Nyhedsartikel

Drop-in-dåb har spredt sig til hele landet: “Vi så det i en lokalavis og tænkte dét gør vi”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

På bare fem år har drop-in-dåb spredt sig fra én kirke i København til stort set hele landet. Det viser en rundringning blandt landets stifter, som Radio4 har lavet.

En af dem, der har benyttet sig af konceptet er Nadia Terkelsbøl.

”I den periode var der et forsamlingsforbud (på grund af corona, red.). Planen var egentlig, at hun skulle døbes ligesom hendes storesøster med venner og familie og brunch, men så så vi det i en lokalavis og tænkte, det er dét vi gør. Og vi havde en virkelig god oplevelse med det”, siger hun til Radio4.

Ved en drop-in-dåb skal man ikke planlægge en fest eller møde til samtale med præsten på forhånd. Man kan bare møde op med sit ID og med faddere, og så kan man blive døbt.

”Vi havde bare gudmor med og hendes børn. Der stod der nogle præster, og man gik ind på en række, og der var folk i alle aldre. Manden foran os var tæt på 80 måske, og så var der os med Asta på lidt over et år. Og så tog vi en samtale med præsten som ved en traditionel dåb, og så gik man til døbefonten, hvor hun blev døbt”, siger hun.

Hun kunne sagtens finde på at døbe et kommende barn på den måde, hvis det skulle blive aktuelt.

”Jeg er blevet lidt fan af det. Det var ikke fordi det skulle overstås, men vi har ikke det store behov for at holde en kæmpe komsammen for vores barn, som ikke ville kunne huske det.”

Hør interview med Nadia Terkelsbøl, hvis ene datter blev døbt ved drop-in-dåb, her:

Ifølge Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen, som er lektor ved det teologiske fakultet på Københavns Universitet, så er Nadias tilfælde ikke specielt – for alle kan gøre brug af det.

”Vi mangler stadig undersøgelser, men så vidt vi ved, er det faktisk mennesker i alle aldre. Fra de helt yngste til de helt ældste og mennesker fra alle dele af samfundet med forskellige livssituationer og med forskellig baggrund”, siger hun.

Drop-in-dåb kan sagtens være en fest, men det behøves det ikke, siger hun.

“Man kan jo fejre en drop-in-dåb med en kæmpe fest, men det kan jo godt være, at der er nogle, der også føler, at de bliver befriet for den del af det.”

Hun regner med, at det er et koncept, der er kommet for at blive:

“Jeg ville ikke være overrasket, hvis det her er noget, der fortsætter et godt stykke tid endnu”

Hør interviewet med Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen, som er lektor ved det teologiske fakultet på Københavns, her:

Drop-in-dåb startede i Sverige og Norge, mens den første drop-in-dåb i Danmark var på Vesterbro i 2017.

En rundringning blandt landets ti stifter, som Radio4 har lavet, viser, at der nu er kirker, der tilbyder drop-in-dåb i stort set alle stifter. Ni ud af ti stifter har svaret på rundringningen, og samtlige af dem siger, at der er drop-in-dåb i deres stift.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet