Nyhedsartikel

Drop-in-dåb har spredt sig til hele landet: “Vi så det i en lokalavis og tænkte dét gør vi”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

På bare fem år har drop-in-dåb spredt sig fra én kirke i København til stort set hele landet. Det viser en rundringning blandt landets stifter, som Radio4 har lavet.

En af dem, der har benyttet sig af konceptet er Nadia Terkelsbøl.

”I den periode var der et forsamlingsforbud (på grund af corona, red.). Planen var egentlig, at hun skulle døbes ligesom hendes storesøster med venner og familie og brunch, men så så vi det i en lokalavis og tænkte, det er dét vi gør. Og vi havde en virkelig god oplevelse med det”, siger hun til Radio4.

Ved en drop-in-dåb skal man ikke planlægge en fest eller møde til samtale med præsten på forhånd. Man kan bare møde op med sit ID og med faddere, og så kan man blive døbt.

”Vi havde bare gudmor med og hendes børn. Der stod der nogle præster, og man gik ind på en række, og der var folk i alle aldre. Manden foran os var tæt på 80 måske, og så var der os med Asta på lidt over et år. Og så tog vi en samtale med præsten som ved en traditionel dåb, og så gik man til døbefonten, hvor hun blev døbt”, siger hun.

Hun kunne sagtens finde på at døbe et kommende barn på den måde, hvis det skulle blive aktuelt.

”Jeg er blevet lidt fan af det. Det var ikke fordi det skulle overstås, men vi har ikke det store behov for at holde en kæmpe komsammen for vores barn, som ikke ville kunne huske det.”

Hør interview med Nadia Terkelsbøl, hvis ene datter blev døbt ved drop-in-dåb, her:

Ifølge Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen, som er lektor ved det teologiske fakultet på Københavns Universitet, så er Nadias tilfælde ikke specielt – for alle kan gøre brug af det.

”Vi mangler stadig undersøgelser, men så vidt vi ved, er det faktisk mennesker i alle aldre. Fra de helt yngste til de helt ældste og mennesker fra alle dele af samfundet med forskellige livssituationer og med forskellig baggrund”, siger hun.

Drop-in-dåb kan sagtens være en fest, men det behøves det ikke, siger hun.

“Man kan jo fejre en drop-in-dåb med en kæmpe fest, men det kan jo godt være, at der er nogle, der også føler, at de bliver befriet for den del af det.”

Hun regner med, at det er et koncept, der er kommet for at blive:

“Jeg ville ikke være overrasket, hvis det her er noget, der fortsætter et godt stykke tid endnu”

Hør interviewet med Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen, som er lektor ved det teologiske fakultet på Københavns, her:

Drop-in-dåb startede i Sverige og Norge, mens den første drop-in-dåb i Danmark var på Vesterbro i 2017.

En rundringning blandt landets ti stifter, som Radio4 har lavet, viser, at der nu er kirker, der tilbyder drop-in-dåb i stort set alle stifter. Ni ud af ti stifter har svaret på rundringningen, og samtlige af dem siger, at der er drop-in-dåb i deres stift.

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet