Nyhedsartikel

DF vil stramme reglerne for udgang; Enhedslisten vil ikke

Mathias Bonde og Katrine Volsing
mabo@radio4.dk

Det skal være sværere for de indsatte i landets fængsler at få lov til at komme på udgang.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod.

“Jeg synes, det er helt åbenlyst, at her er noget vi skal tage fat i og kigge på og også få løst. Fordi sagen er den, at den her formodede drabsmand ikke skulle have gået fri,” siger han til Radio4.

Peter Kofods udtalelse kommer, efter vi på Radio4 kunne fortælle, at den formodede gerningsmand til drabet på en 26-årig mand i Kolding nytårsnat er en voldsdømt indsat, der var på udgang fra Sdr. Omme Fængsel i Jylland.

Det har Radio4 fået bekræftet af flere af hinanden uafhængige kilder.

“Han skulle jo ikke have gået rundt i byen og begået den forbrydelse, som politiet mener, han har begået. Han er ikke dømt endnu, men han skulle have siddet i fængsel. Han har begået en hård forbrydelse, han har fået en relativt lang straf, og dén skulle han sidde og afsone. Han skulle ikke gå rundt i byen og kunne begå ny kriminalitet,” siger Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Hør interviewet med Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti, her: 

Men at reglerne skal strammes, det mener Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, ikke.

“Jeg tror at alle gerne vil undgå den her slags situationer i fremtiden, altså drab. Men det at stramme reglerne for udgang er ikke løsningen. Vi kan lave lovgivning på baggrund af enkeltsager på den her måde,” siger hun til Radio4.

Hun tror derimod, at det er vigtigt, at de indsatte kommer på udgang.

“Fordi der er sket den her tragiske ting, kan vi ikke straffe alle andre indsatte. Udgangen er en meget vigtig del af det at kunne blive resocialiseret; det at kunne komme ud og være en del af samfundet igen, når man er færdig med at afsone sin straf. Og hvis vi fjerner den mulighed, så risikerer vi faktisk, at der kommer flere kriminelle. Derfor er jeg meget bekymret for at skulle ændre i udgangsreglerne i kriminalforsorgen på baggrund af én sag,” siger hun.

Hør interviewet med Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, her:

Rosa Lund kan altså ikke se et behov for at stramme regler, der ifølge hende allerede er stramme.

“Jeg stoler fuldt ud på de vurderinger, Kriminalforsorgen laver og reglerne ift. udgang. Vi har meget stramme regler for indsatte i Danmark i forvejen, så jeg har svært ved at forestille mig, hvordan de skal kunne blive endnu strammere. Derudover skal vi også tænke på, at selvom man er indsat, så har man også rettigheder. Og en af de rettigheder er, at man har ret til udgang.”

I de åbne fængsler kan indsatte normalt få udgang til besøg hos familien efter typisk 30 dages ophold. Indsatte i lukkede fængsler og arresthuse skal have afsonet mindst 1/4 af straffen, før de kan få udgang. Og så er der de såkaldte dronningedage: I forbindelse med jul og/eller nytår kan en udgang nemlig forlænges med op til 2 dage.

Man får kun lov til udgang, hvis personalet ikke mener, at man vil prøve at flygte, begå ny kriminalitet eller på anden måde misbruge udgangen.

Den sigtede i drabssagen fra Kolding nægter sig skyldig.

 

 

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet