Nyhedsartikel

Drabssag på Bornholm: En sag med mange ofre

Et drab på en 28-årige dansk-tanzaniansk mand i Nordskoven på Bornholm har chokeret mange. Samtidig er drabet blevet en del af den internationale debat om mediebias, racisme og manglende fokus på hadforbrydelser hos danske myndigheder. Den prominente amerikanske avis New York Times har skrevet kritisk om myndighedernes håndtering af sagen, og artiklen antyder kraftigt, at mordet var racistisk motiveret.

Den dræbte mand blev 23. juni tidligt om morgenen fundet ved et shelter-område i Nordskoven på Bornholm. Måden han døde på – og nogle ting ved de formodede drabsmand har skabt en bølge af debat omkring et muligt racistisk motiv. Den ene af de to drabssigtede brødre har en tatovering af et hagekors, ligesom han skulle være tilhænger af det meget indvandrerkritiske parti Stram Kurs.

Den 28-årige sorte mand var blevet stukket med kniv, tæsket, og der var blevet trykket et knæ mod hans hals, fremgår det af sigtelsen mod brødrene.

I debatten på sociale medier har blandt andre forfatteren Carsten Jensen spekuleret i, at mordet var racistisk motiveret, og retsordfører Rosa Lund fra Enhedslisten når til samme konklusion i et opslag på Twitter:

”Hjerteskærende og helt forfærdeligt! Alle mine tanker går til mandens pårørende. Tyder på det var racistisk motiveret. Vi har brug for en massiv indsats mod racisme,” skriver Rosa Lund.

Chefanklageren på Bornholm har afvist, at uoverensstemmelsen mellem de tre mænd skyldtes racisme. Der er, ifølge hende, tale om “en personlig relation, der er gået helt galt”.
En ven af den afdøde bakker den udlægning op:

“Hvis man ser på relationen mellem den afdøde og de varetægtsfængslede, så har de også haft kendskab til hinanden, så det (racistisk motiv, red.) er overhovedet ikke noget, som vi spekulerer over,” siger vennen, Tobias Krähmer, til TV2 Bornholm.

På Bornholm har sagen til gengæld sat et stærkt og trist præg på debatten, siger Øjvind Hesselager, der som chefredaktør på Bornholms Tidende, som har dækket sagen intensivt.

”Når man taler med folk og zoomer ind på denne her sag, så er der en enorm tristhed. Der er jo mange ofre. Der er også, havde jeg nær sagt, efterladte på de sigtedes side. Og der er unge mennesker, der er vokset op med brødrene her. Der er mange, der kender den dræbte og den dræbtes familie,” siger Øjvind Hesselager.

 

Hør Øjvind Hesselager analyse i Radio4 Morgen.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet