Nyhedsartikel

Dyr diesel holder fiskere på land

Anne Phillipsen og Simon Sandemand
anp@radio4.dk

For flere fiskere her i Danmark er det lige nu dyrere at tage på arbejde end det er at blive hjemme i havnen. Grunden er de skyhøje brændstofpriser.

Og de danske fiskere er generelt meget pressede af høje brændstofpriser, når fiskekutterne skal på vandet, fortæller Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen:

“Det er en helt uholdbar situation. Hvis det fortsætter i den retning og fortsætter med sanktioner, så er det nødvendigt at have økonomisk hjælp til fiskerierhvervet, hvis man vil have en fortsat forsyning af fødevarer fra fiskeriet,” siger Svend-Erik Andersen til Radio4 Morgen.

En af de fiskere, der ikke kommer på havet lige nu, er Henrik Terpet, der fisker rejer med base i Skagen.

Han har – sammen med sin besætning på 13 mand – den seneste uge ligget bomstille i havnen, fordi det er for dyrt at tage af sted:

“Det er jo ikke særligt sjovt i øjeblikket. Med de dieselpriser, der kommer nu, kan det ikke betale sig at sejle ud. For hver krone, dieselen er steget literen, belaster det os med cirka 1,6-1,7 millioner kroner om året bare i driftsudgifter,” siger Henrik Terpet til Radio4 Morgen.

Hør hele interviewet med fisker Henrik Terpet her:

Fiskeriordfører for Socialdemokratiet, Kasper Roug, mener, at fiskeriet står i samme situation som mange andre erhverv:

“Vi bliver nødt til at slå koldt vand i blodet. Det er meget tidligt og hurtigt, og der er kun gået tre uger af krigen. Vi bliver nødt til at se på, hvad virkningen af det bliver. Der er ikke tradition for, at man i Danmark giver erhvervsstøtte direkte til erhverv på baggrund af brændstofpriser. Lad os holde øje med krisen og håbe på det bedste lige nu. Og det er noget, vi selvfølgelig vil tage alvorligt, hvis det trækker ud,” siger Kasper Roug til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Kasper Roug i Radio4 Morgen her:

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet