Nyhedsartikel

Donald Trump er blevet tiltalt for sammensværgelse mod USA

Ritzau
Redaktion@radio4.dk

I den suverænt største af sagerne mod USA’s tidligere præsident Donald Trump er der tirsdag aften blevet overleveret et officielt anklageskrift mod den kontroversielle rigmand.

Trump skal tiltales for i alt fire forhold.

Det er sammensværgelse for at bedrage USA, sammensværgelse for at obstruere officiel proces, obstruktion og forsøg på obstruktion af en officiel proces samt sammensværgelse mod rettigheder.

Det bekræfter USA’s særligt udpegede anklager til at føre sagen, Jack Smith, kort efter midnat mellem tirsdag og onsdag dansk tid.

Det amerikanske medie CNN har offentliggjort det, som mediet hævder, er det officielle anklageskrift mod den tidligere præsident.

Sagen handler om et forsøg på at omgøre præsidentvalget i 2020 og ledes af Jack Smith.

Han har nedsat en føderal storjury bestående af civile, som har skullet vurdere bevismaterialet i sagen mod Trump.

Storjuryen bekræftede tirsdag aften, at den havde videregivet et anklageskrift til Jack Smith.

Anklageskriftet er dog indtil videre forseglet, hvilket betyder, at det ikke formelt er offentliggjort, og både antallet af tiltalte og deres identiteter er derfor ikke offentlig.

Ekspræsidenten skal torsdag møde for retten i USA’s forbundshovedstad, Washington D.C.

Dommer Moxila A. Upadhyaya har fået anklageskriftet mod ekspræsidenten og skal lede retsmødet. Det oplyser USA’s justitsministerium ifølge CNN.

Efterforskningen, som ledes af Smith, ser blandt andet på, om Trump kan gøres ansvarlig for den 6. januar 2021, hvor en vred horde af Trump-tilhængere stormede murene på den amerikanske parlamentsbygning, The Capitol.

Donald Trump kom i tiden efter nederlaget i præsidentvalget med påstande om, at der var foregået omfattende valgsvindel. På dagen, hvor demonstranterne stormede The Capitol, opfordrede han sine tilhængere til at “slås som bare fanden”.

Hundredvis kom til skade den dag, og flere døde i forbindelse med stormløbet. Siden er flere blevet dømt for sammensværgelse til at gøre oprør.

Stewart Rhodes, som stod i spidsen for den højreradikale organisation Oath Keepers, blev dømt til 18 års fængsel for sin rolle i stormløbet.

Donald Trump selv nægter sig skyldig i at have gjort noget galt. Han mener, der er tale om politisk forfølgelse af ham.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet