Nyhedsartikel

DF ønsker loft over antal statsborgerskabsansøgninger: “Det er dybt uansvarligt, som det er nu!”

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Dansk Folkeparti ønsker at lægge et loft over antallet af ansøgninger om statsborgerskab på 100 eller 250 om året.

Sådan lyder det i et §20-spørgsmål fra Mikkel Bjørn fra DF til udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek, fra Socialdemokratiet.

Et loft på 100 eller 250 er langt fra antallet af ansøgninger, som Danmark årligt modtager.

I 2021 modtog Udlændinge- og Integrationsministeriet 5.814 ansøgninger om dansk statsborgerskab.

Mikkel Bjørn mener, der skal et loft på, fordi den praksis, vi bruger nu, er for dårlig.

“Som det er nu, tildeler vi tusindvis af mennesker statsborgerskab hvert år, uden vi har indsigt i, om de mennesker har taget dansk kultur, sprog og levevis til sig. Det, synes vi simpelthen er uansvarligt,” siger Mikkel Bjørn.

Peder Hvelplund, indfødsretsordfører i Enhedslisten, mener forslaget er absurd.

“Jeg kan ikke se, hvem der skal sidde og vurdere, om mennesker har taget nok danske værdier til sig. Vi har i forvejen en række målbare kriterier som fungerer, selvom vi i Enhedslisten så dem lempet,” siger Peder Hvelplund.

Hør debatten mellem Mikkel Bjørn og Peder Hvelplund her: 

Drew Fremlev flyttede til Danmark i 2015 fra Australien på grund af sit arbejde som IT-konsulent.

Sidenhen er han blevet gift, og han ansøgte om statsborgerskab i 2021, men han har stadig ikke fået svar på sin ansøgning.

Han mener, at det vil være urimeligt at lave sådan et loft.

“De giver begrundelsen, at det skal behandles grundigt, men det bliver det allerede i dag, og det er da underligt, at politikerne ikke har tillid til embedsmændene,” siger Drew Fremlev.

Hør Drew Fremlev forklare, hvorfor han ikke synes, det giver mening at indføre et loft: 

Men det argument giver Mikkel Bjørn ikke meget for.

“Jeg kan ikke udelukke, at Drew er en af de 250, men han ved jo ikke hvordan sagsbehandlingen foregår. Vi har lige nu ikke mulighed for en samtale med ansøgerne og det synes jeg, at der skal være fremover,”  siger Mikkel Bjørn.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Læs også

24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere
23.03.23

NB-lokalformand om Svend Pedersen: “Enhver fugl synger med sit næb”

Svend Pedersen, som er medstifter og hovedbestyrelsesmedlem i Nye Borgerlige, har været kritiseret for sin tone på de sociale medier. Men på trods af den hårde tone, kan han godt fortsat sidde i partiets hovedbestyrelse. Det mener i hvert fald Jørn Rasmussen, kredsformand for Nye Borgerlige i Vordingborg. Svend Pedersens hårde retorik mod særligt kvindelige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet