Drabssag på Bornholm: En sag med mange ofre

Politi ved shelterplads i Nordskoven ved Haslevej i Rønne, på Bornholm, tirsdag den 23. juni 2020. En forbipasserende fandt tirsdag morgen en død mand på en shelterplads i Nordskoven. Tirsdag eftermiddag oplyser politiet, at man har anholdt en person i forbindelse med den 28-årige mands død. Politiet efterforskede fra start sagen som et mistænkeligt dødsfald og afspærrede et større område.

Skrevet af

3. juli 2020

Et drab på en 28-årige dansk-tanzaniansk mand i Nordskoven på Bornholm har chokeret mange. Samtidig er drabet blevet en del af den internationale debat om mediebias, racisme og manglende fokus på hadforbrydelser hos danske myndigheder. Den prominente amerikanske avis New York Times har skrevet kritisk om myndighedernes håndtering af sagen, og artiklen antyder kraftigt, at mordet var racistisk motiveret.

Den dræbte mand blev 23. juni tidligt om morgenen fundet ved et shelter-område i Nordskoven på Bornholm. Måden han døde på – og nogle ting ved de formodede drabsmand har skabt en bølge af debat omkring et muligt racistisk motiv. Den ene af de to drabssigtede brødre har en tatovering af et hagekors, ligesom han skulle være tilhænger af det meget indvandrerkritiske parti Stram Kurs.

Den 28-årige sorte mand var blevet stukket med kniv, tæsket, og der var blevet trykket et knæ mod hans hals, fremgår det af sigtelsen mod brødrene.

I debatten på sociale medier har blandt andre forfatteren Carsten Jensen spekuleret i, at mordet var racistisk motiveret, og retsordfører Rosa Lund fra Enhedslisten når til samme konklusion i et opslag på Twitter:

”Hjerteskærende og helt forfærdeligt! Alle mine tanker går til mandens pårørende. Tyder på det var racistisk motiveret. Vi har brug for en massiv indsats mod racisme,” skriver Rosa Lund.

Chefanklageren på Bornholm har afvist, at uoverensstemmelsen mellem de tre mænd skyldtes racisme. Der er, ifølge hende, tale om “en personlig relation, der er gået helt galt”.
En ven af den afdøde bakker den udlægning op:

“Hvis man ser på relationen mellem den afdøde og de varetægtsfængslede, så har de også haft kendskab til hinanden, så det (racistisk motiv, red.) er overhovedet ikke noget, som vi spekulerer over,” siger vennen, Tobias Krähmer, til TV2 Bornholm.

På Bornholm har sagen til gengæld sat et stærkt og trist præg på debatten, siger Øjvind Hesselager, der som chefredaktør på Bornholms Tidende, som har dækket sagen intensivt.

”Når man taler med folk og zoomer ind på denne her sag, så er der en enorm tristhed. Der er jo mange ofre. Der er også, havde jeg nær sagt, efterladte på de sigtedes side. Og der er unge mennesker, der er vokset op med brødrene her. Der er mange, der kender den dræbte og den dræbtes familie,” siger Øjvind Hesselager.

 

Hør Øjvind Hesselager analyse i Radio4 Morgen.

Afspiller nu

KRANIEBRUD

10:10
11:00