Nyhedsartikel

DF vil stramme reglerne for udgang; Enhedslisten vil ikke

Mathias Bonde og Katrine Volsing
mabo@radio4.dk

Det skal være sværere for de indsatte i landets fængsler at få lov til at komme på udgang.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod.

“Jeg synes, det er helt åbenlyst, at her er noget vi skal tage fat i og kigge på og også få løst. Fordi sagen er den, at den her formodede drabsmand ikke skulle have gået fri,” siger han til Radio4.

Peter Kofods udtalelse kommer, efter vi på Radio4 kunne fortælle, at den formodede gerningsmand til drabet på en 26-årig mand i Kolding nytårsnat er en voldsdømt indsat, der var på udgang fra Sdr. Omme Fængsel i Jylland.

Det har Radio4 fået bekræftet af flere af hinanden uafhængige kilder.

“Han skulle jo ikke have gået rundt i byen og begået den forbrydelse, som politiet mener, han har begået. Han er ikke dømt endnu, men han skulle have siddet i fængsel. Han har begået en hård forbrydelse, han har fået en relativt lang straf, og dén skulle han sidde og afsone. Han skulle ikke gå rundt i byen og kunne begå ny kriminalitet,” siger Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Hør interviewet med Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti, her: 

Men at reglerne skal strammes, det mener Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, ikke.

“Jeg tror at alle gerne vil undgå den her slags situationer i fremtiden, altså drab. Men det at stramme reglerne for udgang er ikke løsningen. Vi kan lave lovgivning på baggrund af enkeltsager på den her måde,” siger hun til Radio4.

Hun tror derimod, at det er vigtigt, at de indsatte kommer på udgang.

“Fordi der er sket den her tragiske ting, kan vi ikke straffe alle andre indsatte. Udgangen er en meget vigtig del af det at kunne blive resocialiseret; det at kunne komme ud og være en del af samfundet igen, når man er færdig med at afsone sin straf. Og hvis vi fjerner den mulighed, så risikerer vi faktisk, at der kommer flere kriminelle. Derfor er jeg meget bekymret for at skulle ændre i udgangsreglerne i kriminalforsorgen på baggrund af én sag,” siger hun.

Hør interviewet med Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, her:

Rosa Lund kan altså ikke se et behov for at stramme regler, der ifølge hende allerede er stramme.

“Jeg stoler fuldt ud på de vurderinger, Kriminalforsorgen laver og reglerne ift. udgang. Vi har meget stramme regler for indsatte i Danmark i forvejen, så jeg har svært ved at forestille mig, hvordan de skal kunne blive endnu strammere. Derudover skal vi også tænke på, at selvom man er indsat, så har man også rettigheder. Og en af de rettigheder er, at man har ret til udgang.”

I de åbne fængsler kan indsatte normalt få udgang til besøg hos familien efter typisk 30 dages ophold. Indsatte i lukkede fængsler og arresthuse skal have afsonet mindst 1/4 af straffen, før de kan få udgang. Og så er der de såkaldte dronningedage: I forbindelse med jul og/eller nytår kan en udgang nemlig forlænges med op til 2 dage.

Man får kun lov til udgang, hvis personalet ikke mener, at man vil prøve at flygte, begå ny kriminalitet eller på anden måde misbruge udgangen.

Den sigtede i drabssagen fra Kolding nægter sig skyldig.

 

 

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet