredrik Folke. Ifølge ham mangler der opdaterede anbefalinger på området:

”Sundhedsstyrelsen har lavet anbefalinger, men de er helt tilbage fra 2011. Der kunne man lave nogle nationale anbefalinger til krav for at få kontrolleret eller registreret sin hjertestarter.”

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ikke haft mulighed for at stille op til interview og henviser til sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff, som heller ikke har haft mulighed for at stille op til interview.

Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00